fbpx


Buitenland, Geopolitiek

Tiroolse reacties op Oostenrijks coronabeleid: ‘Waar is onze rebelse aard gebleven?’




Vanaf begin februari geldt in Oostenrijk een vaccinatieverplichting tegen Sars-CoV-2. Dat heeft de Nationale Raad, de Oostenrijkse kamer van volksvertegenwoordigers, donderdag met een grote meerderheid beslist. Enkel de FPÖ (de liberalen met een eerder rechts profiel, destijds door Louis Michel gewraakt wegens de populistische stellingnames rond migratie van Jörg Haider) en een deel van NEOS (een soort links-liberalen) stemden tegen. De Bondsraad moet de wet nog bekrachtigen, maar dat is een formaliteit. Daar halen de goedkeurende partijen ÖVP, SPÖ en…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement





Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.








Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vanaf begin februari geldt in Oostenrijk een vaccinatieverplichting tegen Sars-CoV-2. Dat heeft de Nationale Raad, de Oostenrijkse kamer van volksvertegenwoordigers, donderdag met een grote meerderheid beslist. Enkel de FPÖ (de liberalen met een eerder rechts profiel, destijds door Louis Michel gewraakt wegens de populistische stellingnames rond migratie van Jörg Haider) en een deel van NEOS (een soort links-liberalen) stemden tegen. De Bondsraad moet de wet nog bekrachtigen, maar dat is een formaliteit. Daar halen de goedkeurende partijen ÖVP, SPÖ en Die Grünen probleemloos een meerderheid. Ondanks de bewering van de politiek dat de wet op een breed maatschappelijk draagvlak kan rekenen, blijkt dat alvast bij de bevolking in Tirol iets minder het geval te zijn. De coronacrisis heeft er daar zwaar ingehakt, zowel maatschappelijk als economisch.

Oostenrijkse vaccinatieplicht: de regels

De wet voert de verplichte vaccinatie in voor alle in Oostenrijk verblijvenden boven de achttien jaar. Er zijn uitzonderingen voorzien voor zwangere vrouwen en mensen die omwille van medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden. Meestal gaat het dan over allergieën, maar ook acute angststoornissen kunnen aanleiding geven tot een uitzondering. Verder staat een genezenverklaring gedurende zes maanden gelijk met een vaccinatie. De verplichting wordt in drie fases ingevoerd.

In een eerste fase, die van start gaat begin februari, worden alle gezinnen op de hoogte gebracht en krijgt iedereen de tijd zich alsnog te laten vaccineren. In deze fase, die loopt tot 15 maart, deelt de overheid geen straffen uit.

De tweede fase gaat in vanaf half maart. Vanaf dan gaan de controles van start en worden er boetes uitgeschreven. De overheid wil onder meer via verkeerscontroles de niet-gevaccineerden die geen certificaat kunnen voorleggen betrappen en beboeten. Hoewel er in een eerdere versie sprake was van gevangenisstraffen, hebben die de uiteindelijke wettekst niet gehaald. Boetes lopen op van € 600 tot € 3.600. Een niet gevaccineerde kan in totaal maximaal vier maal beboet worden. In de wet is uitdrukkelijk opgenomen dat fysieke dwang niet toegelaten is.

In een derde fase, die aanvangt wanneer de epidemiologische omstandigheden het vereisen, legt de regering een vaccinatietermijn vast voor iedereen die onder de verplichting valt. Wie daar geen gevolg aan geeft, wordt dan automatisch beboet op basis van de gegevens in de vaccinatiedatabank.

De vaccinatieplichtwet vervalt automatisch op 31 januari 2024. Ze wordt op regelmatige basis geëvalueerd en kan indien mogelijk vroeger de schop op.

Bei uns in Tirol

Ondergetekende verblijft momenteel in Tirol. De regio, die zeer afhankelijk is van het winter- en zomertoerisme, heeft zwaar geleden onder de maatregelen. Het Lechtal, het meest oostelijke dal, kleurde het grootste deel van de tijd groen op de coronakaart. Dat mocht echter niet baten. Uitbraken in steden zoals Innsbruck zorgden ervoor dat het mee door de EU bestempeld werd als hoogrisicogebied. Het gevolg hiervan is dat vooral de Duitsers, die zorgen voor 70% van de omzet, wegbleven. Zij moesten namelijk bij terugkomst 10 dagen in quarantaine. Net voor de kerstvakantie kregen de Duitsers te horen dat niet gevaccineerde kinderen eveneens tien dagen in afzondering moesten. Dat zorgde er voor dat enkele dagen voor het begin van een van de belangrijkste periodes voor het toerisme, het plots afzeggingen regende. De start van het winterseizoen is hierdoor mislukt, nadat er vorig jaar geen winterseizoen was.

Daar komt bovenop dat de Oostenrijkse overheid een strikt 2G-beleid voert. In niet-essentiële winkels, de horeca en skigebieden kom je enkel binnen als gevaccineerde of genezene. Voor de variantlanden (Nederland, VK, Noorwegen en Denemarken) komt daar een verplichte test of booster bij. FFP2-maskers zijn verplicht, ook in de buitenlucht indien je geen twee meter afstand kan bewaren.

