JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Wereldblik met oud-diplomaat Axel Buyse: ‘Wereld wordt steeds onveiliger’

Harry De Paepe17/11/2023

foto © DB

Oud-diplomaat Axel Buyse vertelt in deze aflevering van ‘Wereldblik’ meer over de oorlog in Gaza, energie in Europa en de uitdagingen voor supermacht Amerika.

In deze aflevering van Wereldblik bespreekt oud-topdiplomaat Axel Buyse de complexe moraliteit van oorlog, hoe Europa zich voorbereidt op een nieuwe energiecrisis en ten slotte de tanende macht van de Verenigde Staten.

In The Economist neemt professor David Enoch de publieke intellectuelen op de korrel die het conflict in Gaza op een weinig genuanceerde wijze benaderen. Daarnaast stelt een artikel in de Neue Zürcher Zeitung vast hoe er onder meer op sociale media een oorlog van beelden woedt waarbij men de gruwel van die beelden hanteert als argument om stellingen in te nemen rond de Gaza-oorlog.

Energiegevaar

Axel Buyse staat ook stil bij de uitdaging die deze nieuwe oorlog aan de buitengrens van Europa biedt aan Europa zelf. De Russische aanval op Oekraïne leidde tot een energiecrisis. Dat gevaar dreigt nu ook bij het extra conflict in het Midden-Oosten.

De Europese Unie maakt zich sterk dat het over voldoende voorraden beschikt om in de komende tijd een gelijksoortige crisis af te wenden. Er wordt daarbij ook argwanend gekeken naar Iran dat een bedreiging zou kunnen vormen voor de energielevering naar het oude continent.

Verenigde Staten uitgedaagd

Ten slotte is er de vaststelling dat de VS geconfronteerd worden met vier uitdagers: Iran, Noord-Korea, Rusland en China. Vooral dat laatste land is een te duchten concurrent voor de Amerikanen, aangezien het op economisch en technologisch vlak een gelijke is.

Het toonaangevende Foreign Affairs meldde dat de twee grootmachten en elkaar opzoeken om overleg te plegen over het nucleair arsenaal. Het gebroken morele leiderschap van de VS, maar ook van de politiek binnen het land, zorgen echter voor een sterke verzwakking van het land als supermacht.

embedhttps://www.youtube.com/watch?v=A0O3IVQWE4A/embed

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties