JavaScript is required for this website to work.
Zonder categorie

Mattias Geniar: ‘Ik ben benieuwd waar de bitcoin en blockchain binnen tien jaar staan’

David Geens2/7/2020
Benieuwd waar de bitcoin en blockchain binnen tien jaar staan

Benieuwd waar de bitcoin en blockchain binnen tien jaar staan

foto © Unsplash/Hitesh Choudhary

Mattias Geniar is open sourcespecialist. Hij neemt ons mee in de wereld van bitcoin en blockchain.

Mattias Geniar is een open sourcespecialist met een voorliefde voor Linux. Vandaag vertelt hij ons meer over blockchain en bitcoin. Hij studeerde toegepaste informatica aan de Karel de Grote-Hogeschool.

Blockchain

Blockchain is een breed onderwerp. In mensentaal is het een database, waar elke input is vastgezet op een specifiek tijdstip. Zo krijg je een chronologisch overzicht van gegevens. Elke tien minuten worden deze gegevens vastgezet in een snapshot. Een snapshot is de technische benaming voor de opslag van een groep gegevens. Wanneer een snapshot wordt opgeslagen verwijst het ook naar de vorige snapshot die is opgeslagen. Zo krijg je een ketting van gegevens. Deze ketting zorgt ervoor dat de data in een blockchain zo goed als niet te wijzigen vallen waardoor het systeem sterk beveiligd is. Een nadeel daarvan is wel dat blockchains ontzettend traag werken. Blockchains worden vandaag de dag vooral gebruikt om bitcoin transacties mee te verwerken.

Proof of work

Er zijn twee types blockchains. We gaan hier verder in op de ‘proof of work’-blockchain. Deze is momenteel een stuk belangrijker dan de ‘proof of stake’-blockchain. In een proof of work-blockchain wordt ontzettend veel energie gestoken. Gebruikers over de hele wereld maken miljoenen berekeningen tegelijkertijd, waardoor er op één snapshot triljoenen berekeningen worden opgeslagen. Door de ketting die de gegevens vormen moet je, wanneer je data van een uur geleden wil aanpassen, gigantisch veel rekenkracht hebben. ‘Zelfs grootmachten zoals China hebben niet genoeg rekenkracht om gegevens op een blockchain aan te passen.’ Zoals het er nu voor staat, kan in de regel niemand een uur nadat gegevens zijn ingegeven op de blockchain deze nog aanpassen.

De grootste uitdaging voor proof of work blockchains zijn momenteel de hoge energiekosten. De hoeveelheid berekeningen die gemaakt worden om één transactie te beveiligen zorgen er ook voor dat het beperkt is hoeveel data je op één blockchain kan zetten.

Commerciële mogelijkheden

Blockchain is nog niet geschikt om te gebruiken op een ander commercieel niveau dan geldtransacties. Een toepassing die wel eens gesuggereerd werd, is om via blockchain het traject weer te geven dat de eieren die je koopt in de supermarkt hebben afgelegd. Momenteel is blockchain hier nog veel te log voor en zijn andere toepassingen efficiënter om dit project te realiseren. Een van de eerste commerciële toepassing die gerealiseerd zou kunnen worden via blockchain is er een voor notariële functies zoals huizenverkoop bijvoorbeeld. De energiekosten en traagheid van blockchains vormen nu echter nog een te hoge drempel om commerciële toepassingen uit te werken.

Verkiezingen

Online verkiezingen organiseren via blockchain kan zowel voordelen als nadelen hebben. Het grootste nadeel is ongetwijfeld dat het bij online verkiezingen moeilijk te controleren is op welke manier mensen stemmen. Los van de toepassing van een blockchain moet bij online verkiezingen verzekerd worden dat iedereen vrij kan stemmen, dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De controle dat je alleen een stemhokje binnenstapt is namelijk weg.

Er zal ook met een bijzonder snelle blockchain gewerkt moeten worden, want alle informatie wordt op een halve dag verzonden. Het is belangrijk dat het systeem niet overbelast raakt. Daarnaast is het ook belangrijk dat er gewerkt wordt met een blockchain waar achteraf niet te traceren valt op welke partij mensen hebben gestemd. Dit is vandaag de dag immers mogelijk.

Het grootste voordeel is ongetwijfeld dat het beveiligen en vrijgeven van de uitslagen niet alleen in handen is van de overheid en het dus zo goed als onmogelijk wordt voor de overheid om verkiezingen te frauderen. Belangrijk zou wel zijn dat burgers die de rekenkracht van hun apparatuur ter beschikking stellen van het systeem hier financieel voor gecompenseerd worden. Zo zijn we er zeker van dat er voldoende burgers helpen met het beveiligen van het systeem. Hoe meer burgers hiermee helpen, hoe moeilijker het wordt voor groepen met slechte bedoelingen om de rekenkracht van het systeem te overtreffen.

Bitcoin

De belangrijkste toepassing van blockchain is momenteel de bitcoin. Iedereen heeft al wel eens van het virtuele geld gehoord. Vandaag is het nog iets voor nerds, maar de mogelijkheden zijn enorm. ‘Bitcoin staat nog in zijn kinderschoenen.’ Geniar ziet veel gelijkenissen met de situatie waarin bitcoin zich 25 jaar geleden bevond. Internet was toen ook alleen voor nerds, maar valt nu niet meer weg te denken uit ons leven.

Wat de toekomst brengt, is onvoorspelbaar. Bill Gates stelde al: ‘Vaak wordt overschat wat je in een maand kan bereiken, maar onderschat wat je in tien jaar kan bereiken.’ Geniar is vooral benieuwd naar waar de bitcoin binnen tien jaar staat. Doordat we nu al massaal gebruik maken van contactloos betalen met bijvoorbeeld QR-codes zou de stap van betalen met virtuele euro’s naar betalen met bitcoins bovendien kleiner kunnen zijn dan we denken.

De volledige uitleg kan u beluisteren in onze podcast.


Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties