fbpx


Buitenland

Asselman en Neyskens: ‘Biden lijkt veel meer op Trump dan hij zelf denkt’
Vorige week was het een jaar geleden dat demonstranten het Capitool in Washington bestormden. Beelden die op het netvlies gebrand staan. In deze aflevering van Doorbraak Radio blikken Roan Asselman en David Neyskens terug op deze gebeurtenissen en analyseren ze het presidentschap van Joe Biden.

Terugblik op de bestorming van het Capitool

Één jaar geleden, op 6 januari 2020, werd het Capitool in Washington bestormd toen Joe Biden er officieel zou worden uitgeroepen als de nieuwe Amerikaanse president. Aanhangers van de aftredende president Trump geloofden dat Biden zijn overwinning te danken had aan fraude en bedrog en kwamen daarom samen voor een grote demonstratie die ontaarde in geweld. Een jaar later is het vooral interessant om te kijken naar hoe de Democraten en Republikeinen terugblikken op deze gebeurtenissen. Langs democratische kant vallen er vooral veel hyperbolen en is de vergelijking met grote drama’s zoals de Amerikaanse burgeroorlog en Pearl Harbor niet ver weg. Democraten willen bewijzen dat de bestorming van het Capitool een staatsgreep van Trump is waarop Republikeinen de Democraten beschuldigen van een heksenjacht. Het feit dat Trump zich opnieuw kandidaat wil stellen voor de verkiezingen is een teken dat de Amerikaanse democratie wel degelijk stand heeft gehouden, tenzij de kritiek van de Republikeinen op de Democraten terecht is, zegt Neyskens. ‘De Democraten geloven nog steeds dat Trump kan terugkeren wat voor angst zorgt.’

Aan Republikeinse kant hebben de harde Trumpaanhangers soms dan weer de neiging om de gebeurtenissen van 6 januari 2020 de minimaliseren, zegt Asselman. ‘De bestorming van het Capitool is een zwarte pagina uit de Amerikaanse geschiedenis.’ Maar de demonstratie van vorig jaar op één lijn plaatsen met 9/11 en Pearl Harbor, zoals vicepresident Harris doet, is het nalatenschap van de slachtoffers van die dagen ridiculiseren. ‘De nuance is soms ver zoek.’ Zeker aan Democratische kant wordt er een politiek spel gespeeld. Het lijkt erop dat de Democraten nog weinig andere wapens hebben om de Republieken aan te vallen, vindt Neyskens.

Trump opnieuw op de Republikeinse voorgrond?

Neyskens denkt niet dat de Republikeinse partij Trump onder de radar zal houden. Ted Cruz, conservatieve senator uit Texas en tegenstander van Trump bij de voorverkiezingen in 2016, sprak vorige week over terroristen die het Capitool hebben aangevallen. Cruz werd over deze uitspraak hard aangepakt waardoor het meteen duidelijk is dat het niet getollereerd wordt om als Republikein openlijk Trumpaanhangers aan te vallen.

Trump buitenspel zetten om opnieuw deel te nemen aan de verkiezingen is niet mogelijk volgens Asselman. ‘Er is geen directe link te vinden tussen Trump en de bestorming van het Capitool, ook al liet zijn gedrag in die periode de wensen over.’ De nieuwe generatie die de fakkel van de Republikeinse partij zal overnemen zal de partij een nieuwe koers kunnen doen varen, maar de Republikeinse partij blijft de komende jaren de partij van het Trumpisme.’ Indien Trump zich kandidaat stelt kan hij het halen maar zelfs wanneer hij verliest zal hij een blijvende rol spelen, zegt Asselman.

Het jaar van Biden

Voor Biden is 2021 een dramatisch jaar geweest, zegt Neyskens. Trump was historisch altijd heel onpopulair maar bij Biden zien we nu hetzelfde gebeuren. 54% van de Amerikanen is het oneens met het beleid van Biden, terwijl Biden als persoon altijd geliefder was dan Trump. Vooral het buitenlands beleid en het migratie -en gezondheidsbeleid kan de Amerikanen niet bekoren. ‘Voor Biden is er dus weinig goed nieuws, zijn presidentschap zit in grote problemen.’ Biden ging de grote verzoener zijn, maar hij heeft duidelijk gekozen voor eenheid door assimilatie. Biden speelt een retorisch en politiek spel waarbij hij er niet voor kiest om Democraten en Republikeinen rond de tafel te brengen maar voor eenheid door ideeën op te leggen die slechts door een minderheid gesteund worden. ‘Hij heeft zich teruggeplooid op de Bernie Sanders vleugel van de partij.’ Biden lijkt bovendien veel meer op Trump dan dat velen denken, zegt Asselman. Ook Biden heeft een zeer kort lontje maar hij wordt minder aan een vuurdoop onderheven waardoor zijn lontje minder snel wordt aangestoken, in tegenstelling tot Trump die voortdurend lastige vragen kreeg. ‘Het beeld van Biden als de vriendelijke opa was vooral aan PR-truc van zijn team.’

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.