fbpx


Politiek

The Broken Circle Breakdown van Kaouakibi, Kitir en Crevits

België BananenrepubliekNu door een belachelijke staking van duurbetaalde VRT-journalisten de week niet netjes door Ivan De Vadder werd neergezet, doe ik dit even in zijn plaats. Bleke De Bleeker en manhaftige Magnette willen met stoere fluttaal energiebedrijven onder Vivaldi’s communistisch bewind brengen. Waanzinnige Tinne en kretoloog De Croo krijgen geen gasplafond, maar een gascorridor met flexibel plafond en met meer nooduitgangen dan muren. De microscopische pensioenhervorming is een flebotomie voor de schatkist en een bevestiging van een beschadigende lobotomie van Lalieux.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Nu door een belachelijke staking van duurbetaalde VRT-journalisten de week niet netjes door Ivan De Vadder werd neergezet, doe ik dit even in zijn plaats.

 • Bleke De Bleeker en manhaftige Magnette willen met stoere fluttaal energiebedrijven onder Vivaldi’s communistisch bewind brengen.
 • Waanzinnige Tinne en kretoloog De Croo krijgen geen gasplafond, maar een gascorridor met flexibel plafond en met meer nooduitgangen dan muren.
 • De microscopische pensioenhervorming is een flebotomie voor de schatkist en een bevestiging van een beschadigende lobotomie van Lalieux.
 • Vandenbroucke deelde 65 miljoen euro uit aan collega professoren.
 • De Moor verliest elke zin voor realiteit en wil militairen inzetten om asielzoekers op te vangen.
 • El Kaouakibi is na een slechte boekhouder en subsidiefraudeur, ook nog eens een slechte actrice.
 • Freya Vanden Bossche komt uit de kast als biseksueel of als jarenlange onderdrukte lesbienne – is niet echt duidelijk.
 • En ‘last but not least’, de gebuisde minister Kitir moet op bevel van haar voorzitter Conner Rousseau mentaal ziek worden om te vermijden dat ze haar partij compleet belachelijk maakt.

Het psychiatrie-excuus als camouflage van falen

Het is dé trend van de laatste vijf jaar geworden. Wanneer politici tegen het plafond van hun eigen onbekwaamheid aan scheuren, lijden ze plots aan een of andere mentale breakdown, burn-out, depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom en ga zo maar door. Vanhengel en Gatz sloegen een niet te dichten gat in de Brusselse begroting, snel even de dokter bellen. Crevits stikte in het Vlaams stikstofakkoord: ‘Hallo dokter kan je mij eens wat ziekteverlof geven alstublieft’. Woensdag aan de Keizerlaan: ‘Hallo dokter, Conner Rousseau hier, kan je mijn diploma-arme minister-onbekwaam excuus-Truusje Meryame Kitir even op mentaal breakdown verlof sturen, alstublieft, anders maken we ons compleet belachelijk’.

Parlementen worden hoe langer hoe meer sanatoriums. Het verschil tussen het parlement en een psychiatrische instelling is dat in een krankzinnigengesticht de directeur normaal is. Voor zij die er mochten aan twijfelen, Liesbeth Homans en Éliane Tillieux moeten ook dringend de bovenkamer even herinrichten. Tillieux gaf afgelopen donderdag in de Kamer, compleet tegen de regels in, Valerie Van Peel het woord die met een bipolaire woede-uitbarsting Tom Van Grieken verwijten naar het hoofd slingerde. Van Grieken had net daarvoor de falende minister Kitir als onbekwaam bestempeld en haar ontslag gevraagd. Volledig terecht blijkt, want ook politicoloog Carl Devos – ietwat diplomatischer en netjes gepolijst – zegt exact hetzelfde.

Ik citeer: ‘Omdat ze ondermaats presteerde en er veel problemen waren op haar kabinet. Waardoor de foute indruk ontstond dat de officiële bekommernis om haar welzijn als excuus en afleiding diende voor een machtspolitieke ingreep (HLN).’ En ook: ‘Het wordt in de Wetstraat wel eens gezien als een indicatie van slecht functioneren als iemand veel woordvoerders verslijt (Radio 1).’ Als (s)linkse Devos de waarheid zegt is dat oké. Uit de mond van de linkse Vlaams Belanger Van Grieken, is het plots natrappen en verderfelijke antipolitiek. Wanneer houdt dit schizofreen theaterstuk op?

De Open Halfgare Hersendode Hypocrieten (de Open Ha Ha Ha)

 Nadat haar ‘Let’s Go Urban’-crew geen woke-subsidies meer konden stelen van overheden, kreeg ‘capo di tutti capi’ Sihame El Kaouakibi een mentale inzinking. Alle psychiaters zijn het eens, ze heeft een extreme vorm van theatrale persoonlijkheidsstoornis. Verslaafd aan aandacht. Negatief of positief, zonder aandacht functioneert ze niet. Want nu de stront in haar brievenbus niet meer wekelijks wordt gedumpt, zoekt ze opnieuw de publieke aandacht op. Eric Goens, de emo-reportagemaker die de ene flop na de andere produceert, wil zijn imago en zijn firma redden met de El Kaouakibi-story: ‘From zero to hero to zero to hero’. Vanwaar die laatste hero?  Wel. Naar verluidt zou Sihame El Kaouakibi samen met Sociaal Incapabele Michiel van De Ideale Wereld, de politieke partij ‘Open Halfgare Hersendode Hypocrieten’ oprichten. De Open H(a) H(a) H(a) zoekt nog kandidaten voor 2024. Het fundamentele verschil met Open Vld… De laatste drie letters.

Dit was niet op de afbraak:

 • Freya Van den Bossche komt uit de kast, nu nog haar oude kabinetsmedewerker Conner Rousseau.
 • Frank Vandenbroucke geeft cadeau van 65 miljoen euro aan zijn voormalige werkgevers, de universiteiten. Oude vriendjespolitiek in nieuwe zakken. Of de universiteiten dit onterecht verkregen geld zullen verbranden is niet geweten.
 • De Antwerpse culturati worden financieel kaltgestellt en blijven subsidieloos achter. In de wetenschap staat dit geboekstaafd als ‘Het Kaouakibi-effect’.
 • De vaccinatiewoede groeit en de prikverslaving daalt nadat 50.000 mensen een oud vaccin kregen dat voor geen meter werk.
 • Staatssecretaris voor asiel De Moor zoekt linkse militairen om bij Fedasil asielzoekers op te vangen, te pamperen en op hun wenken te bedienen. Ik denk dat je meer kans hebt om een olifant in een mierennest te vinden. De Moor kookt over en fluit de Internationale.
 • Minister Lalieux wil de pensioenbonus en het ziektepensioen wel hervormen maar enkel als alles hetzelfde blijft. Om de socialistische kijk op de term ‘hervormen’ te vatten mag je vooral niet over veel hersencellen beschikken.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.