fbpx


Buitenland, Cultuur

Jean-Pierre Rondas krijgt de Orde van de Vlaamse Leeuw 2011
 

De onderscheiding wordt uitgereikt ter gelegenheid van de ’11-daagse Vlaanderen Feest!’ ter gelegenheid van 11 juli.  Sprekers op de huldiging zijn onder meer Matthias Storme (voorzitter van de Orde van de Vlaamse Leeuw), An De Moor (voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw) en de laureaat zelf.

De onlangs 65 geworden Jean-Pierre Rondas nam begin dit jaar afscheid van Klara waar hij met zijn uitvoerige interviews ond wetenschap, cultuur en maatschappij een gezaghebbende Vlaamse radiostem was.

“Rondas is daarbij niet voor één gat te vangen. Een van de meest treffende typeringen die ooit over hem verscheen, is misschien wel de volgende: ‘Tegen het linkse conensusdenken schopt Jean-Pierre Rondas uit liefde voor Marx.
Hij is een antiklerikaal met een weke plek voor religie, een Vlaams-nationalist met een afkeer voor conservatisme’. Na 30 jaar spraakmakende radio lijkt hij nu aan een tweede leven bezig als columnist die opnieuw de tongen losmaakt.” motiveert de jury haar besluit. 

De Orde van de Vlaamse Leeuw wordt toegekend door het gelijknamige gezelschap in samenwerking met de Beweging Vlaanderen-Europa vzw. De Orde werd in 1971 voor de eerste maal uitgereikt aan Ernest Soens, toenmalig burgemeester van Strombeek-Bever die in de bres stond voor het Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel. Een thema dat blijkbaar nog niets aan actualiteit ingeboet heeft.

Recente voorgangers van Jean-Pierre Rondas  als drager van de Orde zijn onder meer
(in afdalende volgorde) Luc van den Brande, Eric Ponette, Frans-Jos Verdoodt, Herman Suykerbuyk,
Remi Vermeiren, de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, en Hubert van Herreweghen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]