JavaScript is required for this website to work.
post

Met Doorbraak naar school

Verschillende visies op de toekomst van het onderwijs

Harry De Paepe3/5/2014Leestijd 1 minuut

De politieke wereld zit volop verstrengeld in een debat over het onderwijs. Doorbraak kon niet achterblijven. Wij bieden u echter geen gescheld of gevloek, maar drie opinies uit verschillende hoeken van het politieke spectrum. Zij vertellen u hoe ons onderwijs aan de top kan blijven.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Vlaanderens enige grondstof zit in ons aller hoofd. Onze grijze cellen zijn de voornaamste draaischijf van onze economie en zijn daarom ook cruciaal. We kunnen niet anders dan het onderwijs als ‘verdomd belangrijk’ aanduiden. Eigenlijk moeten we ons verheugen dat de politieke klasse dit inziet. Eindelijk is onderwijs een verkiezingsthema dat telt. Het belangt ons allen aan, rechtstreeks en onrechtstreeks.  We hopen immers allemaal een goed geschoolde loodgieter te treffen die dat lek komt herstellen. Of een sterk opgeleide arts te ontmoeten die ons door onze ziekte heen helpt. We hebben of kennen allen kinderen die school lopen. Om en bij 40% van de totale Vlaamse begroting wordt besteed aan dat onderwijs. En dat zijn heel veel belastingcentjes.

Daarom nodigde Doorbraak drie mensen uit om hun visie op de toekomst van het onderwijs toe te lichten. Niet toevallig voeren deze drie campagne voor een zitje in het Vlaams Parlement. Daarbij dragen ze onderwijs hoog in het vaandel. Mia De Schamphelaere duwt de Antwerpse lijst voor CD&V. De oud-senatrice was in de vorige legislatuur schepen van onderwijs in Edegem en is nog altijd actief in verschillende schoolbesturen. Elisabeth Meuleman trekt de Oost-Vlaamse lijst voor Groen en liet begin dit jaar al horen dat ze, indien haar partij sterk scoort, kandidaat is voor het onderwijsministerschap. In het onderwijsdebat stond ze consequent voor een doorgedreven hervorming van het Vlaamse onderwijs. Ten slotte is er Marius Meremans, 4de kandidaat op de Oost-Vlaamse N-VA-lijst, die pas in 2013 in het Vlaamse halfrond trad. Tot dan stond Meremans als leraar Frans voor de klas. Hoewel cultuurbeleid zijn grootste aandacht geniet, ligt het onderwijs hem logischerwijs na aan het hart. Hij dient Elisabeth Meuleman van antwoord.

Doorbraak hoopt u een beeld te bieden op verschillende visies op dit brandend actuele en vooral belangrijke onderwerp. Probeer dus vooral goed op te letten …

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.