fbpx


Brussel
zone 30

N-VA Brussel: ‘Centralistisch ingevoerde zone 30 moeilijk te handhaven’

Zone 30 in 90% van de Brusselse straten, mits infrastructuurwerken?Voer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een zone 30-plan in zoals in Antwerpen, waarbij je de snelheidslimiet ook afdwingt met infrastructuurwerkzaamheden. Dat bepleit Brussels N-VA-oppositielid Cieltje Van Achter in het Brussels parlement. ‘Bekijk het wijk per wijk in plaats van overal centralistisch een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in te voeren die slecht leesbaar is’. Eén grote zone 30 Sinds begin januari zijn alle wegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één grote zone 30, met uitzondering van enkele hoofdverkeersassen,…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Voer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een zone 30-plan in zoals in Antwerpen, waarbij je de snelheidslimiet ook afdwingt met infrastructuurwerkzaamheden. Dat bepleit Brussels N-VA-oppositielid Cieltje Van Achter in het Brussels parlement. ‘Bekijk het wijk per wijk in plaats van overal centralistisch een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in te voeren die slecht leesbaar is’.

Eén grote zone 30

Sinds begin januari zijn alle wegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één grote zone 30, met uitzondering van enkele hoofdverkeersassen, waar je 50 kilometer per uur mag rijden. Cieltje Van Achter vindt dat het echter slimmer en ambitieuzer kan. Zij haalt daarbij Antwerpen aan als voorbeeld. Op zich is de situatie in Antwerpen echter niet zo verschillend. De N-VA heeft zich in Brussel ook altijd verzet tegen de invoering van eenzelfde snelheidsbeperking in het Brusselse stadscentrum.

‘In Antwerpen is 90% van de straten ook een zone 30, en de grote assen niet. Maar daar heeft men wel grondig aan de infrastructuur gewerkt op wijkniveau, zodat een zone 30 ook logisch als een zone 30 aanvoelt’, zegt Van Achter.

‘Neem nu bijvoorbeeld de Rogierlaan in mijn thuisgemeente Schaarbeek. Ook daar mag je nu maar 30 rijden. Terwijl die straat breed genoeg is om 50 kilometer per uur toe te laten. Ofwel dwing je 30 kilometer per uur er af door de straat te versmallen’.

Van Achter benadrukt ook dat er achter een goed verkeersbeleid, handhaving moet staan. ‘De snelheidsbeperking tot 30 die in 2010 in het stadscentrum van Brussel werd ingevoerd, werd niet gerespecteerd, en niet gecontroleerd. Dan ben je er weinig mee’.

Infrastructuur moet beter

Het parlementslid juicht wel toe dat het Brussels gewest de algemene zone-30-maatregel heeft ingevoerd omdat, ondanks eerder gemaakte afspraken, enkele Brusselse gemeenten nog altijd geen vastomlijnd zone 30-beleid hebben. ‘Het gewest heeft hier een leidende rol gespeeld, en dat is op zich goed. Maar daar stopt het ook. De signalisatie moet beter, en de infrastructuur moet aangepast. In Brussel staan we vreselijk achter met goede verkeersinfrastructuur’.

‘Een uitzondering is de vervoersmaatschappij MIVB. Die biedt goed openbaar vervoer op maat van de stad. Dat is een positief voorbeeld van hoe één gewest en voldoende financiële middelen het verschil maken’.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt benadrukt dat voor 2021 al meer dan 65% van de Brusselse straten een zone 30 was. ‘Nu zijn we naar ongeveer 85% gegaan’, zegt Van den Brandt.

Van den Brandt wil investeren in bijkomende snelheidscamera’s, maar vindt dat je niet om de haverklap de verkeerssituatie moet veranderen. ‘Het belangrijkste is dat duidelijk werd gemaakt dat we een eenvormige zone-30-regeling hebben ingevoerd. De snelheid in woonwijken varieerde nog te vaak tussen 30 kilometer per uur en 50 kilometer per uur. Dat hebben we aangepakt’, zo klinkt het in het Brussels parlement.

Christophe Degreef