De Geest van Andreas Hofer

De niet-gevaccineerden leven hier ondertussen al ruim twee maanden in lockdown, en dat zorgt voor spanningen. Ook binnen families. Niet gevaccineerd personeel kan niet aan de slag in beroepen waarin ze contact hebben met klanten. Norbert, eigenaar van en sport- en verhuurzaak getuigt: ‘Ik heb me niet laten vaccineren, in tegenstelling tot de rest van mijn familie. Mijn vrouw baat een hotel uit en kan anders geen gasten ontvangen. Ik walg eerlijk gezegd van dit beleid. Momenteel mag ik geen klanten ontvangen in mijn winkel. Ik bedien hen dus enkel buiten, op afspraak en met FFP2-masker.’

Nazi-technieken

‘Ik heb een niet mis te verstaan bericht op mijn deur gehangen. Daarop staat te lezen dat ik weiger mee te werken aan de polarisatie in de maatschappij en dat ik eveneens weiger de 2G-controleur te zijn van mijn klanten. Ook om die redenen werk ik dus enkel nog op afspraak.’

Hoewel de meesten hier gevaccineerd zijn – zonder vaccin geen leven en geen broodwinning – is niet iedereen het eens met de gang van zaken. Carine, een gevaccineerde medewerkster in een sportzaak drukt het als volgt uit. ‘Ik ben zelf gevaccineerd maar ik heb het moeilijk met de door de overheid opgelegde dwang. Wij Tirolers zijn rebels van aard, maar ik vraag me af waar die mentaliteit gebleven is. Alhoewel, er zijn nu al weken lang veel manifestaties, waarbij duizenden komen opdagen. De openbare omroep ÖRF minimaliseert de opkomst steeds en zet protesteerders systematisch weg als extreem rechtsen en fascisten.’

‘Oostenrijkers zijn nooit zware betogers geweest, in tegenstelling tot de Fransen. Ons is het na de Tweede Wereldoorlog steeds goed gegaan, waardoor de noodzaak om op straat te komen niet aanwezig was. Maar nu komen de herinneringen aan de jaren dertig terug naar boven. De overheid en de media zetten de critici weg als fascisten, maar zijzelf gebruiken eigenlijk Nazi-technieken door delen van de bevolking uit te sluiten van de maatschappij. Vooral bij de jongeren en de jonge ouders wordt de onvrede steeds groter. Daar hoor ik meer en meer dat ze niet willen buigen voor de dwang die hen wordt opgelegd. Daar leeft de geest nog van Andreas Hofer!’

Die Andreas Hofer is een in Tirol op handen gedragen rebellenleider die in 1809 een opstand leidde tegen de Franse en Beierse overheersing. Niet voor niets was de door de Beierse overheid opgelegde vaccinatie tegen de pokken één van de redenen voor het Tiroolse volk om in opstand te komen.

Oost-West-spanningen: geopolitiek en zijn gevolgen

Maar de economie krijgt hier nog om een andere reden zware klappen. Al jaren lang doet de toeristische sector veelvuldig een beroep op seizoensarbeiders. Die komen veelal uit het voormalige oostblok. Vooral uit Hongarije, Slovenië, Slovakije en ex-Joegoslavië. De vaccinatiebereidheid is daar eerder laag en niet gevaccineerden zoeken nu elders hun heil. Maar zelfs de gevaccineerden botsen op problemen. Die zijn eerder van geopolitieke aard.

In voornoemde landen krijgen velen het Russische Sputnik V-vaccin. Oostenrijk accepteert dit – net zoals de meeste EU-landen-  niet als een geldige vaccinatie. Het systematisch niet erkennen van niet-westerse vaccins roept internationaal al langer onvrede op. Ook India en China zijn niet gelukkig met het uitblijven van de goedkeuring voor hun vaccins in de Westerse wereld.

Maar voor de Tiroolse toerisme-industrie is dit een bijkomende klap. Die kampt met een ongezien personeelstekort. Hotel-restaurants blijven dicht of bedienen enkel nog huisgasten. Bij de skiliften van het mondaine skiresort Lech am Vorarlberg zijn ze dringend op zoek naar 40 medewerkers. Twee liften blijven momenteel permanent dicht bij gebrek aan personeel.

Alles moet kapot

‘Alles moet kapot’, besluit Carine. ‘Ze maken het met hun beleid en hun maatregelen onmogelijk om te overleven. In het begin van de crisis waren er ondersteunende maatregelen voor diegenen die hun zaak moesten sluiten: uitstel van betaling voor schulden en huur. Maar dat is ondertussen al lang geleden. En die schulden moet je sowieso betalen. Alleen, hoe moet je dat in godsnaam doen wanneer het je onmogelijk wordt gemaakt om geld te verdienen?’

Ondergetekende kan een reisje naar Tirol momenteel aanraden. Het is hier ongekend rustig, behalve in het weekend. Dan komen de Duitsers. Zolang ze niet langer da 48 uur blijven, is er geen sprake van quarantaine. Maar voor de rest heb je hier de pistes voor jou alleen. En de mensen hier snakken naar gasten. U zal zich nooit zo welkom hebben gevoeld.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.