Het voorstel voor de nieuwe Euro 7-norm voor uitstoot bij auto’s en vrachtwagens, zou leiden tot extra kosten die vier tot tien keer duurder zijn dan de Europese Commissie zegt. Dat blijkt uit een studie van Frontier Economics. Bovendien verhoogt de nieuwe uitstootnorm het verbruik met 20.000 euro. In november 2022 stelde de Europese Commissie een nieuwe uitstootnorm voor wagens met een verbrandingsmotor voor. De voorgestelde Euro 7-norm moet de opvolger worden van de Euro 6/VI-norm voor personenwagens en vrachtwagens.…
Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement
Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)
Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)
Het voorstel voor de nieuwe Euro 7-norm voor uitstoot bij auto’s en vrachtwagens, zou leiden tot extra kosten die vier tot tien keer duurder zijn dan de Europese Commissie zegt. Dat blijkt uit een studie van Frontier Economics. Bovendien verhoogt de nieuwe uitstootnorm het verbruik met 20.000 euro.
In november 2022 stelde de Europese Commissie een nieuwe uitstootnorm voor wagens met een verbrandingsmotor voor. De voorgestelde Euro 7-norm moet de opvolger worden van de Euro 6/VI-norm voor personenwagens en vrachtwagens. U kent die Euro-normen omdat ze onder andere gebruikt worden om auto’s en vrachtwagens te weren uit de lage emissiezone (LEZ).
Kosten vier tot tien keer hoger
In een studie van Frontier Economics kwamen de auteurs tot de conclusie dat de directe kosten vier tot tien keer hoger zullen zijn dan deze die de Europese Commissie naar voren schoof. Sectorvereniging ACEA van de auto-industrie onderschreef die analyse.
De voorgestelde Euro 7-normering verhoogt de kosten van de fabrikanten van auto’s, vrachtwagens en bussen. Per personenwagen met verbrandingsmotor komt de productiekost op ruim 2.000 euro extra. Bij vrachtwagens of autobussen met dieselmotor tikken de extra kosten af op 12.000 euro. De Europese Commissie beweerde echter dat het om 180 tot 450 euro extra zou gaan voor auto’s en 2800 euro voor vrachtwagens.
Het gaat dan nog enkel om productiekosten, en dus niet om de verkoopprijs van de nieuwe voertuigen. Die zou uiteraard nog veel hoger kunnen worden.
Lage impact, hoge kost
De Euro-normen zoals de huidige Euro 6/VI zetten zeer strikte standaarden voor uitstoot van NOx en fijnstof. Volgens vakvereniging Acea is die uitstoot nu al gereduceerd tot het nauwelijks meetbare, dankzij almaar betere technologie.
‘De Europese autoindustrie legt zich toe op het verder verminderen van uitstoot ten voordele van het klimaat, leefmilieu en gezondheid’, stelt Sigrid de Vries, directeur-generaal bij de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA). ‘Het Euro 7-voorstel echter is gewoon niet de juiste manier om dit te doen, aangezien die een extreem lage impact zou hebben en een extreem hoge kost.’
ACEA ziet wat dat betreft meer heil in een verdere elektrificatie van de auto’s aangevuld met het vervangen van oudere voertuigen door de zeer efficiënte modellen met Euro 6/VI-norm.
T&E
De machtige ngo Transport & Environment (T&E) uit de milieubeweging was een van de voorvechters van de nieuwe Euro 7-norm. In een test met een vrachtwagen van Iveco in Oostenrijk slaagden ze erin om bij een Euro VI-model toch nog te veel NOx te meten. Dat was volgens de lobbygroep, die uitgesproken tegen verbrandingsmotoren is, illegaal. T&E treedt als betaald deskundige op bij de Europese Commissie. Het is een van de lobbygroepen die hoge functionarissen van de Europese Commissie het meest bezoekt.
Extra brandstofverbruik
Een ander vervelend detail aan het Euro 7-voorstel is dat – naast hogere productiekosten – die ook zal leiden tot meer brandstofverbruik. Op de gehele levensduur van een voertuig zo’n 3,5 procent extra brandstofkosten. Bij vrachtwagens komt dat volgens ACEA neer op 20.000 euro extra tijdens de levensduur van een vrachtwagen. Bij auto’s en bestelwagens zou de extra brandstofkost schommelen rond de 650 euro.
De sectorvereniging hekelde dat de Europese Commissie de indirecte kosten bewust negeerde. De kosten verbonden aan de eigendom van voertuigen zetten financiële druk op consumenten en bedrijven in een tijdperk van hoge inflatie en stijgende energieprijzen.