fbpx


Actualiteit, Buitenland
Theresa May

Schijnoverwinning voor Theresa May‘No deal is better than a bad deal!’ Het is één van de inmiddels vastgeroeste slogans van Theresa May. Ze hanteert die graag als het over de brexit gaat. Maar na de stemming in het Lagerhuis, is ook die slogan morsdood.

Parlement krijgt geen zeg

De amendementen van het Hogerhuis voor de EU Withdrawal Bill van de regering zijn nipt weggestemd in het Lagerhuis. De stemming over het belangrijkste amendement won de regering met 324 tegen 298 stemmen. Dat leidt ertoe dat het parlement niet het laatste woord krijgt over het brexitakkoord en niet een ‘no deal’ kan verhinderen. Ten minste, dat moest het geweest zijn.

Of toch wel?

Het pad naar deze stemming lag vol met valkuilen en het regeringskabinet stevende af op een fikse nederlaag in het Lagerhuis. Verschillende conservatieve parlementsleden wilden het plan van de premier boycotten. Enkele uren voor de stemming nam een staatssecretaris voor Justitie, Philip Lee, nog ontslag. Hij wil de koers van May niet langer volgen. Voor alle duidelijkheid, de man is volkomen onbekend bij het grote publiek. Maar hij is het eerste lid van het kabinet dat ontslag neemt uit onmin over de brexitpolitiek. Volgens The Daily Telegraph overwogen nog vier andere leden uit de regering hetzelfde.

 

Akkoord op de valreep

Nog geen uur voor de uiteindelijke stemming bereikte de premier uiteindelijk een deal met de ballorige parlementsleden. In ruil voor hun steun, krijgt het parlement wel in een vinger in de pap in de eindfase. Over wat en hoe, moet nog verder worden onderhandeld. Dat zorgt ervoor dat het ‘no deal’-scenario toch nog vermeden kan worden. Want, zo beloofde de regering aan de opstandelingen, indien er tegen 30 november 2018 geen akkoord gesloten is, dan moet het kabinet zich wenden tot het parlement.

Alweer nederlaag voor May

Voor Theresa May is dit een ferme klap in het gezicht. Want het kruit waarmee ze zo graag schoot – ‘als de EU ons een slecht akkoord geeft, dan hebben we liever geen akkoord’ – is nu helemaal nat geworden. De eurosceptici – en ook heel wat anderen – waren ervan overtuigd dat het dreigen met ‘no deal’ Brussel toegeeflijker zou maken. De EU heeft nu niet veel meer te vrezen.

Theresa May leed dan wel geen nederlaag in het parlement, ze rijdt nog maar eens verzwakt terug naar Downing Street. Ongetwijfeld wordt de komende tijd nog volop gevochten over de invulling van‘Brexit means Brexit’ – nog zo’n slogan.

November staat nu al rood aangetikt in de woelige brexitagenda.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.