Geen categorie

Israël-Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen

Tweespraak Israel - Palestina

Van weinig dingen in de internationale politiek kun je zeker zijn, van steeds terugkerende conflicten in het Midden-Oosten wel. De regio zal een brandhaard blijven zolang de Israëlisch-Palestijnse kwestie niet is opgelost.

Daarover verscheen een boek van twee prominente Vlamingen, filosoof Ludo Abicht en jurist André Gantman. Het werd een lang dubbelinterview, waarin heel de ontstaansgeschiedenis van het conflict wordt toegelicht, van de Bijbelse tijden tot de oorlog in Gaza. Abicht en Gantman zouden elkaars tegengestelden moeten zijn, maar zijn het in hun analyse ook vaak eens. De verschillen worden wel scherper naarmate ze dichter bij recente gebeurtenissen komen.

André Gantman en Ludo Abicht tonen in deze tweespraak hun indrukwekkende expertise. Het is ook opvallend dat het pro-Palestijnse standpunt van Abicht niet botst met zijn liefde voor de Joodse cultuur. En de liberale Jood Gantman verkettert niet alles wat Arabisch of Palestijns is, hoe sterk hij het ook opneemt voor het bestaansrecht van Israël.

In het slothoofdstuk doen ze voorstellen om tot een duurzame vrede te komen. Beiden zijn het eens over een twee-staten-oplossing, maar Abicht verdedigt onderhandelingen met Hamas, de legitieme winnaar van de Palestijnse verkiezingen, en Gantman sluit de ‘terroristen’ van Hamas uit.

Het boek met educatieve waarde stijgt uit boven de veredelde pamfletten die vaak over het Midden-Oosten verschijnen.

Reacties

Boekgegevens

Titel
Israel-Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen
Auteur
Ludo Abicht & André Gantman
Koop dit boek op bol.com

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans