Nieuw in de winkel: de ramadan-kalender voor kinderen
Het standje met de ramadan-kalender in een ‘dm’-winkel.
foto © A.B.
In Duitsland worden bij de grote winkelketen ‘dm’ nu ook ramadan-kalenders met halalsnoepjes verkocht.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementNu op almaar meer plaatsen te koop: de ramandan-kalender voor kinderen. De wat?
Met bijna 4.000 filialen en een jaarlijkse omzet van meer dan 11 miljard euro is ‘dm’ de grootste keten voor drogisterijartikelen in Duitsland. In al hun winkels staat sinds enkele dagen een stand met ramadan-kalenders voor kinderen. Net als de adventskalender verbergen 30 deurtjes een zoetigheid. Op die manier kunnen kinderen spelenderwijs toeleven naar de islamitische vastenmaand die op 10 maart begint.
Het Berlijnse familiebedrijf Gama-Zuckersuss dat de kalenders produceert, wordt geleid door Manal El Daoud. De Duitse zakenvrouw van Libanees-Palestijnse afkomst biedt de kalenders aan sinds 2015. De distributie via ‘dm’ is dit jaar een primeur.
‘De Ramadan kalender 2024 is gevuld met 13 verschillende, heerlijke halalsnoepjes, die allemaal wachten om ontdekt en geproefd te worden door jou en je kinderen! Extra verrassingen zitten verborgen achter het 27e en 30e deurtje. Er zijn ook leuke kleurplaten voor kinderen en een wedstrijd met eersteklasprijzen,’ lees je op de website.
Integratie
In 2018 was de kalender al te koop bij de grote supermarktketen Kaufland. Het opinieweekblad Der Spiegel publiceerde toen een interview met bedrijfsleidster El Daoud. De titel: ‘Deze ramadankalender hoort bij Duitsland’. ‘Voor mij betekent integratie dat je je aanpast aan het land waar je woont’, vertelde El Daoud daarin. ‘Maar ook dat je waarden uit je thuisland meeneemt. De ramadan-kalender symboliseert precies dat: een verbinding tussen twee culturen, tussen twee religies.’
Op Instagram heeft Gama-zuckersuss zo’n 42.000 volgers. Het bedrijfsprofiel volgt zelf 116 gebruikers. De meeste van die gevolgde profielen lijken vooral om de islam te draaien. Een ervan is Motaz Aizaza. De door de VN betaalde Palestijnse fotograaf wordt door MO* opgevoerd als betrouwbare bron in de Gazastrook. In een recent interview met de Britse krant Guardian verklaarde Aizaza: ‘Dit is geen oorlog tegen Hamas. Het is en was altijd al een oorlog tegen de Palestijnse bevolking.’
Opdrachten
Hoewel de islamitische kalender onschuldig tijdverdrijf lijkt, verschilt hij door de toegevoegde quizvragen en opdrachtjes van onze doorgaans tekstloze adventskalenders. Zo stelt de kalender op de vierde dag de vraag: ‘Noem de tweede zuil van de islam.’ (Antwoord: gebed) Na het openen van het vijfde deurtje moet je een extra ‘soennah’ gebed opzeggen. Op de dertiende en vijftiende dag is de opdracht de ‘shahada’ – geloofsgetuigenis – en een ‘dua’ – smeekgebed – uit het hoofd leren.
De quizvraag op de achttiende dag luidt: ‘Welke ‘soera’ (hoofdstuk uit de koran, red.) is het kortst?’ (Antwoord: ‘Waarlijk, Wij hebben jou de overvloed geschonken. Verricht daarom de ‘shalât’ voor jouw Heer en slacht offerdieren. Voorwaar, jouw hater, hij is het die afgesneden is.’) Op dag 23 moet het kind een soera naar keuze lezen en de betekenis ervan begrijpen. Cijfer 27 vereist studie: ‘Leer een soera uit je hoofd’.
Commentaar
Marcel Rieser is verantwoordelijk voor assortiment en inkoop bij de drogisterijketen. Op onze vraag of ‘dm’ akkoord gaat met de tekst op de kalenders en de standpunten van de leverancier, antwoordde hij: ‘Ons doel is om de klanten van ‘dm’ een breed assortiment producten van de hoogste kwaliteit en een goede service te kunnen bieden. Bij de keuze van ons assortiment letten we vooral op de wensen en behoeften van onze klanten. Dat bespreken we regelmatig met onze medewerkers in de winkels. De ramadan-kalenders hebben we daarom sinds eind januari in ons assortiment.’
Tags |
---|
Woonde en werkte enkele jaren in Moskou. Journalist, vertaler en auteur.
De Oekraïense geheime dienst liquideerde een Russische generaal. Hoe staat het met het gebruik van de chemische wapens waarover de topmilitair de controle had?
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.