fbpx


Buitenland

Republikeinen introduceren de ‘PELOSI-wet’ die corruptie moet bestrijden

De naam van het wetsvoorstel is niet toevalligSenator Josh Hawley heeft een wetsvoorstel ingediend dat handel met voorkennis door politici moet verhinderen. De naam van de wet is een weinig subtiele uithaal naar een Democratische politica die al extreem veel geld verdiende op de beurs. De Republikein Josh Hawley  wil voorkomen dat wetgevers en hun echtgenoten aandelen verhandelen waarbij ze zouden kunnen beschikken over geprivilegieerde kennis en informatie. Het wetsvoorstel bevat een stevige sneer naar de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Het voorstel…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Senator Josh Hawley heeft een wetsvoorstel ingediend dat handel met voorkennis door politici moet verhinderen. De naam van de wet is een weinig subtiele uithaal naar een Democratische politica die al extreem veel geld verdiende op de beurs.

De Republikein Josh Hawley  wil voorkomen dat wetgevers en hun echtgenoten aandelen verhandelen waarbij ze zouden kunnen beschikken over geprivilegieerde kennis en informatie. Het wetsvoorstel bevat een stevige sneer naar de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Het voorstel heet namelijk de PELOSI Act.

Officieel staat het acroniem voor de Preventing Elected Leaders from Owning Securities and Investments Act, die leden en hun echtgenoten verplicht om binnen zes maanden na hun aantreden alle holdings af te stoten of in een blind trust te plaatsen. ‘Leden van het Congres en hun echtgenoten zouden hun positie niet moeten gebruiken om rijk te worden op de aandelenmarkt – vandaag introduceer ik wetgeving om de handel in en eigendom van aandelen door leden van het Congres te verbieden. Ik noem het de PELOSI-wet’, schreef Hawley op Twitter.

Hawley’s wetsvoorstel zou vereisen dat alle winsten die door een wetgever zijn gemaakt, worden teruggegeven aan de Amerikaanse belastingbetaler. Het wijzigt ook specifiek de Ethics in Government Act van 1978, die het gebruik van niet-openbare informatie voor privéwinst verbiedt, algemeen bekend als handel met voorkennis – wat al illegaal is voor bedrijfsleiders en gewone Amerikanen.

Pelosi boerde goed

Het wetsvoorstel komt na onthullingen vorig jaar dat Nancy’s echtgenoot, Paul Pelosi, tussen de 1 miljoen en 5 miljoen dollar aan aandelen voor halfgeleiders verhandelde, slechts enkele dagen voordat het Congres 52 miljoen dollar aan de industrie toewees. De aandelen werden later met verlies verkocht om de schijn van ongepastheid weg te nemen.

Het opvallende succes op de beurs van Paul Pelosi zorgt ervoor dat Nancy Pelosi een van de rijkste leden van het Congres werd met een geschat vermogen van meer dan 100 miljoen dollar op een jaarsalaris van ongeveer 200.000 dollar. De eigen portfolio ging met 9,5 procent omhoog sinds 2020, terwijl de S&P 500 6,2 procent daalde. Dat is een sterk staaltje van kunde. Op Twitter is er een account actief dat alle beursverhandelingen van Pelosi bijhoudt, zodat ook gewone stervelingen hun graantje kunnen meepikken.

Andere wetgevers en hun echtgenoten hebben vergelijkbare voordelige transacties gedaan, waaronder Republikeins senator Richard Burr, die beleggingen verkocht na het ontvangen van geclassificeerde briefings over de coronaviruspandemie. Hawley’s wetsvoorstel sluit beleggingsfondsen, op de beurs verhandelde fondsen en aankopen van staatsobligaties uit.

Carl Deconinck

Carl Deconinck behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Hij was actief in de Senaat en het Federaal Parlement. Nadien ging hij aan de slag als journalist en freelance schrijver. Carl heeft een brede interesse in de politiek, met veel aandacht voor Amerikaanse politiek en de culture war.