Groen realisme: de internationale strijd voor een radicaal andere economie
De tijd om de klimaatcrisis aan te pakken slinkt snel. De economie moet worden verbouwd om in de toekomst levensvatbaar te kunnen blijven, schrijft Europarlementariër Bas Eickout in ‘Groen realisme’.
‘Deze tijd van verrechtsing vraagt niet om een klimaatbeleid 2.0, maar om een Europese economie 2.0.’ In Groen Realisme presenteert Bas Eickhout, klimaatwetenschapper en Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA, een uitdagende kijk op het huidige klimaatdebat.
Mark Carney, destijds hoofd van de Britse Centrale Bank, waarschuwde de financiële wereld in 2015 al voor de verstrekkende economische gevolgen van klimaatverandering.
Harde woorden van een voor het behalen van kortetermijnresultaten verloonde topman zijn uiteraard spek voor de bek van een klimaatwetenschapper, en dus vormen ze de opmaat voor Eickhouts betoog over de dringende noodzaak van actie. Niet alleen van individuen, maar vooral ook van de Europese Unie.
Groene transitie belemmerd door Brussel
Eickhout schetst een somber beeld van de politieke situatie in Brussel, waarbij hij kritiek uit op het technocratische karakter van de EU.
Hij betoogt dat dit de groene transitie belemmert, doordat het beleid nog altijd de belangen van vervuilende industrieën begunstigt. Zodoende ondermijnt de EU het draagvlak voor een groene economie door die voor te stellen als een apolitieke en alternatiefloze kwestie.
Tijd voor verandering
Het hart van Eickhouts boodschap is een oproep tot verandering. Hij pleit voor een Europa dat niet langer politieke besluitvorming uitbesteedt aan de markt, maar juist politiek betrokken is.
Dit ‘groene realisme’ impliceert een radicale ommekeer in economisch beleid, waarbij duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid centraal staan.
Doorheen het boek neemt Eickhout de lezer mee op een reis langs de grote vragen waar we voor staan in de 21ste eeuw. Hij biedt inzicht in complexe klimaatvraagstukken en daagt lezers uit om kritisch na te denken over controversiële standpunten.
Eickhouts betoog is helder en begrijpelijk, en het boek een waardevolle bijdrage — ook voor wie het lang niet eens is met wat de politicus verkondigt — aan het groeiende debat over duurzaamheid en het milieu.
Eickhout laat zien dat de tijd rijp is voor een radicaal andere benadering van onze economie en ons beleid. Maar of zijn controversiële standpunten waar zijn of gewoon deel uitmaken van een politieke verkiezingsstunt? Dat bepaalt u uiteraard zelf.
Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.
‘Mijn Charleroi’ van Pascal Verbeken is ons boek van de week. Koop het nu tegen een voordeelprijs!