JavaScript is required for this website to work.

Georges-Louis Bouchez: wat wil hij eigenlijk?

Lieven Van Mele12/9/2023Leestijd 3 minuten
TitelGeorges-Louis Bouchez, A bâtons rompus
AuteurAlain van den Abeele
UitgeverKennes
ISBN9782380759044
Onze beoordeling
Prijs€ 19.9

Het net verschenen Georges-Louis Bouchez, A bâtons rompus is het resultaat van een lange reeks interviews die de gepensioneerde journalist Alain van den Abeele voerde met de voorzitter van de Franstalige liberale partij MR. Doel was om te kijken naar de mens achter de politicus, maar uiteraard neem de partijvoorzitter ook een aantal politieke standpunten in.

Georges-Louis Bouchez is geboren in 1986 in de provincie Henegouwen. De moeder van Bouchez is Italiaans, een kleinzoon van een mijnwerker en dus van bescheiden afkomst. Toen hij negen jaar was wist hij al dat hij in de politiek zou gaan. Hij studeerde rechten in Brussel en in 2006 stond hij op de MR-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen, de stad waar de partij van PS’er Elio Di Rupo al decennialang heer en meester is.

Raadgever

In 2009 wordt Bouchez raadgever op het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders. In 2012 trekt hij de lijst van de MR bij de Bergense gemeenteraadsverkiezingen, waarna hij schepen wordt in een college geleid door, jawel, Elio Di Rupo. In 2014 wordt Bouchez dan Waals parlementslid, en later wordt hij actief in het Centre Jean Gol. Dat is een liberale denktank.

In 2019 is Bouchez woordvoerder van de kiescampagne van de partij, waarna hij gecoöpteerd senator wordt, en samen met Joachim Coens (CD&V) informateur. Kortom, Georges-Louis Bouchez heeft een snelle politiek carrière gemaakt.

Ideeën

De welbespraakte MR-politicus houdt van debatteren, leest graag boeken over geschiedenis en is gepassioneerd door Formule 1-races. Zijn Nederlands is zwak, en dat komt volgens hem ‘par la faute du système éducatif wallon’. Hij vloekt wel vlot in het…Italiaans.

Maar wat zijn nu de politieke ideeën van Bouchez? Een overzicht.

  • Kernenergie: we moeten inzetten op kernenergie, want we kunnen niet zonder. De wet van 2003, die het verlaten van kernenergie inluidde, moet worden opgeheven. Kernenergie is, merkwaardig of niet, het thema dat het meest aan bod komt.
  • Brussels Gewest: het mobiliteitsplan ‘Good Move’ is een aberratie. Er moet een voetbalstadium komen van wereldniveau.
  • Boerkini: Bouchez protesteerde toen in juni 2021 bleek dat de boerkini zou worden toegelaten in Anderlecht, want dat zou een vorm van communautarisme zijn.
  • Communautaire problemen: communautaire problemen, en een discussie over een eventuele nieuwe staatshervorming, komen zo goed als niet aan bod in het boek. Bouchez gelooft niet dat de Vlamingen voor separatisme willen kiezen, en is voorstander van een federale kieskring.
  • Pensioenen: ‘Het is niet normaal dat een werkloze die nooit heeft gewerkt een pensioen krijgt dat identiek is aan het pensioen van een zelfstandige die heel zijn leven heeft gewerkt.’
  • Rechts: Bouchez profileert zich als een rechtse politicus, terwijl Open Vld, de Nederlandstalige ‘zusterpartij’ van MR dus, dat niet doet. De MR-politicus heeft het over ‘la droite populaire’, dat hij verdedigt, maar kant zich tegen ‘la droite populiste’. Vlaams Belang en PVDA/PTB trekken volgens de partijvoorzitter hetzelfde soort kiezers aan, en hun politieke programma’s zouden eigenlijk sterk op elkaar lijken.
  • Stemrecht: de partijvoorzitter is voorstander van het stemrecht en wil de stemplicht bij de verkiezingen afschaffen, maar lang niet iedereen in zijn partij (denk maar aan Louis Michel) is het daarmee eens.
  • Woke: Bouchez keert zich radicaal tegen de woke-mentaliteit, want die leidt tot ‘een tirannie van de minderheid’. Termen als ‘man’ en ‘vrouw’ willen schrappen van identiteitskaarten is volgens hem onzin.
  • Bouchez kondigt in het boek aan dat hij geen ministeriële ambities heeft, maar zo lang mogelijk partijvoorzitter wil blijven. Voor wat betreft de regeringsvorming na de verkiezingen van 2024 wil hij gaan voor coalities zonder de groene partijen.
  • Bij de voorstelling van zijn boek in Luik afgelopen zaterdag kreeg Bouchez een taart in het gezicht gegooid. Hij is daar niet kwaad over, want dankzij de taart werd het boek over Bouchez in België bekend. Antireclame is ook reclame, weet u wel.

Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen. Eerder verschenen al bijdragen van hem in diverse media

Commentaren en reacties