JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Politisering van de Brusselse administratie in stroomversnelling

Chris Ceustermans13/9/2016Leestijd 3 minuten

De PS en de traditionele Brusselse partijen zijn niet gïnteresseerd in een dynamische en creatieve administratie. Wel in postjes.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Brusselse Regering hevelt steeds meer essentiële delen van haar administratie over naar instellingen van openbaar nut (ION). Telkens opnieuw gaat dit gepaard met de consolidatie van de PS-controle over de ambtenarij. Na de recente oprichting van het Brusselse Planningsbureau en een ION voor Preventie & Veiligheid met telkens een PS-kabinetsmedewerker als leidend ambtenaar heeft de Brusselse Regering onlangs discreet beslist om ook kerntaken zoals belastinginning en het uitreiken van stedenbouwkundige vergunningen om te vormen tot een ‘agentschap’. Op het kabinet van de minister-president Vervoort (PS) staan kandidaat-directeurs al klaar.

Dat de Brusselse administratie de laatste jaren steeds meer een speeltuin van kabinetsmedewerkers van de klassieke partijen geworden is, is al langer bekend, er is hier al eerder over geschreven.

De volledige kolonisatie van de Brusselse administratie door de klassieke partijen, met de PS op kop, kent nu een nieuwe stroomversnelling door de creatie van instellingen van openbaar nut. Onlangs werden overheidstaken zoals territoriale planning en veiligheid & preventie naar een ION (van type A) geschoven door de oprichting van onder meer het Brusselse Planningsbureau. Dit ‘superagentschap’ controleert vanaf nu al de grote stedenbouwkundige projecten en zal ook de grondreserves beheren.

Voor de zomer werd Christophe Soil, voormalig adjunct-kabinetschef  van Onkelinx benoemd als directeur-generaal van het Brusselse Planningsbureau. In het directiecomité vinden we ook Tom Sanders van het kabinet Vervoort terug, Gert Nys (lange tijd op het CD&V-kabinet van wijlen Jos Chabert) en de VLD’er Cédrik Verschrooten (kabinet Maggie De Block). De nieuwe directeur-generaal van Brussel Preventie en Veiligheid is dan weer Jamil Araoud van het kabinet Vervoort. De macht van een directeur-generaal over het personeel is daarenboven groter in een ION (type A) dan in een traditionele administratie.

De zogenaamde modernisering van de administratie blijkt vooral een manoeuvre van die politieke cultuur die de ambtelijke machine van Brussel tot een van de minst performante van Europa maakt. Dit bleek onlangs met de instortende Brusselse autotunnels waarvan de administratie en kabinetten al jaren voordien de catastrofale toestand kenden. De kabinetsmedewerkers die leidende ambtenaren worden, zijn zeker niet incompetent of onbekwaam. Maar altijd is er die dubbele loyaliteit. Daardoor wordt bijvoorbeeld informatie over politiek gevoelige dossiers niet steeds doorgegeven aan dossierbeheerders die niet tot de politieke cirkel behoren. Bovendien beseffen alle ambtenaren dat men zich tot een politieke familie moet bekennen om een topcarrière te maken. Op die manier zijn het vooral opportunisten die in de administraties opklimmen en schrikt men kandidaten af die geloven in het ideaal van ‘civil service’.

Deze politiseringgolf zal niet stoppen. De Brusselse Regering besliste nu ook om klassieke administraties zoals die van stedenbouw en zelfs de fiscale diensten te hervorming tot een ION.  Nog voor die hervorming is ingezet, blijkt er al sprake van een toekomstige benoeming van Betty Waknine van het kabinet Vervoort als directeur-generaal van het nieuwe stedenbouwagentschap.

Net een verscheurde stad waarvan volgens  bedrijfsfederatie BECI steeds meer ondernemingen zich afkeren en waarvan grote stukken veranderen tot in zichzelf gekeerde getto’s heeft een dynamische en creatieve administratie nodig. Dat lijkt echter niet de eerste bekommernis van de PS. Zoals men Wallonië tot een van de meest vastgeroeste en verstikkende Europese regio’s heeft gemaakt, zo doet men nu met Brussel. En dit met de steun van de Vlaamse regeringspartijen in Brussel: CD&V, sp.a en VLD.

Tegelijk doet de PS het erg slecht in de peilingen. De eeuwige liberale concurrent, MR, is in Brussel volgens de jongste peilingen groter dan de PS. Zelfs wanneer de MR na vele jaren weer het minister-presidentschap over de Brusselse Regering zou kunnen overnemen, zal men geconfronteerd worden met een administratieve top met vooral voormalige PS-‘cabinetards’. Bovendien werkt een ION autonomer dan een klassieke administratie. Wat nu in Brussel gebeurt, is daarom niet minder dan het creëren van een PS-staat in de staat en de ondermijning van een gezonde democratie.

Foto (c) Reporters

Categorieën

Chris Ceustermans is een veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist bij onder meer De Morgen. Na andere wegen te hebben verkend, keerde hij terug naar zijn oude liefde: de literatuur. Op Doorbraak pleegt hij af en toe een stuk over dingen die in de eenzijdige media te weinig aan bod komen. 'Ni dieu, ni roi, ni maître', blijft zijn motto, al lijkt dit voor de meeste zelfverklaarde 'links weldenkenden' al lang vergeten.

Meer van Chris Ceustermans
Commentaren en reacties