Het Coyote Moment: het failliet van de eeuwige groei
Volgens econoom en toekomstdenker Gerd Dottermans staan we aan de vooravond van een vreselijke economische crisis.
‘Ik vrees dat de wereld van na het coyote-moment veel rauwer zal zijn dan de wereld die we vandaag kennen.’ Volgens econoom en toekomstdenker Gerd Dottermans staan we aan de vooravond van een vreselijke economische crisis. Om die zware stelling te staven, schreef hij Het Coyote Moment. ‘Mensen die hun leven hard gewerkt hebben, zullen verbijsterd moeten vaststellen dat een groot deel van hun vermogen fake is.’
De eeuwige economische groei — een idee dat de westerse samenleving overheerst — is volgens Dottermans niet langer houdbaar. Het is een vicieuze cirkel, legt hij uit. Onze schulden deden de economie de afgelopen tien jaar draaien. Zolang die stijgen, zullen we meer consumeren, produceren en investeren waardoor de waarde van ons vermogen volop stijgt.
The Road Runner Show
Maar de aarde kan dat niet aan. De motor draait te hard. En dus loert een financieel-economisch ‘Coyote-moment’ om de hoek. Die term is gebaseerd op de Amerikaanse tekenfilmserie ‘The Road Runner Show’. Wanneer het hoofdpersonage Wile E. Cotoye de supersnelle vogel Road Runner achtervolgt, loopt hij een afgrond in. Het is pas dan dat hij zich realiseert dat de zwaartekracht hem naar beneden zal doen storten. Wat ongevaarlijk leek, wordt plots zijn ondergang.
Massa’s mensen, maar ook grotere beleggers en pensioenfondsen dreigen volgens Dottermans straks hetzelfde te ondergaan. Een schuldencrisis staat op uitbreken, schrijft hij. Velen zullen plots bruut ontwaken in het besef dat hun welvaart bijzonder broos is. Tegelijk zullen ze vaststellen dat hun opgebouwde vermogen veel minder waard is dan ze denken. Hun spaarpotje en pensioen zijn in gevaar.
Voor het te laat is
In zulke omstandigheden dreigt nog meer maatschappelijke turbulentie. En dat op een moment dat we eigenlijk moeten samenwerken om de klimaat- en milieuproblemen het hoofd te bieden. Tijd om in te grijpen dus. Met zijn boek wil Dottermans een maatschappelijk debat op gang brengen over ons economisch systeem en ook de politiek wakker schudden. Het wil inzichten aanreiken rond de samenhang tussen complexe problemen. ‘Want alleen met een beter begrip kunnen we tot oplossingen komen.’
Met dit boek verkrijg je inzicht in de verborgen machinerie van ons financieel-economisch systeem op wereldschaal én in de gebeurtenissen die op ons af komen. Het is een must-read voor iedereen die de waaier van crisissen waarmee we te maken hebben beter wil begrijpen. Het is een boek waarvan lezers met uitéénlopende politieke en maatschappelijke meningen kunnen zeggen: ‘Hiervan heb ik iets opgestoken.’ En misschien heeft Dottermans wel een punt. Aan u om daarover te oordelen.
Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.
‘Mijn Charleroi’ van Pascal Verbeken is ons boek van de week. Koop het nu tegen een voordeelprijs!