JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Maddens en Bauwens: ‘Soms lijken het koorknapen bij N-VA’

David Geens10/2/2022

foto © Belga/Shutterstock

In deze podcast analyseren Bart Maddens en Pieter Bauwens het reilen en zeilen in de Wetstraat.

De uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette over het aanpakken van de e-commerce irriteert niet enkel zijn coalitiepartners, maar legt ook voor de zoveelste keer de structurele problemen binnen de federale coalitie bloot. In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Bart Maddens en Pieter Bauwens naar goede gewoonte de politieke actualiteit.

Bauwens is niet verbaasd dat naast Doorbraak, nu ook de klassieke media een mogelijke mislukking van het Vivaldi-project lijken op te pikken. ‘Het regeerakkoord kent te veel losse eindjes, de coalitiepartners zijn ideologisch te divers en te veel politici willen zich profileren.’ Daarnaast is er de druk op rechts in Vlaanderen en op links in Wallonië die de slaagkans van deze federale regering doet krimpen. Heel wat dossiers lopen vast en mensen stemmen nog liever op Vlaams Belang, dan in de volgende legislatuur in hetzelfde politieke vaarwater terecht te komen.

De dag dat er een meerderheid van Vlaams-nationalisten is in Vlaanderen wordt er opnieuw meer mogelijk, zegt Maddens. Dat kan tot een breukmoment leiden om verandering teweeg te brengen. Deze analyse is al vaker gemaakt in Doorbraak, maar het is opvallend dat de mainstream media dit nu ook beginnen in te zien. ‘Deze regering is een bulldozer op een vuilnisbelt die er enkel in slaagt om de dossiers voor zich uit te duwen.’

Zevende staatshervorming niet als oplossing

Bauwens vreest dat de knoop in het Belgische systeem nog strakker kan komen te zitten, kijkend naar de verschuivingen in het partijlandschap. Heel wat partijen zweven in de peilingen rond de tien procent wat een zoveelste staatshervorming niet eenvoudig maakt.

Het systeem werkt niet en moet grondig herdacht worden, een zevende staatshervorming kan dan amper tot oplossingen leiden. Bauwens sluit zich aan bij de analyse die door Hendrik Vuye en Veerle Wouters vijf jaar geleden al werd gemaakt. ‘De volgende staatshervorming zal buiten de grondwet moeten gebeuren.’

De broodnodige hervorming van de arbeidsmarkt

Deze week deed PS-voorzitter Magnette stevige uitspraken over de e-commerce. Hij vraagt zich luidop af of we na de kernuitstap ook geen uitstap uit de e-commerce moeten organiseren. De timing voor zijn coalitiepartners kon niet slechter aangezien De Croo net een grote deal rond de modernisering van de arbeidsmarkt wil sluiten.

Bauwens vindt de uitspraak van Magnette zeer hypocriet. ‘De PS heeft er alles aan gedaan om Alibaba, niet meteen de meest zuivere e-commerce, naar Luik te halen.’ Logistiek van e-commerce creëert juist veel banen, zeker voor laaggeschoolden. Het is typisch België dat wetgeving niet snel genoeg aangepast kan worden aan veranderingen op de markt.

Maddens is het ermee eens dat de uitspraak van Magnette niet realistisch is, maar dom is zijn uitspraak evenmin. ‘We mogen ons terecht vragen stellen of het leeglopen van onze winkelstraten opweegt tegen het voordeel van pakketjes die snel geleverd worden.’ Ook de schade aan het milieu mag niet onderschat worden. Er wordt hier vaak met twee maten en twee gewichten gewerkt.

Snoeien in de groenestroomcertificaten

Vlaams minister van Energie Demir heeft een dossier klaar om te snoeien in de groenestroomcertificaten en zo de energiefactuur te drukken. De Vlaamse regering wil knippen in de subsidies van 200 bedrijven met zonnepaneleninstallaties, omdat momenteel de belastingbetaler nog blijft betalen bovenop de winsten.

Het is goed dat er nu eindelijk wordt ingegrepen, maar voor Bauwens is de beslissing die deze subsidies heeft mogelijk gemaakt een zoveelste voorbeeld van ondoordacht beleid. ‘De Vlaamse regering wou toen snel de overstap maken naar hernieuwbare energie, zonder stil te staan bij de miljardenfactuur waarmee de Vlaming wordt opgezadeld.’ Zal Demir zich niet politiek verbranden aan dit dossier? De geviseerde bedrijven zullen het hier niet bij laten en juridische procedures starten. Bauwens is ervan overtuigd dat Demir goed weet waar ze mee bezig is en hier politiek niet zal onder lijden. Toch rijst er het beeld dat de Vlaamse regering vierkant draait en vooral Jambon draagt hier de gevolgen van, zegt Maddens.

Een afgezwakte N-VA

De N-VA is niet meer de N-VA van vroeger, zegt Maddens. ‘Vroeger was N-VA een partij die snel kon schakelen geleid onder een centraal commando, dat lijkt nu verdwenen.’ De partij is volledig in de tang genomen met de invoer van het CST terwijl ze net daar op tafel had moeten kloppen.

Volgens Maddens is er een soort amateurisme ontstaan binnen de partij dat er vroeger niet was. Dat kan zowel aan Bart De Wever liggen die er als voorzitter niet meer altijd met zijn gedachten bij lijkt maar het kan ook aan het zwakke leiderschap van Jan Jambon in de Vlaamse regering liggen. ‘Dit is een probleem, want met amateurisme win je geen verkiezingen.’

Het profiel van de coronabetogers

De coronabetogingen in Brussel trokken zowel deelnemers uit extreemlinkse als uit extreemrechtse hoek aan. Maar de betogers werden vooral verenigd door een groot wantrouwen in de politiek en media, aldus een studie van de Universiteit Antwerpen. De media hebben lang een totaal ander beeld opgehangen van de deelnemers aan deze betogingen, benadrukken Maddens en Bauwens. De betogers nemen afstand van de traditionele politiek maar de vraag blijft of dit een duurzame impact zal hebben. ‘Een groot aantal van de deelnemers zal gewoon niet meer gaan stemmen.’

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties