Open debat?
Even snel
Op 29 mei 2013 lanceerde Karel De Gucht (Open Vld) een gepeperde aanval op Bart De Wever. De Antwerpse schepen Rob Van de Velde (N-VA) zorgde ’s anderendaags voor een repliek in de krant, een kwestie van woord en wederwoord. Dat beginsel van correcte debatvoering vinden we evenwel niet terug op het wereldwijde web.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementSedert enkele weken zit het gros van het nieuws van De Standaard achter een muur. Wie op de krant geabonneerd is, kan alles lezen; de anderen moeten zich tevreden stellen met het snelle nieuws en korte samenvattingen.
Ook de opiniebijdragen zijn niet langer raadpleegbaar voor iedereen, wat bij velen kwaad bloed zet. Op alle regels zijn er evenwel uitzonderingen, zo blijkt. Toevallige uitzonderingen? Die vraag kan men zich stellen.
De scherpe aanval van Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) verscheen in de gedrukte De Standaard op 29 mei. Bart De Wever antwoordde vreemd genoeg in De Morgen. Wij berichtten daarover.
’s Anderendaags zorgde de Antwerpse schepen Rob Van de Velde (N-VA) voor een antwoord. Het opiniestuk van Karel De Gucht moet indruk gemaakt hebben op de redactie, want als uitzondering op de al weken gehanteerde regel wordt dit artikel vrij raadpleegbaar aangeboden op de www.standaard.be.
Het antwoord van Van de Velde kan op het web bij De Standaard alleen gelezen worden door abonnees. Een correcte manier van debatvoering lijkt ons dat allerminst. Of is hier sprake van een toevallig toeval?
De beginselen van de vrije meningsuitwisseling toegedaan, vroegen en kregen wij de toelating van Rob Van de Velde om zijn antwoord vrij en gratis aan alle websurfers aan te bieden, zodat met gelijke wapens kan gestreden worden. Verder gaan wij er van uit dat onze lezers volwassen genoeg zijn om zelf een oordeel te vellen.
<Een goed artikel? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.