fbpx


Politiek

Sander Loones: ‘We weten wie nieuwe belastingen zou betalen en dat zijn de Vlamingen’
Bijna 500 dagen na de verkiezingen zijn de onderhandelaars er eindelijk in geslaagd een regering te vormen. Daarmee is de Vivaldi-regering, zonder Vlaamse meerderheid, een feit. Alexander De Croo van Open VLD zal de paars-groene ploeg leiden als premier en de eerste ministerposten en details uit het regeerakkoord raken bekend. In deze aflevering van Doorbraak radio geeft Sander Loones, kamerlid voor N-VA, zijn visie weer op de nieuwe regering nu zijn partij op het federale niveau voor de komende vier jaar naar de oppositiebank verhuist.

Duidelijke tendens

De Vivaldi-regering zat er aan te komen. Je zag de tendens in die richting gaan en Open VLD had duidelijk de knop omgedraaid en beslist om een regering te vormen zonder Vlaamse meerderheid, zegt Loones.

Open VLD beslist nu ook om het leiderschap van die regering op te nemen, terwijl De Croo enkele maanden geleden zelf nog heeft gezegd dat het ondenkbaar is dat de zevende partij in het parlement de premier zou leveren. ‘In zijn woorden ben je dan de dweil van de regering.

De begroting

De regering lanceert 3,3 miljard euro aan nieuw beleid en daarbovenop 1 miljard aan extra investeringen en 1 miljard aan digitalisering. Dan kom je makkelijk aan een factuur van 5,3 miljard euro. Dat zijn gigantische bedragen en komen bovenop het tekort waar dit land al mee kampte, zegt Loones. ‘De vraag is wie dat allemaal zal blijven betalen en wie gelooft die mensen nog dat dat allemaal zomaar kan.’ De begrotingstabellen zijn nog niet bekend, maar het zou Loones verbazen, mocht hier een verstandig budgettair beleid voor zijn uitgetekend. ‘Er wordt langs ramen en deuren geld uitgegeven.’

Onze grootste vrees is dat er nieuwe belastingen komen, zegt Loones. ‘We weten wie die belastingen zal betalen en dat zijn de Vlamingen.’

Gezondheidszorg en pensioenen

Loones is akkoord met het feit dat er extra financiering moet gaan naar de gezondheidszorg en de laagste pensioenen. Vooral in Vlaanderen is er een groot probleem van vergrijzing. Daar is dus extra financiering voor nodig. Maar dat doe je niet enkel door geld uit te geven, zegt Loones. ‘We moeten impulsen geven aan de (Vlaamse) economie zodat die kan groeien.’ Het geven van deze impulsen is weinig tot niet aanwezig in de tekst van het regeerakkoord. ‘Er is geen sprake van lastenverlaging, in tegendeel, Lachaert wees op extra fiscaliteit.’

‘Je kan dit land beter laten werken, maar je kan het nooit deftig en goed besturen, gewoon omdat het België is.’ België zit op een breuklijn van ideologische verschillen bovenop de communautaire breuklijn, zegt Loones. Als politie en justitie eindelijk efficiënt willen werken dan zullen deze domeinen gesplitst moeten worden.

Politiek van de vorige eeuw

Onder druk van CD&V zou er een stuk over het communautaire moeten staan in het regeerakkoord. Weliswaar in een afgezwakte vorm en een stuk hypothetischer dan in het akkoord tussen de PS en de N-VA deze zomer, benadrukt Loones. Het woord herfederaliseren staat niet letterlijk in de tekst maar sommige partijen in de Vivaldi-coalitie zijn er wel van overtuigd dat ook het federale niveau versterkt moet worden. ‘Dit is politiek van de vorige eeuw.’

Volgens Loones moet de Vlaamse Beweging een stuk naïviteit verliezen. ‘We mogen ons niet laten vangen zoals in Catalonië, waar het programma wel brede steun had maar het niet meteen operationeel was.’ Dit betekent dat we moeten beginnen bij de centen, zegt Loones. Wanneer je wil gaan naar andere verhoudingen moet er gesproken worden over fiscale autonomie.

Asiel en migratie

Volgens Loones gaat de tendens rond asiel en migratie terug de verkeerde richting uit. ‘We zouden ons op een scherpe Australische lijn moeten zetten en duidelijk maken dat wie illegaal op een bootje stapt hier geen asiel kan aanvragen.’ Ook wat betreffend het terugkeerbeleid ziet het er niet naar uit dat dit efficiënter zal worden. Gezinnen met kinderen kunnen nooit worden opgesloten, maar Loones vreest dat hier misbruik van gemaakt zal worden.

De oppositiebank

Zal het voor de N-VA moeilijk zijn om van besturen over te stappen naar de oppositie? Loones denkt van niet. ‘In ons basis DNA zijn wij een Vlaamse regeringspartij en een federale antisysteempartij.’  De N-VA beseft uiteraard dat er opportuniteiten liggen op federaal niveau om haar confederaal programma uit te voeren. ‘Maar dat kan gerust ook vanuit de oppositie.’ Het zal natuurlijk niet makkelijk worden dat de N-VA wel bestuurt op Vlaams niveau en niet op federaal niveau.

Elke partij in de oppositie heeft een andere positie en functie. ‘Het Vlaams Belang gaat bijvoorbeeld forser mee in de linkse sociaaleconomische voorstellen.’ De N-VA zal de centrumrechtse positie blijven invullen.

Redacteur: Rani De Leeneer

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.