Nicole De Moor verzet zich tegen ‘Belg worden’ van zwaar omstreden imam Toujgani
Alleen cassatie kan nog uitspraak doen
Mohamed Toujgani.
foto © Belga Image
Het parket-generaal wil de beslissing om imam Toujgani toch Belg te laten worden, laten vernietigen. Staatssecretaris De Moor (CD&V) steunt hen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe controversiële ‘Molenbeekse’ imam Mohamed Toujgani mag van het Brusselse hof van beroep Belg worden, ondanks aanwijzingen over radicale uitspraken en geen kennis van de landstalen. Het openbaar ministerie wil die beslissing laten vernietigen door het Hof van Cassatie.
Mohamed Toujgani woont al meer dan veertig jaar in België, maar heeft de Belgische nationaliteit niet. Hij was lang de hoofdimam van de Al-Khalil-moskee in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Toujgani spreekt geen Frans of Nederlands.
Toujgani is een controversieel figuur. In 2019 vroeg hij opnieuw zijn verblijfsvergunning aan in ons land, en tegelijk startte hij een procedure om Belg te worden. Maar de imam bleek op de radar van de Staatsveiligheid te staan. Die vonden in sommige van zijn sermoenen aanwijzingen dat hij antisemitische en moslimextremistische uitspraken had gedaan.
Toujgani zou ook gelinkt zijn aan de Moslimbroederschap, een te duchten politiek-religieuze organisatie die de invloed van de islam wereldwijd wil vergroten. Mogelijk is hij ook een spion in dienst van de Marokkaanse overheid.
Mahdi weigert
Dat was voor toenmalig staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) reden genoeg om Toujgani zijn verblijfsvergunning te weigeren. Ook zijn aanvraag tot naturalisatie werd geweigerd. Hij moest daarop het grondgebied verlaten.
Maar Toujgani stapt naar de rechtbank, en wint in eerste aanleg. Waarop het parket in beroep gaat. Eind juli gaf het Brusselse hof van beroep Toujgani opnieuw gelijk. Het dossier van de Staatsveiligheid zou te licht wegen. Daarom mag Toujgani wél Belg worden.
Maar het parket-generaal volhardt en wil die beslissing nu laten vernietigen door het Hof van Cassatie, meteen ook de laatste rechtsinstantie die hierover een oordeel kan vellen.
‘Vragen over landstalen’
Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) steunt de strijd van het parket-generaal.
‘De Belgische nationaliteit is een belangrijke gunst die alleen wordt toegekend aan wie aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Je wordt door de Belgische nationaliteit immers lid van een gemeenschap die bepaalde normen en waarden wil uitdragen. De nationaliteitswet zegt daarom ook dat men integratie- en taalvoorwaarden moet naleven om tot die gemeenschap te mogen behoren. Ik vind het positief dat de hoogste rechters van ons land zich over deze zaak zullen mogen buigen’, reageert De Moor in een persbericht.
‘In de procedure ten gronde bleken er immers een aantal vragen te bestaan over de kennis van de landstalen door de heer Tougjani, die zich in de rechtszaal door een tolk liet bijstaan, en over zijn integratie in de Belgische maatschappij.’
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Christophe Degreef is journalist voor Doorbraak. Niet oud, maar wel een tikje old skool.
De Henegouwse hoofdstad heeft eindelijk zijn pronkstation, dat niet 60 maar 480 miljoen euro heeft gekost.
De Taalbarometer stelt een verdere achteruitgang van het Nederlands vast in de Vlaamse Rand. De bevolking moet mee aan de slag.