fbpx


Politiek

Opsporing verzocht: Alexander De Croo en Jan Jambon

België Bananenrepubliek



Welkom in 2022. Ik begin met een geschenk. In samenspraak met de redactie zullen vanaf dit jaar al mijn wekelijkse cursiefjes met commentaren op de politieke actualiteit, +/- 2 weken na datum vrij te lezen zijn op mijn website www.jasmijnwalldorf.be. Democratische noodrem Mijn nieuwjaarswens is dat Jan Jambon, Elio Di Rupo en Alexander De Croo een boostershot van intelligentie en staatsmanschap krijgen. We kunnen het enkel wensen. Helaas. In een echte democratie moet er een noodrem zijn voor de kiezer.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement





Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.








Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Welkom in 2022. Ik begin met een geschenk. In samenspraak met de redactie zullen vanaf dit jaar al mijn wekelijkse cursiefjes met commentaren op de politieke actualiteit, +/- 2 weken na datum vrij te lezen zijn op mijn website www.jasmijnwalldorf.be.

Democratische noodrem

Mijn nieuwjaarswens is dat Jan Jambon, Elio Di Rupo en Alexander De Croo een boostershot van intelligentie en staatsmanschap krijgen. We kunnen het enkel wensen. Helaas. In een echte democratie moet er een noodrem zijn voor de kiezer. Als de beleidstrein de afslag naar absurdia, dystopia of naar de bananenrepubliek San Theodoros neemt, moet de kiezer de bedreigde democratie kunnen redden.

Nu kunnen we naar de rechtbank stappen. Deze kan enkel een cosmetische correctie uitvoeren, maar kan de tronie niet wijzigen. De kiezer moet, via een rechtstreekse stem, de mogelijkheid hebben om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Verkiezingen moeten een keuze zijn, geen cel van vijf jaar.

Meltdown van logica en realisme

We zijn het jaar begonnen met een aanstormende vijfde coronagolf. De Vivaldioten eindigden 2021 dan weer met de dertiende golf van veertien onbekwaamheden en dito lulkoek. De cultuurlockdown was een meltdown van logica en realisme, geïnstigeerd door een hypochondrische angstprofeet.

‘He’s back bitches, and he’s here to fuck it all up’. Freaky Frank wil als volleerde trotskist van deze crisis gebruik maken om zoveel mogelijk sectoren naar het faillissement te voeren, om hen vervolgens uit liefdadigheid te nationaliseren. Latent communisme, verholen in de snowflakepartij van pukkelpolitici Conner Rousseau en Melissa Depraetere. Vooruit wil ons achteruit in de tijd voeren. Een tijd van staatsmonopolies als de RTT, PTT en andere ambtenarenregimes van indolentie. Een periode waar absolutisme en autocratie het juk van de bevolking waren. Een tijd waar vrije meningsuiting door de gedachtenpolitie monddood werd gemaakt. Kortom het huidige Rusland, China, Turkije of Wit-Rusland.

De liggende magistratuur

Vanuit een oud herenhuis in hartje Brussel, ‘het paleis van de markies van Assche’, spreekt de liggende magistratuur van de Raad van State recht. Liggend omdat deze befjesbourgeoisie onder de sloef van de regering ligt. Van die indruk kan ik mij alvast niet ontdoen.

Het advies van de auditeur van de Raad van State, dat in 99% van de gevallen gevolgd wordt, was negatief. Maar toen bleek dat Paul Magnette en enkele andere politieke semigoden verklaarden dat alle regeringen collectief fout waren, kreeg de Raad van State plots de absolutie om vrij te oordelen over de cultuurklacht.

Onnozele kleuters op onnozele kinderdag

Aldus geschiedde het dat de Raad van State, op onnozele kinderdag, alle Belgische regeringsleden de lange Jan toestuurde en de cultuurlockdown schorste. De Croo en co hadden ongemotiveerd en disproportioneel de cultuur op slot gedaan, klonk het judicium van de Raad.

Sinds de schorsing zijn Jan Jambon en Alexander De Croo van de aardbol verdwenen. Naar verluidt zijn ze in een of ander sanatorium een sterfhuisconstructie aan het opzetten voor hun respectievelijke navrante rommelregeringen. In dergelijke constructie moet je de levensvatbare onderdelen isoleren. In een verzameling van wandelende lijken is een levensvatbaar kadaver selecteren geen sinecure. Bovendien dreigt er na de sluiting van de kerncentrales een stroomtekort voor de defibrillatoren die deze zombies periodiek van levensschokken moeten voorzien.

De rode draad van idioterie

Dat de befjesbourgeoisie eindelijk ballen kweekte en gestopt is met het tolerere van onlogische maatregelen, is een zegen. Want sinds het begin van deze crisis waren er zelden maatregelen die voldoende gemotiveerd of afdoend proportioneel waren. Denk maar aan: het verboden op een bankje zitten in het park, de tuinfeesten met of zonder aparte toegang, de discussie over welke tuincentra en doe-het-zelfzaken open mochten, het enkel binnen naar het toilet mogen gaan, de raamquota op de trein, de mondmaskers in de horeca, de telling van de pizzadozen, de dronegestapo… de lijst is haast oneindig.

We hebben ook lange tijd winkelkarren en deurknoppen ontsmet of het deksel dichtgedaan van het toilet voor het spoelen. Inmiddels is aangetoond dat de verspreiding van corona daardoor te verwaarlozen is. Onlogisch, ongemotiveerd en disproportioneel was telkens de rode draad in de KB’s of MB’s van ‘mis’-dienaar Annelies Verlinden. Maar de befjes van de Raad van State lieten telkens begaan. Tot nu. Godzijdank.

Mierenneuken

In het verleden was de Raad van State nochtans zelf niet bang van onnozele uitspraken. In 2013 dwarsboomde een buur de bouw van de nieuwe sportzaal in Retie. De groene boomklever beweerde dat het de rust en het voortbestaan van een nest rode bosmieren in zijn tuin in het gedrang bracht. De Raad van State volgde de groene mierenneuker omdat de rode bosmier een beschermde diersoort is. Een mier? Een beschermde diersoort? In welke wereld zijn we in hemelsnaam beland?

Dit was niet op de afbraak:

  • Wanneer de rector van de UGent de voorzitter van de Vlaamse liberalen moet expliqueren wat vrije meningsuiting is, is het Vlaams liberalisme een lijk dat niet meer te reanimeren valt.
  • Omdat Jan Jambon te veel dikke planken doorzaagt, verbiedt Zuhal Demir de import van 1,5 miljoen ton hout uit Rusland. Voortschrijdend inzicht heet zoiets.
  • Almaci zegt dat wanneer we alleen naar haar luisteren, en niet naar kritiek op sociale media, de regering in 2021 veel presteerde. Sorry Meyrem, dit is hier Turkije niet. Hier hebben we nog een vrije mening.
  • Het PS-aanpassingsgedrag van Egbert Lachaert en Alexander De Croo naar een non-liberale prikdwangmaatschappij lijkt stilaan op een stockholmsyndroom met als doel Vivaldi kunstmatig in leven te houden. Sire er zijn geen liberalen meer, enkel nog dhimmitude-socialisten

Om af te sluiten nog even deze hersenspoeling. U kan nog steeds ‘het jaar van de banaan 2021’ bestellen, deze is leverbaar voor de prijs van 22,00 euro. Doe je parlementair/politicus van om de hoek of je politiek gekke oom of tante een leuk cadeau. Bestel de cadeaubox: ‘Het jaar van de banaan 2020-2021’. Twee boeken die je meenemen op een satirische trip door politiek Vlaanderen.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.