fbpx


Politiek
Vooruit Conner Rousseau

Drabbe en Devos: ‘Veel nieuws over De Vooruit, weinig over Vooruit’
Na de aankondiging van de socialistische partij over de naamsverandering naar Vooruit reageerde het gelijknamige Gentse kunstencentrum misnoegd. Het kunstencentrum wou van naam veranderen maar dat lijkt nu toch niet door te gaan. De socialisten hadden immers nooit een probleem met het feit dat het kunstencentrum dezelfde naam zou dragen. De naamsverandering van de socialisten kadert in de grote partijvernieuwing die de klassieke partijen willen uitvoeren. Maar de vernieuwing loopt niet bij iedere partij even vlot. In deze aflevering van…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Na de aankondiging van de socialistische partij over de naamsverandering naar Vooruit reageerde het gelijknamige Gentse kunstencentrum misnoegd. Het kunstencentrum wou van naam veranderen maar dat lijkt nu toch niet door te gaan. De socialisten hadden immers nooit een probleem met het feit dat het kunstencentrum dezelfde naam zou dragen. De naamsverandering van de socialisten kadert in de grote partijvernieuwing die de klassieke partijen willen uitvoeren. Maar de vernieuwing loopt niet bij iedere partij even vlot. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Karl Drabbe en Carl Devos meer uitleg.

Blijft Vooruit dan toch De Vooruit?

De beweging Vooruit, de socialistische partij, is bereid de dading die ze sloot met het gelijknamige Gentse kunstencentrum te ontbinden. In de geheime deal zou zijn afgesproken dat het kunstencentrum Vooruit afstand doet van zijn naam in ruil voor een financiële compensatie. Het kunstencentrum wou van naam veranderen nadat de socialistische partij aankondigde voortaan door het leven te gaan als Vooruit. De twee mogelijke nieuwe namen voor het kunstencentrum, Pallas of Volxus, werden echter niet warm onthaald door de Gentenaars. De politieke beweging Vooruit zou nu alsnog bereid zijn de dading te ontbinden en een gelijknamige naam toe te staan. Drabbe vraagt zich af alle heisa over de nieuwe naam van het kunstencentrum dan wel nodig was. ‘Het zoeken van een nieuwe naam heeft het kunstencentrum heel veel geld gekost en blijkt nu achteraf misschien niet eens nodig.’

Het kunstencentrum had haar naam nooit juridisch geregistreerd, waardoor de socialisten deze naam zonder enige juridisch probleem konden overnemen. Bij de partij vond men het eigenlijk nooit echt een probleem dat het kunstencentrum dezelfde naam zou dragen, zegt Devos. Het was het kunstencentrum zelf die hier een probleem in zag. ‘De partij kocht daarom de onvrede af om tumult rond haar partijnaam te vermijden.’ Maar in dit dossier is het wel vooral het kunstencentrum dat verantwoordelijk is voor alles wat er fout is gelopen, vindt Devos. ‘Beide hebben hun mond vol over openheid en transparantie maar dat is in dit dossier niet het geval.’ Toch is het vooral het kunstencentrum die nu achteraf met het probleem zit. Het kunstencentrum heeft de perceptie gecreëerd dat haar naam, erfgoed en geschiedenis te koop is, zegt Drabbe.

De beweging Vooruit

Sinds de grote aankondiging van de naamsverandering enkele weken geleden door partijvoorzitter Conner Rousseau heeft de partij weinig van zich laten horen, zegt Devos. De socialisten gaven aan achter de schermen bezig te zijn met partijvernieuwing, maar op dit moment is er nog geen nieuw inhoudelijk verhaal gekoppeld aan de naamsverandering. Conner Rousseau is ook al enkele weken afwezig in de media, zegt Drabbe.

Één van de veranderingen die de socialistische partij wil doorvoeren is dat parlementaire medewerkers niet langer zuiver verbonden zullen zijn aan één parlementslid maar sterker verbonden worden met de partij zelf. Daardoor ontstaat er politieke constructie en beweging rond de figuur van de partijvoorzitter, vindt Drabbe. ‘Men moet opletten om de toekomst van de partij niet te sterk te verbinden met Conner Rousseau als persoon.’ Binnen de partij wordt er heel veel verwacht van Conner Rousseau, wat doet denken aan de periode van Steve Stevaert, zegt Devos. Maar van de drie klassieke partijen, Vooruit, Open VLD en CD&V, staat Vooruit er wel het beste voor wat betreft partijvernieuwing.

De vernieuwing bij CD&V en Open VLD

Van alle partijen staat CD&V er het slechtste voor wat vernieuwing betreft, vindt Devos. ‘De voorzitter Joachim Coens slaagt er niet in om zijn partij mee te trekken in de organisatorische hervorming van de partij.’ Rousseau heeft de vernieuwing heel anders aangepakt, benadrukt Drabbe. ‘Coens is met de hakken over de sloot verkozen als partijvoorzitter en kijkt in zijn beleid onvoldoende achterom.’

Ook bij de Open VLD lijkt er weinig te bewegen wat partijvernieuwing betreft, zegt Drabbe. Bij de liberalen is er stilstand wat dit onderwerp betreft, bij CD&V heerst er wel een debat maar verloopt het via een brokkenparcours. ‘De CD&V is er in tegenstelling tot Open VLD wel in geslaagd om enkele nieuwe figuren als minister naar voor te schuiven.’ De klassieke partijen staan voor grote ideologische veranderingen en debat binnen de partij is dan nodig om hier richting aan te geven.

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.