JavaScript is required for this website to work.
post

Recensie Identiteitspolitiek

Dirk Rochtus4/12/2011Leestijd 1 minuut

Deze bundel opstellen over identiteitspolitiek is de vrucht van een colloquium dat de faculteit Geschiedenis van de Rijksuniversteit Groningen organiseerde. Uitgangspunt was het concept ‘imagined community’ of de natie als ‘verbeelde gemeenschap’ van de Amerikaanse nationalisme-expert Benedict Anderson.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Identiteit

Deze bundel opstellen over identiteitspolitiek is de vrucht van een colloquium dat de faculteit Geschiedenis van de Rijksuniversteit Groningen organiseerde. Uitgangspunt was het concept ‘imagined community’ of de natie als ‘verbeelde gemeenschap’ van de Amerikaanse nationalisme-expert Benedict Anderson. Nationalisme is een proces van ‘in- en uitsluiting’ (p. 11). Door een identiteit te construeren onderscheidt een groep mensen zich van een andere, maar geeft ze ook richting aan haar politiek handelen. Nationalisten streven volgens Anderson naar politieke zelfbeschikking. Nationalisme heeft als ‘product van de moderne tijd’ (p. 13) alles te maken met soevereiniteit en democratie. De natie als ‘verbeelde gemeenschap’ zorgt voor een verbondenheid tussen burgers die elkaar nu eenmaal niet persoonlijk kunnen kennen. De media spelen een sleutelrol in de creatie van de natie. Co-editor Koopmans illustreert dat aan de hand van de strijd die patriotten en prinsgezinden in het Nederland van 1780 in hun opiniebladen met elkaar uitvochten over wie nu wel of niet het vaderland vertegenwoordigde. Nederland leek uit twee verschillende politieke naties te bestaan. Volgens Koopmans kunnen we evengoed van ‘één politieke verbeelde gemeenschap-in-wording spreken, maar dan wel één die hopeloos verdeeld was’ (p. 26). Andere opstellen handelen bijvoorbeeld over de Hanze en de Sovjet-Unie als het ‘politieke vaderland van de Nederlandse communisten’. [DR]

Marcel Broersma en Joop W. Koopmans [red.], Identiteitspolitiek. Media en de constructie van gemeenschapsgevoel. Uitgeverij Verloren, 186 blz. isbn 9 789087 041199

Drie duimpjes

Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.

Commentaren en reacties