JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Oorlogseconomie kan alleen overleven met sterke financiële bufffer

De economie van Rusland overleeft tegen de verwachting in.

foto © DB

Rusland slaagt erin om zijn economie in stand te houden. Oekraïne kan het moeilijk krijgen als de Amerikaanse financiële steun wegvalt.

Hans Brockmans interviewt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Stichting Merito, over het fenomeen van de oorlogseconomie.

Tegen de verwachtingen in kan de Russische economie de schok van de tanende handel en het wegvallen van honderdduizenden arbeidskrachten opvangen dankzij een sterke financiële reserve en de alternatieve inkomsten uit grondstoffen. Oekraïne kan zijn oorlogseconomie financieren met Amerikaanse steun. Maar die dreigt weg te vallen onder een nieuwe president. Het is de vraag of er een politieke consensus kan gevonden worden binnen de Europese Unie om de rol van de VS over te nemen.

Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.