fbpx


Economie

Het beste middel om inflatie te bestrijden? Bart Goemaere legt uit
Bart Goemaere duidt het faillissement van de Silicon Valley Bank, die zich onvoldoende ingedekt had tegen rentestijgingen.

Wat zijn de gevolgen voor de technologiesector? Er komt veel kritiek op de bankreddingen, onder meer door de Amerikaanse presidentskandidaat Vivek Ramaswamy. De winsten zouden voor de privé zijn en de verliezen alweer voor de belastingbetaler, is die kritiek terecht? Komt er een kredietschaarste nu ook andere grote banken zoals Credit Suisse met 50 miljard euro overeind moet gehouden worden? Als er paniek ontstaat komt élke bank in de problemen. Het balanstotaal is altijd een veelvoud van het eigen vermogen. Technisch gezien kan élke bank failliet gaan.

Banken

Banken zijn ‘black boxes’, het is bijna onmogelijk de risico’s correct in te schatten. Daarom belegt Bart Goemaere niet in banken, maar beveelt investeringen aan in activa. Als een bank failliet gaat is het geld op je lopende rekening of spaarrekening niet veilig, maar je investeringen in aandelen of andere activa zoals trackers (ETF) zijn dat wel.

Je kan bijvoorbeeld een tracker (ETF) op goud kopen, maar dan moet je eerst een effectenrekening openen. Termijnrekeningen zijn het slechtste middel om inflatie te lijf te gaan. Het beste middel om de inflatie te bestrijden is aandelen kopen in bedrijven die prijsstijgingen kunnen doorrekenen aan hun klanten. Meer in deze podcast over het rendement op goud sinds 2001 en de opties voor de centrale bankiers. Komen er toch nog renteverhogingen en blijft er een groot renteverschil tussen de ECB en de Federal Reserve?

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Paul Boonefaes

Paul Boonefaes (1965) is Master Vertaler (Portugees, Engels, Deens) en behaalde een Executive MBA aan Vlerick Business School. Hij is auteur van "Zwijg! Waarom woke niet deugt".

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.