fbpx


Buitenland

UKIP schaakt topvrouw Labour
Harriet Yeo was tot voor kort hoofd van het dagelijks bestuur van de Labourpartij en zat een transportvakbond voor. Deze vrouw maakte op 17 februari 2015 haar steun voor de eurosceptici van Nigel Farage bekend. Ze wordt geen lid van de partij, hoewel ze ontslag neemt als Labourlid, maar ze steunt de UKIP-campagne en roept haar achterban op om voor die partij te stemmen tijdens de nationale verkiezingen van mei 2015. Yeo is het immers in het geheel niet eens met het naar Britse maatstaven vriendelijke EU-standpunt van de socialisten. Ze wil dat de Britten de keuze krijgen via een referendum om de EU te verlaten.

Het is een klap voor de sowieso al minder populaire Ed Miliband. Een dag voor de bekendmaking werd een peiling van The Guardian verspreid waarbij zijn partij de duimen moest leggen voor de Tories. In diezelfde peiling werd duidelijk dat de indrukwekkende opmars van Ukip enkele maanden geleden verzandde. Desalniettemin blijven Farage en de zijnen in de kijker lopen.

 

Channel 4 zond op maandagavond 16 februari 2015 een ‘wat als’-documentaire uit. Het uitgangspunt van de uitzending was een landslide verkiezingsoverwinning voor UKIP op 7 mei 2015. Het programma toonde onder meer rassenrellen in de Britse steden in de eerste 100 dagen van ‘premier Farage’. Channel 4 mocht al zo’n duizend kijkersklachten ontvangen na de uitzending. Niet alleen van UKIP-aanhangers, ook critici van de partij konden de uitzending allerminst smaken. ‘Wat een hoop onzin’, is de meest gangbare commentaar. ‘Dit is alleen maar in hun voordeel’, is een andere.

 

Foto: © Reporters; Grafiek: The Guardian

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.