fbpx


Multicultuur & samenleven

Terreurimam gaat vrijuit, Jeff in de cel

Een geval van posttraumatisch stresssyndroomAf en toe krijg ik een gratis exemplaar van Knack Magazine in de bus, een blad dat sinds het vertrek van Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenaere nog maar een schim is van wat het ooit was. Je krijgt het met een hoop papieren rommel binnen, Knack Weekend, Focus en nog wat gelegenheidsdrukwerk, een pakket dat het woord verpulping helemaal waar maakt. [caption id="attachment_199798" align="alignright" width="300"] [media-credit name="wiki" align="alignright" width="300"][/media-credit] Historica Annelien De Dijn[/caption] Hoofdredacteur Bert Bultinck - de man…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Af en toe krijg ik een gratis exemplaar van Knack Magazine in de bus, een blad dat sinds het vertrek van Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenaere nog maar een schim is van wat het ooit was. Je krijgt het met een hoop papieren rommel binnen, Knack Weekend, Focus en nog wat gelegenheidsdrukwerk, een pakket dat het woord verpulping helemaal waar maakt.

wiki

Historica Annelien De Dijn

Hoofdredacteur Bert Bultinck – de man die ooit stelde dat racisme in het DNA van elke Vlaming zit-  waakt zorgvuldig over een politiek correct linkse journalistieke lijn die met DS en DM in Vlaanderen al oververtegenwoordigd is. Het verloop tussen deze drie mainstream media is dan ook groot.

Grasduinend door het ongevraagde gratisexemplaar viel mijn blik op een interview met Annelien De Dijn, dochter van, historica en prof aan de Universiteit van Utrecht. Ze is een Belgiciste die vindt dat de voertaal Engels moet zijn, pro multicultuur en de anti-discriminatiewetten, en heeft geen enkel probleem met de opkomende wokeness. Het gevaar komt voor haar van rechts, dat opkomt voor de individuele vrijheid. Bart De Wever en Tom Van Grieken zijn de kop van Jut.

Islamofascisme

Youtube

Is Jeff Hoeyberghs gevaarlijker dan een moslimterrorist?

Opvallend is de passage waarin ze zich erover beklaagt dat een ‘witte dokter haat mag zaaien’, terwijl men islamitische haatpredikers het land probeert uit te krijgen. Dat vindt ze twee maten en twee gewichten. Ze heeft het dan uiteraard over plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs en zijn fameuze lezing, versus de Marokkaanse haatprediker Abdallah Ouabour, die al eens zeven jaar cel uitzat wegens lidmaatschap aan een terreurorganisatie, en beschouwd wordt als een van de kopstukken achter de terreuraanslagen in Casablanca en Madrid, samen goed voor zo’n 250 doden. Marokko eist al geruime tijd zijn uitlevering, vergeefs. Ouabour vindt het prettiger toeven in Maastricht, van waaruit hij menig moskee vergast op geanimeerde preken tegen de decadente Westerse samenleving.

Professor De Dijn vindt dus dat de rechterzijde in Vlaanderen al te mild is voor Jeff en zijn vrouwonvriendelijk gezwets, en te streng voor de terreurimam die in een rapport van de Staatsveiligheid wordt omschreven als een ‘haatpropagandist’ met ernstig dreigingsniveau.

Wel, ik zal u het verschil uitleggen, mevrouw De Dijn, en dan nog maar eens argumenteren waarom ik vind dat Jeff Hoeyberghs ten onrechte veroordeeld is. Meningen mag iedereen hebben, en laat ons daar zo min mogelijk in censureren want de overheid heeft niet als taak om te bepalen wie wat mag denken of zeggen of schrijven. België was ooit het meest liberale land ter wereld, met een vooruitstrevende grondwet die onder meer de vrije drukpers garandeerde. Dat weet u als historica ongetwijfeld. Maar de tijden zijn veranderd.

