JavaScript is required for this website to work.
Geopolitiek

Wereldblik met oud-diplomaat Axel Buyse: ‘Amerikanen vergisten zich in Midden-Oosten’

Harry De Paepe26/10/2023

foto © DB

Oud-diplomaat Axel Buyse bespreekt in ‘Wereldblik’ de geopolitieke impact van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Oud-topdiplomaat Axel Buyse geeft in deze aflevering van ‘Wereldblik’ extra toelichting over de geopolitieke belangen die een rol spelen in het conflict in de Gazastrook.

De bloedige Aanval van Hamas op 7 oktober wordt door het magazine Politico omschreven als een ‘geschenk voor Vladimir Poetin’. Axel Buyse betwijfelt of Rusland een actieve rol speelde, maar het verwelkomt het conflict alleszins. Het zet onder meer de geopolitieke positie van de Europese Unie ernstig onder druk en het leidt de blik van de Amerikanen af van Oekraïne.

Matigende rol

In het tijdschrift The Economist stelt men dat het legitimiteitsvenster stilaan sluit voor de oorlog van de Israeli’s tegen Hamas. De Verenigde Staten spelen een matigende rol ten overstaan van Israël, omdat ze het precaire evenwicht in het Midden-Oosten willen bewaren.

Opmerkelijk is hoe VS-diplomaten zich de voorbije tijd verkeken op de situatie, vindt Axel Buyse. Tot voor de terreuraanval zochten de VS enige toenadering tot Iran. Daarom besprak het land een miljardenakkoord. Iran staat op de vooravond van de ontwikkeling van een nucleair arsenaal, waardoor de verhoudingen in de regio nog meer onder druk komen te staan.

Ten slotte is er de toestand in Oekraïne waar president Zelenski er alles aan doet om de internationale aandacht op zijn land te houden. Het was al eerder duidelijk dat onvoorwaardelijke steun van het Westen afbrokkelt.

embedhttps://www.youtube.com/watch?v=CAGLgeE3rR4/embed

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen