JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Jean-Pierre Rondas krijgt de Orde van de Vlaamse Leeuw 2011

27/5/2011Leestijd 1 minuut

Jean-Pierre Rondas, lid van de kernredactie van Doorbraak krijgt dit jaar de Orde van de Vlaamse Leeuw. Die onderscheiding wordt al meer dan 35 jaar toegekend ‘als erkenning van een consequente en kordate houding in de sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse gemeenschap, omwille van prestaties die de integratie van de Nederlanden bevorderen of voor acties en initiatieven met het oog op de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur’. ‘Vandaag zorgt deze erudiete cultuurjournalist met spitse opiniestukken en gelegenheidstoespraken voor confronterende invalshoeken op het maatschappelijk-politieke reilen en zeilen in dit land’, oordeelde de jury die de Orde toekent.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

 

De onderscheiding wordt uitgereikt ter gelegenheid van de ’11-daagse Vlaanderen Feest!’ ter gelegenheid van 11 juli.  Sprekers op de huldiging zijn onder meer Matthias Storme (voorzitter van de Orde van de Vlaamse Leeuw), An De Moor (voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw) en de laureaat zelf.

De onlangs 65 geworden Jean-Pierre Rondas nam begin dit jaar afscheid van Klara waar hij met zijn uitvoerige interviews ond wetenschap, cultuur en maatschappij een gezaghebbende Vlaamse radiostem was.

“Rondas is daarbij niet voor één gat te vangen. Een van de meest treffende typeringen die ooit over hem verscheen, is misschien wel de volgende: ‘Tegen het linkse conensusdenken schopt Jean-Pierre Rondas uit liefde voor Marx.
Hij is een antiklerikaal met een weke plek voor religie, een Vlaams-nationalist met een afkeer voor conservatisme’. Na 30 jaar spraakmakende radio lijkt hij nu aan een tweede leven bezig als columnist die opnieuw de tongen losmaakt.” motiveert de jury haar besluit. 

De Orde van de Vlaamse Leeuw wordt toegekend door het gelijknamige gezelschap in samenwerking met de Beweging Vlaanderen-Europa vzw. De Orde werd in 1971 voor de eerste maal uitgereikt aan Ernest Soens, toenmalig burgemeester van Strombeek-Bever die in de bres stond voor het Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel. Een thema dat blijkbaar nog niets aan actualiteit ingeboet heeft.

Recente voorgangers van Jean-Pierre Rondas  als drager van de Orde zijn onder meer
(in afdalende volgorde) Luc van den Brande, Eric Ponette, Frans-Jos Verdoodt, Herman Suykerbuyk,
Remi Vermeiren, de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, en Hubert van Herreweghen.

Commentaren en reacties