fbpx


Multicultuur & samenleven, Politiek
Chris Janssens en Sam Van Rooy

Chris Janssens en Sam Van Rooy: ‘Subsidiecultuur voor diversiteitsindustrie moet stoppen’
Na de hele heisa rond Sihame El Kaouakibi wordt de hele Vlaamse subsidiecultuur stevig bekritiseerd. Het schandaal rond haar vzw ‘Let’s Go Urban’ lijkt alsmaar verder uit te deinen. Maar de problemen omtrent controle van subsidiebesteding en het eventuele misbruik ervan zitten niet enkel in Antwerpen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Chris Janssens en Sam Van Rooy, beide parlementsleden voor het Vlaams Belang dieper in op wat er allemaal misloopt met subsidies. Van Rooy heeft als gemeenteraadslid in…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Na de hele heisa rond Sihame El Kaouakibi wordt de hele Vlaamse subsidiecultuur stevig bekritiseerd. Het schandaal rond haar vzw ‘Let’s Go Urban’ lijkt alsmaar verder uit te deinen. Maar de problemen omtrent controle van subsidiebesteding en het eventuele misbruik ervan zitten niet enkel in Antwerpen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Chris Janssens en Sam Van Rooy, beide parlementsleden voor het Vlaams Belang dieper in op wat er allemaal misloopt met subsidies. Van Rooy heeft als gemeenteraadslid in Antwerpen nog meer zicht op de zogenaamd Sihamegate.

Sihamegate

In Antwerpen lijkt het verhaal rond Sihame El Kaouakibi nog lang niet afgelopen. ‘Het is een zeer triest onrechtvaardig verhaal geweest van jarenlange gebrekkige controle door de stad Antwerpen.’ Er werden massaal subsidies uitgekeerd aan haar vzw, zegt Van Rooy. Deze heeft ze gedeeltelijk gebruikt om aan zelfverrijking te doen. ‘Belastinggeld dus dat is doorgesluisd naar haar privévennootschappen.’ Dan is de vraag vooral hoe dat zo veel jaren is kunnen gebeuren, zegt Van Rooy.

Steeds meer van haar zelfverrijking en fraude begint uit te komen en te lekken in de media. ‘De interne audit van de stad Antwerpen verheldert hier al zeer veel in.’ Politiek gezien blijft natuurlijk de vraag hangen hoe dit is kunnen gebeuren. Dan spreekt de audit van te nauwe banden tussen het stadsbestuur en El Kaouakibi, zegt Van Rooy. ‘Ik zie daar zelfs een zeer amicale band tussen De Wever en El Kaouakibi.’ Dus politiek gezien is er zeker een verantwoordelijkheid bij de burgemeester en de bevoegde schepenen, aldus Van Rooy. ‘Zij knepen iets te vaak een oogje dicht wat betreft de controle.’ Dan zou Van Rooy de eer aan zichzelf houden en opstappen, maar dat doen zij momenteel niet.

Vlaamse subsidiecultuur

Ongeveer een derde van de Vlaamse begroting gaat ook in één of andere vorm als subsidies de deur uit. ‘Het is jammer dat er zo een schandaal nodig is vooraleer de Vlaamse overheid zich gaat bezinnen over de subsidieproblematiek.’ Deze is zeker niet nieuw, zegt Janssens. Het Vlaams Belang klopt al jaren op die nagel in het Vlaams parlement. ‘We moeten beseffen dat subsidies worden uitgekeerd via de belastingen die we allemaal betalen.’ Deze zijn hier al zeer hoog in vergelijking met andere landen. Tegelijk moeten we dan vaststellen dat de transparantie heel laag ligt, zegt Janssens. We weten helemaal niet vanuit welke departementen er allemaal subsidies aan organisaties gegeven worden. ‘

De Vlaamse regering gaat nu wel beginnen werken aan een subsidiedatabank. ‘Eerst moeten we dus dat overzicht hebben vooraleer we kunnen weten of subsidies ook wel goed en efficiënt worden besteed.’ Daar is nu zeker onvoldoende controle op, zegt Janssens. ‘Wat er met subsidies gebeurd is eigenlijk een groot vraagstuk.’ Ze worden nochtans met algemene middelen betaald. Daarom moet voor Janssens het subsidiebeleid in Vlaanderen en bij lokale besturen fundamenteel hervormd worden. ‘Vanuit het idee dat subsidies het algemeen belang moeten dienen.

Diversiteits- en integratie-industrie.

Volgens de parlementsleden is het subsidiegebeuren een ‘ons kent ons’-clubje. Zeker als je het juiste en liefst linkse culturele profiel hebt kan je heel diep graaien, zegt Janssens. ‘Hoewel er in Vlaanderen een zeer brede centrumrechtse onderstroom is, blijkt de linkerzijde toch de subsidiemacht.’ We subsidiëren in Vlaanderen zo zeer veel wat geen politiek draagvlak heeft volgens Janssens. Hij denkt hierbij aan bewegingen die politiek activistisch zijn zoals ‘Hart boven hard’ en ‘Kif-Kif’. ‘Deze doen uitdrukkelijk aan links en zelfs extreemlinks activisme.’ Iedereen mag in zijn vrije tijd doen wat hij of zij wilt maar dat hoeft niet betaald worden met Vlaams belastinggeld, zegt Janssens.

Er gaat ongeveer 70 miljoen euro per jaar naar het sociaal-cultureel volwassenenwerk. ‘Dat wordt duidelijk gedomineerd door links-activistische en etnisch-culturele organisaties.’ Vaak gaat hier zelfs een grote segregerende invloed van uit, zegt Janssens. De Vlaamse regering ging hier nochtans iets in aanpassen maar de linkse oppositie heeft hiervoor aan de ideologische alarmbel getrokken. Hierdoor zal er deze legislatuur niets veranderen. Zo vloeit er jaarlijks zeer veel geld naar wat ze bij het Vlaams Belang de diversiteits- en integratie-industrie noemen. ‘Dit zijn dingen die op de agenda moeten staan van het parlement maar dan met de bedoeling om ze te stoppen.’ Hier is geen democratische meerderheid voor in Vlaanderen en het is dus vooral weggesmeten belastinggeld, zegt Janssens. ‘Er zijn genoeg noden in Vlaanderen waar zogezegd niet genoeg geld voor is, noden voor onze eigen mensen en cultuur.’ Dat kan ik aan de Vlaming niet uitleggen, zegt Van Rooy.

Redacteur: Pieter-Jan Volkaert

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.