Het punt is dat terreurimam en IS-ronselaar Abdallah Ouabour uitdrukkelijk de rechtstaat en de democratie afwijst, maar zich tegelijk van die rechtstaat bedient om zijn ‘vrijheid’ op te eisen als haatprediker. Daar, mevrouw De Dijn, bij dat islamofascisme, moeten we een streep in het zand trekken, en dàt is een perverse paradox waar links maar niet uit geraakt. We hebben het ons nodeloos moeilijk gemaakt door in 2006 die fameuze Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) op te richten waardoor al wie wordt uitgewezen of zijn asielaanvraag geweigerd ziet, in beroep kan gaan.

migratieBelga

Schadevergoeding

Daar heeft de advocaat van Abdallah Ouabour handig gebruik van gemaakt. De Dienst Vreemdelingenzaken, onder de supervisie van Staatsecretaris voor Asiel Sammy Mahdi (CD&V), heeft geprobeerd hem het land uit te zetten, maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen herriep dit uitzettingsbevel. Dus blijft de terreurimam hier actief. Hij zou aan een posttraumatisch stresssyndroom lijden.

De man kent heel goed zijn weg doorheen de vele gangen van de rechtstaat, dat is ergens wel komisch. In 2020 kreeg hij gedaan dat zijn eerdere veroordeling en gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie door het Europees Hof van Justitie als ongeldig werd verklaard, waardoor hem een schadevergoeding vanwege de Belgische staat werd uitgekeerd.

Die man plaatst onze historica dus tegenover een plastisch chirurg die wat gezouten uitspraken over vrouwen deed… en daarvoor tien maanden cel aangesmeerd kreeg. Begrijpt u, professor De Dijn, dat mensen op rechts stemmen omdat ze een groter gevaar zien in terroristen die België dankbaar als uitvalsbasis gebruiken, dan in Tettenjef? Snapt u waarom men in grote lagen van de bevolking die zogenaamde anti-racismewetten als alibi’s en afleidingsmanoeuvres ziet?

Activistische rechtspraak

Dat Abdallah Ouabour zijn slag thuishaalde via de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, mag niet verwonderen als men de samenstelling van dat college bekijkt. Sinds 2017 wordt het voorgezeten door de Franstalige Serge Bodart, bijgestaan door de Vlaming Geert De Boeck.

Serge Bodart is een trouwe PS-apparatsjik en gewezen medewerker van Elio di Rupo. Als ex-lid van de Raad van State is hij typisch iemand die graag in de grijze zone opereert tussen rechterlijke macht en de uitvoerende macht, het beleid dus. Dat geeft hem als notoir verdediger van het open grenzenbeleid veel speelruimte om de tussenschotten te slopen en aan activistische rechtspraak te doen, wat hem enkele aanvaringen opleverde met Theo Francken (N-VA), toen die staatssecretaris voor Asiel en Migratie was.

Zijn rechterhand, Geert De Boeck, was tot 2008 kabinetsmedewerker van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD), en verkaste dan naar Justitie. Het gaat hier dus om twee politiek ingevulde ambten, een Waalse socialist en Vlaamse liberaal, waarbij weinig twijfel kan zijn over de ideologische gezindheid en de daaraan verbonden visie op migratie en asiel. Deze politisering is uiteraard het gevolg van de Belgische postjescultuur, maar het gaat hier om langlopende benoemingen in een college waarvan de beslissingen alleen nog door de Raad van State kunnen herroepen worden. Daardoor hebben de arresten een belangrijke functie van precedent.

Ik vat het nog eens voor u samen, professor De Dijn: we maken met ons tolerantieprincipe en de anti-discriminatieregels onze eigen rechtstaat kapot. We zijn alsmaar bezig over racisme en seksisme, terwijl de echte vijanden van de rechtstaat en de democratie ongestoord opereren. Via overheidsinstellingen die we zelf creëerden, ontlopen terroristen hun vervolging, sterker nog, ze worden gesubsidieerd en krijgen schadevergoedingen uitgekeerd.

De islam zelf heeft de spelregels veranderd, en als u daar vanuit uw proffenstoel in uw academische cocon blijft minzaam over doen, zult u vroeg of laat ondervinden welke plaats de Koran de vrouw toebedeelt. Dan zullen die grappen van Jeff er van de slag niet meer toe doen, en gaat u buiten wandelen in een tentje. Doe ze nog de groeten ginder, in Utrecht.

Johan Sanctorum

Johan Sanctorum is filosoof, publicist, blogger en Doorbraak-columnist.