Drabbe en Devos: ‘Pensioendebat is strategische zet van PS’
foto © Belga
Met de hongerstakers in Brussel, de overstromingen in Wallonië, de relance na de coronacrisis en het opstekende pensioendebat was het geen rustige zomer in de Belgische politiek.
Nu de zomermaanden voorbij zijn Carl Devos en Karl Drabbe terug om hun ongezouten mening te geven over het reilen en zeilen in de Wetstraat. Met de hongerstakers in Brussel, de overstromingen in Wallonië, de relance na de coronacrisis en het opstekende pensioendebat was het geen rustige zomer in de Belgische politiek. In deze aflevering van Doorbraak Radio blikken Devos en Drabbe terug op de afgelopen weken en kijken ze vooruit naar het politieke najaar.
Van een lastige zomer naar een moeilijk najaar
In de Wetstraat bleef de spanning tijdens de zomer op een relatief hoog niveau, benadrukt Devos. De politiek heeft geen lange rustperiode gehad, die nodig zou zijn om het moeilijke najaar het hoofd te bieden. Het najaar is altijd een drukke periode maar alle dosiers die door de coronacrisis zijn blijven liggen treden nu op de voorgrond. In een normale legislatuur zijn deze dossier over een langere periode gespreid maar nu zullen deze snel moeten afgewerkt worden, zegt Devos. ‘De mogelijkheid is dan om één groot Belgisch compromis te maken maar dat soort van constructies is net wat burgers niet meer willen.’ In ieder dossier zal er dus een groot gevecht volgen.
De naar goede gewoonte rustige zomermaanden in de Wetstraat lijken de laatste jaren wel tot het verleden te behoren. Vroeger spraken we nog over komkommertijd, zegt Drabbe, maar dat zit er de laatste tien jaar steeds minder in. ‘Bovendien wordt de zoveelste regering op rij afgestempeld als een kibbelkabinet.’
Het pensioendebat
Het pensioendebat, dat als strategische zet vroegtijdig gelekt is, wordt opnieuw een moeilijk dossier voor de Belgische politiek. De problemen in de fianciering van onze pensioenen zijn al twintig jaar gekend maar toch staan we nog steeds nergens, zegt Drabbe. ‘De PS is met grote onbetaalbare plannen naar buitengekomen om de eigen achterban te sieren en de federale regering stokken in de wielen te steken.’ Wil de PS aansturen op een vroegtijdige val van de regering? Niemand die het antwoord weet. De PS voelt de hete adem van de PTB en zit vast in een regeringsakkoord dat hen tot niets concreet dwingt, zegt Devos. ‘Met de pensioenen heeft de PS dus de belangrijkste buit binnen en is het huidige debat vanuit hun perspectief een slimme zet.’ Om de pensioenen betaalbaar te houden legt de PS nu ook de nadruk op de werkgelegenheidsgraad van 80%, maar het is amper te geloven dat dit haalbaar is tegen 2030. Welk idee de PS daarvoor uit haar hoed gaat toveren blijft een groot vraagteken, zegt Drabbe. Bovendien wordt het halen van een werkgelegenheidsgraad van 80% nog moeilijker in Wallonië dan in Vlaanderen.
Assymetrisch beleid
De kans dat er een assymetrisch samenwerkingsakkoord komt met eigen recepten voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel is vrij groot, denkt Devos. ‘Dat is een politieke overwinning want de regio’s zullen beweren dat ze nu meer volgens maatwerk kunnen functioneren terwijl het federale niveau blijft verwijzen naar het federale kader waarbinnen dit alles zal gebeuren.’ Dit kan een politieke doorbraak zijn, ondanks wat dit geeft in de praktijk, benadrukt Devos. Het voorstel van het assysmetrische samenwerkingsakkoord, dat gesteund wordt door CD&V, N-VA en de Vlaamse parlementsleden van Open VLD wordt evenwel niet door iedereen even warm onthaald.
Het assymetrische samenwerkingsakkoord doet Devos denken aan de gesprekken die tijdens de formatie gevoerd zijn tussen N-VA en PS. ‘Dit was een manier om te defederaliseren binnen het federale kader.’ Toch ziet Drabbe deze constructie niet meteen realiteit worden met de huidige Vivaldi-regering. ‘Bouchez en Lachaert zouden hier wel eens een stokje voor kunnen steken om dit land te laten overleven tot 2030.’ Als de meerderheid van de partijen niet willen meegaan in een assymetrisch beleid dan kan dit moeilijk realiteit worden.
De energietransitie
De energietransitie lijkt het stokpaardje van Groen te zijn in deze federale regering. Al blijken ook niet alle partijleden op één lijn te zitten of zich hier even fel over uit te spreken. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de kernuitstap in deze legislatuur zal gerealiseerd worden, denkt Drabbe. Groen past zijn strategie aan en legt de lat lager om zo de eigen nederlaag te vermijden, benadrukt Devos. ‘Al hebben ze met de goedkeuring van het compensatiemechanisme door de EU wel een buit binnengehaald.’ Het wordt nog een interessant debat om te zien wat de energiebron van de toekomst wordt, zegt Devos.
Auteur artikel: Rani De Leeneer
Categorieën |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
In de nieuwe versie van Emmanuelle gaat een vrouw op zoek naar ultieme seksuele voldoening.