fbpx


Binnenland

TettenJeff en de seksismewet

'Met de wijven niks as last' (copyright Katastroof)U moet, beste lezer, wel denken dat ik de onweerstaanbare drang heb om het op te nemen voor hopeloze seksistische gevallen. Van Bart De Pauw tot nu weer: dokter Jeff Hoeyberghs, dinsdag veroordeeld tot tien maanden cel voor seksisme en discriminatie.

Misogynist van het zuiverste water

‘Ze willen de privileges van de mannelijke bescherming en geld, maar ze willen hun benen niet meer opendoen.’ ‘Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden’, zijn maar twee van de – geef toe – redelijk vrouwonvriendelijke uitspraken die Hoeyberghs deed tijdens een lezing in 2019 in een auditorium aan de UGent voor het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV).  Nu ken ik Jeff een heel klein beetje en het is een pompeuze man met bijzonder weinig zelftwijfel, een driftig karakter en een bakkes zo groot dat walvissen het onderling over een Jeffke doen hebben als ze hun scheur opentrekken.

Hoeyberghs houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en diep in hem schuilt er een acteur. Hij speelt graag voor publiek, shockeert daar waar het kan om datzelfde publiek wakker te houden en is inderdaad een misogynist van het zuiverste water. Hij put veel uit zijn persoonlijke miserabele ervaringen met zijn twee ex-vrouwen om die ellende vervolgens pars pro toto-gewijs toe te dichten aan de volledige vrouwelijke bevolking.  Kinderlijk en zeker een beetje raar voor een man die voor een groot gedeelte leeft van het vergroten van vrouwenborsten – vandaar dat hij ook wel eens tettenjeff wordt genoemd – maar de hele wereld van Jeff Hoeyberghs is vaak gewoon ondersteboven, achterstevoren en binnenstebuiten.  Het feit dat hij een fortuin kwijt is aan zijn exen zal ook wel niet geholpen hebben aan het kweken van zijn bizarre vrouwbeeld.

Met de wijven niks als last

Maar je moet al behoorlijk veel moeite doen en je in woke bochten wringen om de uitspraken die Jeff Hoeyberghs deed voor een aula van brallende corpsballen serieus te nemen en ze niet te zien als dat wat ze zijn: onnozele hyperbolen.  Wanneer slechte smaak in grappen, onderbuikse grollen en flauwe kul bestraft moet worden met voorwaardelijke gevangenisstraffen gaat het nog druk worden in de rechtbanken.  Rechters kunnen dan hun tijd verspillen aan – ik roep maar wat – het ontleden van de liedjestekst van ‘Met de wijven niks as last’ van Katastroof.  Moet die tekst dan niet dringend worden aangepast in: ‘met sommige dames maar dat geldt uiteraard ook voor cismannen en – laat ik vooral niet discrimineren-  ook voor transpersonen niks as last’.

Wie weet hoe breed het toepassingsgebied van de seksismewet uit 2014 is, weet dat met deze krukkige woke-wet zowat iedereen die zich op zijn/haar/hen pik getrapt voelt grote kans heeft om voor de rechtbank gelijk te krijgen. ‘De seksismewet is een belachelijk ruime wet’ zei ook professor in discriminatierecht (ja, het bestaat) Jogchum Vrielink daarover in Het Laatste Nieuws.

Seksismewet bereikt niks

‘Destijds hebben heel wat experts hiervoor gewaarschuwd, dat je daar bijna alles kan in onderbrengen. Er moet een “ernstige aantasting zijn van de menselijke waardigheid” en daders moeten de bedoeling hebben om zich minachtend te uiten of iemand te reduceren tot zijn geslachtelijke dimensie, wat dat ook mag betekenen.  Ik heb destijds een doctoraatsonderzoek uitgevoerd, of de strafwetgeving effectief doet wat de wetgevers hopen. De doelstellingen zijn dat het de slachtoffers steunt en dat de daders hun gedrag aanpassen of dat er zelfs een mentaliteitswijziging teweeg gebracht wordt. Heel kort samengevat: niks daarvan wordt gerealiseerd. Integendeel, de daders worden veel radicaler en de meeste slachtoffers worden niet geholpen.’

Jeff Hoeyberghs is veroordeeld voor een opiniedelict. De seksismewet kwam er in de eerste plaats om vervelende ‘catcallers’ van de voornamelijke Brusselse multiculturele straat te kunnen plukken, niet om opinies -hoe onfatsoenlijk ze ook zijn- te bestraffen. Dat er nu een 60 jarige witte dokter veroordeeld is en geen catcaller zegt veel over hoe dit soort wetten hun doel volledig voorbij schieten.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Alain Grootaers