fbpx


Buitenland

Ook Australische eerste minister twijfelt aan ‘zero covid’

Scott Morrison zegt dat lockdowns geen duurzame manier zijn om covid tegen te houden. Hij hoopt dat een vaccinatiegraad van 70% dat wel is. Ondertussen morren de Australiërs.De Australische eerste minister Scott Morrison deed zijn uitspraak in een politiek interview op de Australische openbare omroep ABC. De uitspraak is opmerkelijk, omdat ze voor het eerst twijfel blootlegt over de Australische zerocovidaanpak van het coronavirus. Tot nu opteerde het land voor een zerocovidstrategie. Daarbij probeerden de verschillende Australische deelstaatregeringen middels lockdowns het aantal besmettingen en doden tot nul te herleiden. Deze aanpak leek goed te werken tot het begin van de Australische winter van 2021 — onze zomer. Hard quarantaineregime…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Australische eerste minister Scott Morrison deed zijn uitspraak in een politiek interview op de Australische openbare omroep ABC. De uitspraak is opmerkelijk, omdat ze voor het eerst twijfel blootlegt over de Australische zerocovidaanpak van het coronavirus. Tot nu opteerde het land voor een zerocovidstrategie. Daarbij probeerden de verschillende Australische deelstaatregeringen middels lockdowns het aantal besmettingen en doden tot nul te herleiden. Deze aanpak leek goed te werken tot het begin van de Australische winter van 2021 — onze zomer.

Hard quarantaineregime

De keerzijde van de medaille is dat Australië een zeer isolationistisch en hard quarantaineregime oplegde. Ook voor Australiërs die in het buitenland woonden die om familiale redenen terugkeerden. Het geval van de in Antwerpen wonende Australiër James Turbitt, die door de quarantaine niet bij zijn stervende moeder mocht zijn, is goed gedocumenteerd. Daarnaast maakte de tijdelijk succesvolle strategie dat er geen haast werd gemaakt met het bestellen van vaccins. Dat wordt Morrison en zijn deelstaatcollega’s nu erg kwalijk genomen.

In de deelstaten New South Wales en Victoria zijn enkele grote steden zoals Sydney en Melbourne in lockdown. En het einde daarvan is nog niet in zicht. Bovendien mort een deel van de Australische bevolking ook steeds luider. En nu vertelde Scott Morrison dus dat lockdowns ‘geen duurzame manier zijn om met covid om te gaan’, en dat het aantal besmettingen tellen plaats moet maken voor de concrete situatie in de ziekenhuizen. Aan Morrisons uitspraken zijn nog vele ‘maars’ gekoppeld. Zo wil hij niet onmiddellijk lockdowns afschaffen, maar pas wanneer ’70 tot 80 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd is.’ Ook Australië lijkt daarbij uiteindelijk te willen opteren om ‘samen te leven met covid’, eerder dan te blijven aannemen dat covid op korte termijn kan worden uitgeroeid door harde maatregelen.

‘Gerichte’ lockdowns

De belangrijkste ‘maar’ bij Morrisons uitspraak is het feit dat zulke hoge vaccinatiegraad pas vanaf november werkelijkheid wordt. Tenminste als het huidige tempo van 200.000 tot 300.000 toegediende vaccins per dag wordt aangehouden. Dat is geen prettig vooruitzicht. Morrison geeft ook mee dat ‘gerichte’ lockdowns nadien nog mogelijk zijn. Daarmee doelt hij op de inheemse Australische Aboriginals, die een andere levensstijl hebben en minder vaccinbereid zijn.

In de stad Melbourne waren afgelopen weekend gewelddadige demonstraties tegen de lockdownmaatregelen. Volgens de Australische politie waren het de meest gewelddadige in twintig jaar. De weerstand tegen lockdowns groeit in Australië. En een deel van de bevolking en de overheden lijken gevangen in een negatieve spiraal van wederzijds wantrouwen. In tegenstelling tot eerdere lockdowns loopt het aantal covidbesmettingen deze keer niet terug. Het land kent momenteel zijn hoogste besmettingspiek sinds het begin van de pandemie. Om de lockdowns alsnog af te dwingen, heeft Australië het leger in moeten zetten. De lockdowns zijn ook consequent strenger geweest dan we bijvoorbeeld in ons land gewoon zijn. Het is Australiërs in Sydney verboden om meer dan 5 kilometer van huis te gaan, en in open lucht zijn mondmaskers verplicht. Omdat strenge maatregelen niet helpen, werd een eerdere perimeter van 10 kilometer bewegingsruimte rondom de woonplaats beperkt tot 5 kilometer.

Singapore

Morrisons uitspraken sluiten aan bij twijfel die in andere Oceanische en Aziatische landen de jongste maanden op te merken was. In dit deel van de wereld werd lange tijd geloofd in het succes van de zerocovidstrategie. Hetzij door lockdowns, hetzij door spontane goede opvolging van hygiënemaatregelen door de bevolking zelf. In juli kondigde Singapore ook aan dat het ‘wil samenleven met covid zoals met griep’ wanneer de vaccinatiegraad hoog genoeg is. Singapore laat in de praktijk echter ook twijfel bestaan over de concrete omslag naar een endemisch scenario. Het schroefde immers een aantal versoepelingen na die ‘griep-aankondiging’ ook terug na een lokale uitbraak van covid. In Singapore is momenteel 77% van de totale bevolking gevaccineerd.

[ARForms id=103]

Christophe Degreef