JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

NIEUW – UK in één minuut

Vandaag: 'De gok van Kwarteng'

Links: Lizz Truss, Rechts haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng

Links: Lizz Truss, Rechts haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng

foto © Belga/AFP

Vanaf vandaag krijgt u regelmatig de staat van de Britse politiek voorgeschoteld in filmpjes van één minuut.

Naast het schrijven van artikels zal onze UK-specialist Harry De Paepe vanaf nu regelmatig in filmpjes van – om en bij – één minuut de stand van het Britse eiland toelichten.

Kwasi Kwarteng vaart een nieuwe koers
Vandaag focust hij op de opgemerkte ‘mini-Budget- van de kersverse minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Hij is de zesde minister met die functie in zeven jaar tijd, maar Kwarteng gooit heel fel het roer om.

De aangekondigde maatregelen houden het grootste pakket aan belastingverlagingen in sinds 1972. Iedereen pikt een graantje mee, maar vooral de 5% rijksten van het land genieten een groot voordeel. Kwarteng en zijn premier Liz Truss geloven dat deze ’trickle down’-aanpak (dat betekent dat het bevoordelen van de rijken uiteindelijk ten goede komt van iedereen) de Britse economie een nieuwe adem zal schenken. De overheid zal de dagelijkse uitgaven en nieuwe investeringen bekostigen via miljarden die men zal lenen.

Oppositieleider Sir Keir Starmer noemt het ’trickle down’-denken een voorbeeld van een ‘pisbeleid’. De internationale beurzen reageerden alvast bijzonder zenuwachtig en men zag het Britse pond hard naar beneden duikelen.

Fans van het beleid voorspellen vanaf volgend jaar een economische ‘boost for Britain’. Een goedkope munt en lage taksen zal investeerders aantrekken, redeneren zij. Maar tegenstanders vrezen binnen de zes maanden een volledige implosie van Pound Sterling met een economische chaos tot gevolg.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.