JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Olivier Maingain: nog altijd een Fransdolle racist

VerkiezingenLuckas Vander Taelen5/6/2024Leestijd 2 minuten
Olivier Maingain.

Olivier Maingain.

foto © Belga

Olivier Maingain spreekt zich stigmatiserend en racistisch uit over Vlaamse kandidaten op Franstalige lijsten.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Je zou natuurlijk met recht en reden kunnen zeggen dat Olivier Maingain (Défi) geen belangrijke politieke rol meer speelt en dat we hem dus maar beter kunnen negeren. De burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe is zelfs geen kandidaat meer bij de verkiezingen zondag. En hij ligt dermate overhoop met de partij waar hij een kwarteeuw voorzitter van is geweest, dat hij zondag zelfs niet aanwezig was op de laatste meeting. Maar dat belet hem niet om op te roepen om toch voor Défi te stemmen.

Sommige kiezers denken eraan voor een andere partij te kiezen, meent Maingain. En dat is volgens hem een slecht idee: de interne problemen zullen we wel aanpakken na de verkiezingen. Nu komt het erop aan onze troepen te verzamelen, want Défi is de enige partij die niet samenheult met een Vlaamse partij. ‘Alle andere hebben op hun Brusselse lijsten Nederlandstalige kandidaten staan. Wij niet’, aldus de burgemeester.

Strijd tegen Vlaanderen

Met zo een uitspraak brengt Maingain in herinnering dat Défi erfgenaam is van het FDF, een partij die een hatelijke strijd voerde tegen alles wat Vlaams was. Dergelijke zware stigmatisering van Brusselse Vlamingen was normaal voor de oprichters van het FDF, en Maingain laat zien hoeveel heimwee hij heeft naar die periode.

Met andere woorden: de Brusselse Nederlandstaligen zijn niet meer dan de vijfde colonne van de Vlaams-nationalisten. Ze zijn willoze marionetten van N-VA of Vlaams Belang die het niet goed voor hebben met Brussel

Want het échte gevaar van Nederlandstalige kandidaten op Franstalige lijsten zal volgens hem blijken op het moment van de waarheid, als er onderhandelingen aankomen met een Vlaanderen ‘dat neigt naar nationalisten, separatisten en andere confederalisten’.

Vijfde colonne

En dan komt de franskiljonse kat uit de mouw. Maingain waarschuwt: ‘Geloof me vrij, op dat moment zullen de Vlaamse kandidaten die verkozen zijn op de Franstalige lijsten hun kamp kiezen. Ze zullen het spel van het noorden spelen.’

Met andere woorden: de Brusselse Nederlandstaligen zijn niet meer dan de vijfde colonne van de Vlaams-nationalisten. Ze zijn willoze marionetten van de N-VA of van het Vlaams Belang die het niet goed voor hebben met Brussel.

Natuurlijk weten we welke Nederlandstaligen Maingain verkiest: in de jaren zeventig zette het FDF ‘Valse Vlamingen’ op zijn lijsten bij arrondissementsverkiezingen. Dat waren Franstaligen die snel een Nederlandstalige identiteitskaart hadden aangevraagd. Die waren natuurlijk wel te betrouwen.

Aalsterse moeder

Wat Olivier Maingain — kind van een Aalsterse moeder — in zijn oproep als een electoraal argument voor zijn partij verdedigt is eigenlijk niets anders dan een etnische uitsluiting van een groep Brusselaars, omwille van hun taal en afkomst.

En hij komt hiermee weg. Niemand die naar Unia snelt om een klacht in te dienen. Franstalige journalisten zien hierin niet meer dan een ‘communautair argument’ in de strijd van Défi tegen slechte electorale vooruitzichten.

Stel je voor dat een vooraanstaand politicus zou zeggen: ‘Bij ons geen mensen met een migratie-achtergrond op de lijst.’ Die zou meteen afgemaakt worden in de Franstalige media. Maar dezelfde ethiek geldt blijkbaar niet als het over Nederlandstalige Brusselaars gaat. Die mogen zomaar als groep verdacht gemaakt worden.

Zullen wij dan maar zeggen dat Olivier Maingain met zijn uitspraken zijn ware gezicht toont, dat van een Fransdolle racist?

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Commentaren en reacties