Geen categorie

Welkom in Vakbondistan

Vakbondistan

Dikwijls wordt gezegd dat de vakbonden te veel te verliezen hebben bij de splitsing van België. In Welkom in Vakbondistan kan u lezen wat ze zo allemaal te verliezen hebben. Het is een goed gedocumenteerd werkverslag of een strijdverslag van de vakbondscel van het Vlaams Belang en wat die allemaal van informatie heeft naar boven gespit. Maar het geeft ook veel informatie over hoe de machtspositie van de drie vakbonden werkt.

Welkom in Vakbondistan is geen verhaal van democratische transparantie, maar één van geld, zeg maar enorme rijkdom, monopolies, amper controle door een lakse en nalatige overheid, macht en belangenvermenging. Rob Verreycken legt uit hoe de ledencijfers worden gemanipuleerd, hoe de wet de geldstromen organiseert, hoe de vakbonden meer niet-werkenden dan werkenden onder hun leden tellen, hoe de juridische procedures van de vakbondscel tot nu toe op niets uitliepen. Eindigend met de aankondiging van een slotoffensief via Europa. 

Het is pijnlijk om dat allemaal over je eigen samenleving te lezen in één boek. Had om het even welke journalist dit uitgebracht dan stonden de media wekenlang op hun kop. 

Naar ons oordeel had het wel iets ‘droger’ geschreven mogen zijn. De waarheid is beter gediend door een afstandelijke, waarnemende stijl. Soms lijkt het wel één lange redevoering tot ‘de militant’. Maar toch is het zeer de moeite om het te lezen. De schellen vallen je van de ogen.  

Reacties

Boekgegevens

Titel
Welkom in Vakbondistan
Auteur
Rob Verreycken
Koop dit boek op bol.com

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans