JavaScript is required for this website to work.
Europa

NAVO bang voor Rusland

…en België is een kneusje

Harry De Paepe6/2/2015Leestijd 2 minuten

In The Daily Telegraph [http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11393707/Putin-could-attack-Baltic-states-warns-former-Nato-chief.html?WT.mc_id=e_DM856&WT.tsrc=email&etype=frontpage&utm_source=email&utm_medium=Edi_FAM_New_2015_02_06&utm_campaign=DM856] trok de gewezen secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen aan de alarmbel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Vladimir Poetin heeft volgens Anders Fogh Rasmussen ‘gevaarlijke ambities’ die verder reiken dan Oekraïne. De Russische president is er op uit de Westerse staten uit te dagen in het Balticum. Het doel van het Kremlin is het uiteenslaan van de samenhang in de NAVO om zo de Russische dominantie in het oosten van Europa te verzekeren, verklaarde Rasmussen aan The Daily Telegraph van 6 februari 2015.

‘Het is hoogst waarschijnlijk dat hij (Poetin, Doorbraak) in de Baltische Staten ingrijpt om het artikel 5 van de NAVO te testen’.  Dat artikel behandelt de solidariteit en de collectieve veiligheid van de lidstaten. Indien een lid wordt aangevallen, dan worden alle leden aangevallen, wat leidt tot een collectieve mobilisatie. Het artikel is tot nog toe slechts eenmaal ingeroepen en dat gebeurde na 11 september 2001.

‘Poetin weet dat, indien hij over de schreef gaat en een NAVO-lid aanvalt, hij wordt verslagen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar hij is een specialist in hybride oorlogsvoering.’

Er wordt in NAVO-kringen gevreesd voor een Krimscenario in Estland of Letland, waar er grote groepen Russen wonen. Geen rechtstreekse militaire acties van de Russische staat, maar acties van pro-Russische groeperingen gesteund vanuit het Kremlin. Het dubieuze karakter van dergelijk militair conflict kan ervoor zorgen dat de kleinere NAVO-lidstaten niet bereid zullen zijn wat dan ook te doen. Hetzij om economische redenen hetzij om ideologische redenen, zie de sympathie die de overheden in Hongarije of nu Griekenland koesteren voor Poetin. Door dergelijke situaties te creëren houdt Poetin het Westen voortdurend onder spanning.

De Westerse landen knipten echter de voorbije jaren hevig in hun militaire budgetten wat ertoe leidt dat de Europese staten zichzelf zonder Amerikaanse hulp niet meer kunnen verdedigen. ‘NAVO-landen hebben 20% bespaard in de laatste vijf jaar. Sommige van hen zelfs 40%, dat terwijl Rusland de militaire uitgaven met 80% heeft verhoogd. De agressie in Oekraïne is een ‘wake-up call’, aldus Rasmussen. ‘We hebben tijdens de Libische crisis geleerd dat Europa volkomen afhankelijk is van de Amerikanen voor het in de lucht tanken, voor drones en communicatiespionage. We hebben geen luchttransport. We zijn er echt erg aan toe.’

The Telegraph meldt dat België militair het grootste kneusje is. Ons land lijkt vooral bekend door zijn uitgebreid pensioenstelsel terwijl de militaire capaciteit wegdeemstert. 96% van het militaire budget, aldus het dagblad, wordt gespendeerd aan salarissen, pensioenen en de ‘Bourgondische kantines’.

 

(c) Reporters

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties