JavaScript is required for this website to work.
post

SNP publiceert blauwdruk voor onafhankelijk Schotland

Harry De Paepe29/5/2018Leestijd 2 minuten
Een economisch plan voor een onafhankelijk Schotland.

Een economisch plan voor een onafhankelijk Schotland.

foto © Reporters

De Growth Commission presenteerde op 25 mei een economisch rapport aan de Schotse regering.Hoe levensvatbaar is een onafhankelijk Schotland?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De brexit hobbelt voort. De Britse regering probeert het Verenigd Koninkrijk los te koppelen van de Europese Unie. Het kabinet komt daarbij vooral zichzelf tegen. Prominente kabinetsleden vallen de premier openlijk af. De ‘backbenchers’ van de regeringspartij nemen Theresa May voortdurend onder vuur. Ook vanuit Schotland lost men stevige schoten.

Een economische rapport over onafhankelijkheid

‘Het is in ons aller belang om een vrije handel te hebben met de EU. Een onafhankelijk Schotland moet absoluut lid worden van de EU’, dat verklaarde Andrew Wilson op het zondagse debatprogramma van de BBC.

Wilson is de voorzitter van de Growth Commission die in opdracht van de SNP werd opgericht. Die commissie onderzocht de economische levensvatbaarheid van een onafhankelijke Schotland. Op 25 mei presenteerde de trotse commissievoorzitter het 354 pagina’s tellende rapport aan First Minister en SNP-leider Nicola Sturgeon.

Wat staat erin?

Enkele opvallende punten van het document is dat Schotland tien jaar lang de Britse munteenheid zal houdt na de onafhankelijkheid. Het bepleit ook meer immigratie in functie van de economie. Het opzetten van een eigen staat kost volgens deze becijfering om en bij £ 450 miljoen. De Schotse staat zou dan ook kampen met een tekort van net geen 6%. Door een strikt budgettair regime wordt dit tekort over de jaren weggewerkt . De SNP denkt daarbij niet aan bezuinigingen. Na tien jaar moet het budgettaire doel bereikt zijn.

De SNP spiegelt zich aan twaalf andere ‘kleine naties’. ‘Kleinere natiestaten behoren tot de top’, luidt het argument. Er gaat daarbij veel aandacht naar Nieuw-Zeeland. Iets te veel, want de opstellers van het rapport kopieerden bijna woord voor woord een document van de overheid van Nieuw-Zeeland uit 2008.

De oppositiepartijen sabelen het document neer. Labour ziet vooral jaren van strakke besparingen en de Conservatives vinden de Britse markt noodzakelijker voor Schotland dan die van de EU.

Herlancering onafhankelijkheidscampagne

De SNP en Nicola Sturgeon laten het niet aan hun hart komen. Dit rapport is het openingsschot van een nieuwe onafhankelijkheidscampagne van de Schotse nationalisten. Voorlopig geeft de First Minister nog geen antwoord op de vraag: ‘Wanneer komt er een tweede referendum?’. Alles wijst erop dat de aankondiging ervan in het najaar plaatsvindt.

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties