JavaScript is required for this website to work.

Nirwana: veel meer dan een gewone oorlogsroman

Wannes Bok24/11/2023Leestijd 2 minuten
TitelNirwana
AuteurTommy Wieringa
UitgeverDe Bezige Bij
ISBN9789403180816
Onze beoordeling
Aantal bladzijden464
Prijs€ 29,99

Schilder Hugo Adema ontdekt dat zijn familie een geheim met zich meedraagt en besluit daarom na de breuk met de liefde van zijn leven op zoek te gaan naar het duistere verleden van zijn grootvader Willem Bruno Adema. Macht, geld, facisme, onsterfelijkheid, liefde en vuur spelen de hoofdrol in Tommy Wieringa’s nieuwe roman Nirwana

Vuur is er al aan het begin van het verhaal. Hugo Adema heeft een tweelingbroer Willem, die zijn woedeaanvallen niet kan beheersen. Door de voortdurende conflicten tussen beide jongens wordt de thuissituatie onhoudbaar, en dus moet Hugo verhuizen naar het Wassenaars landgoed van zijn grootouders.

Hugo is er niet tevreden. De afkeer van zijn moeder die besloot hem — en niet zijn opstandige broer — weg te sturen gecombineerd met de voorkeur van zijn opa Willem Bruno Adema voor Willem — die als opvolger zou kunnen dienen voor Adema’s groot bedrijf — houden Hugo ’s nachts wakker. Hij voelt zich verbannen en ongewenst als buitenbeentje van de familie. Maar de klokt tik voort en de jaren verstrijken.

Tattoo van SS

Terwijl zijn tweelingbroer aan het hoofd van het familiebedrijf het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo’s eigen leven in een impasse als zijn grote liefde hem verlaat. Hij keert terug naar het landgoed waar hij opgroeide om er te schilderen en zijn oude grootvader te bezoeken.

Het blijkt om een ‘Blutgruppentätowierung’ te gaan, een klein tekentje dat het lidmaatschap van de SS verraadt

Wanneer hij op een dag aan het zwembad zit, merkt Hugo dat zijn opa een getatoeëerd cirkeltje onder zijn oksel heeft. Het blijkt om een ‘Blutgruppentätowierung’ te gaan, een klein tekentje dat het lidmaatschap van de SS in de Tweede Wereldoorlog verraadt.

De gevierde kunstenaar komt in contact met de schrijver Tom Wieringa — de auteur introduceert zichzelf in het verhaal — — die voor een roman achter de geschiedenis van Hugo’s familie aangaat en ontdekt dat zijn familie met de gruwel uit de Tweede Wereldoorlog verbonden is. De emotionele chaos in het hoofd van een man met een woelige jeugd viert hoogtij. Waar zijn opa bij betrokken was, hoe dat kwam, welke gruwelen hij zag en hoe het verleden van zijn grootvader ook het leven van Hugo vandaag beïnvloedt, lees je in Nirwana. 

Wieranga’s boek kreeg al verschillende lovende kritieken. Nirwana is dan ook niet zomaar een oorlogsroman, maar een inhoudelijk rijk en wervelend epos over vroeger en nu, over goed en kwaad en vooral over haat en liefde. Met zijn fantastische schrijfstijl en de vloeiende afwisselingen tussen verleden en toekomst, weet Wieranga opnieuw menig lezer te overtuigen zijn verhaal te verslinden. Een aanrader voor wie op zoek is naar een pittige roman.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Paul Claes is er opnieuw op fantastische wijze in geslaagd de schrijfsels van een klassiek auteur te vertalen. Ditmaal aan de beurt: de liefdesgedichten van de Romeinse dichter Sextus Propertius.

Commentaren en reacties