fbpx


Communautair, Politiek

Bauwens en Maddens: ‘Coronamaatregelen zijn een coup van de federale regering’
De rimpeling in de coronacurve trekt alle media-aandacht opnieuw naar zich toe. Dit komt de federale regering goed uit, aangezien dit de aandacht van hun slecht beleid afleidt. In deze aflevering van Doorbraak Radio nemen Maddens en Bauwens geen blad voor de mond en geven ze hun ongezouten mening over de nieuwe coronamaatregelen en de houding van de federale regering.

De vierde golf: een strijd tussen de Vlaamse en federale regering?

Naast botsingen tussen wie voor strengere coronamaatregelen is en wie nieuwe maatregelen paniekvoetbal vindt botst het ook tussen de Vlaamse en federale regering. Op het overlegcomité zou het tot ruzie gekomen zijn tussen de twee bestuursniveaus, en dan vooral tussen Vandenbroucke en Jambon. Bauwens is niet verrast dat de Vlaamse regering toegevingen heeft moeten doen. ‘Wat heeft de Vlaamse regering nog in handen?’ De grote vrees is dat we winter na winter in dezelfde angstcultuur zullen leven wat coronamaatregelen betreft en dat verkiezingen het enige momentum zijn om dit te doorbreken. Maar de grote vraag is ook wat de verkiezingen in 2024 dan teweeg zullen brengen. De maatschappij is verdeeld in degene die doordrongen zijn van angst voor het coronavirus en zij die hier niet meer wensen aan mee te doen, zegt Bauwens. ‘Die polarisering wordt dieper en zien we ook tussen de Vlaamse en federale regering.’ Bovendien is het ook een politiek spel. Het federale niveau wil alles naar zich toetrekken en het Vlaamse niveau moet haar meerwaarde bewijzen.

Het virus als bliksemafleider

De komst van een vierde coronagolf komt de federale regering goed uit aangezien zo de aandacht kan worden afgeleid van het rampzalige beleid in andere dossiers dat deze regering voert, zegt Maddens. ‘Sinds de beleidsverklaring van De Croo is het kaartenhuisje in elkaar gestort.’ De coronacrisis is een doelbewust politiek manoeuvre om de aandacht van het geklungel binnen de federale regering af te leiden en om de Vlaamse regering in de tang te nemen. Die druk was al een tijdje bezig en de puzzelstukken vallen nu op zijn plaats, benadrukt Maddens. Daarnaast heeft het federale niveau gretig gebruikgemaakt van het feit dat Jambon in Dubai was deze week. ‘Het is bijna een coup van de federale regering om Vlaanderen terug in de pas te laten lopen.’ De nieuwe coronamaatregelen houden geen verstrenging voor Brussel en Wallonië in, waar de vaccinatiegraad veel lager is, maar wel voor Vlaanderen. De Vlaamse regering is vernederd, vindt Bauwens.

Apartheidsregime

Maddens vraagt zich af waar het ethische kompas bij sommigen is gebleven. ‘Zij die vroeger terecht betoogden tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika hebben nu geen enkel moeite met een nieuwe apartheid, zijnde dat tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden.’ Maddens is een absolute voorstander van vaccinatie maar wie dat niet doet maakt enkel gebruik van zijn recht om een keuzevrijheid te hebben. ‘Wie zich niet laat vaccineren overtreedt geen enkele wet.’ Het invoeren van het Covid Safe ticket zou een tijdelijke maatregel moeten zijn die slechts uitzonderlijk gebruikt wordt, zegt Bauwens. Bovendien garandeert een coronapas geen enkele veiligheid. ‘Het is nog nooit gebeurd dat de bevolking op zulke stelselmatige wijze voorgelogen wordt door de politiek.’

Bauwens verzet zich tegen de idee om te moeten aanvaarden dat we iedere winter in een soort winterslaap gaan, waarbij we mondmaskers dragen en sociale contacten beperken. ‘Ziek zijn hoort nu eenmaal bij het leven, het debat moet gaan over welk niveau we hierin aanvaarden.’ Dat debat ontbreekt op dit moment.

De afkondiging van de pandemiewet

De afkondiging van de pandemiewet, die nog in het parlement besproken moet worden, is in de praktijk reeds ingevoerd door de nieuwe maatregelen. Niemand lijkt dit ook maar enigszins in vraag te stellen. Men baseert zich op worst-case scenario’s om draconische maatregelen te nemen, zegt Maddens. ‘Dat is de redenering van sommige virologen waar politici in worden meegezogen.’

Na de zoveelste coronagolf lijkt het opschalen van de gezondheidszorg allerminst aan de orde. We betalen nu de prijs voor decennialang slecht bestuur en een begroting die niet op orde is, benadrukt Bauwens. ‘Er is geen geld voor het uit de nood helpen van de gezondheidszorg en het slecht bestuur kost nu mensenlevens.’

Een land dat niet meer werkt

In zijn nieuwe boek En nu is het oorlog stelt Philippe De Backer dat politici naar de coronacijfers kijken als konijnen naar een lichtbak en dat veel problemen in deze crisis te wijten zijn aan het feit dat de huidige staatstructuur niet meer werkt. Mensen aanvaarden zonder kritiek dat de maatschappij steeds meer controle verwerft over ons privéleven. En in Vlaanderen wordt hier nog minder kritiek over geuit dan aan Franstalige kant, zegt Maddens. Het is uitermate beangstigend hoe mensen zich onderwerpen aan de procedure om vanaf nu overal een QR-code te laten scannen. Alsof we in het 1984 van George Orwell zijn beland.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.