Onbehagen wekt wantrouwen op
De politie in Londen tijdens een demonstratie.
foto © Unsplash
In naakte cijfers daalt de Britse criminaliteit al jaren en toch voelt de gewone Brit zich steeds minder veilig.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementNapoleon zei ooit dat Engeland een natie van ‘shopkeepers’ is. Sinds een dikke twee jaar verwerd het jammerlijk tot een natie van ‘shoplifters’. Tussen augustus 2022 en augustus 2023 vonden er op het eiland minstens 16,7 miljoen winkeldiefstalincidenten plaats, rapporteert het British Retail Consortium. Dat is tegenover het jaar ervoor een verdubbeling.
De winkels kijken als gevolg daarvan tegen een collectief verlies van net geen twee miljard pond aan. Dame Sharon White, de voorzitter van het John Lewis Partnership, vertelt aan The Times dat winkeldiefstal niet zo lang geleden gezien werd als een mindere zorg voor winkeluitbaters. Vandaag is het hun grootste kopzorg.
Het personeel van winkelketens als John Lewis en Waitrose geeft aan dat het zich minder en minder veilig voelt. ‘Meer dan tachtig procent van de winkeldiefstallen krijgt geen politierespons waardoor het gevoel heerst dat je straffeloos winkels kan bestelen’, vertelt White nog.
Betogingen in Londen
En dan is er de Britse hoofdstad. De om zich heen slaande messencriminaliteit in Londen is een toenemend probleem waar de politie maar geen vat op lijkt te krijgen. Daarnaast heb je de groeiende ontevredenheid over hoe de politie de wekelijkse pro-Palestinamarsen op zaterdag aanpakt. Die aanpak zou volgens critici veel te vriendelijk en te tolerant zijn tegenover de betogers en veel te hard tegenover tegenbetogers.
Dit weekend nog brak er ophef uit omdat een Joodse man op zijn donder kreeg van een politieagent, omdat hij met zijn keppeltje betogers zou ‘uitdagen’. Joden vrezen meer en meer voor hun veiligheid in de Britse hoofdstad, zeker op zaterdagen.
De roep om het ontslag van het Londense hoofd van de politie Sir Mark Rowley klinkt luider, maar voorlopig blijft de Londense burgemeester Sadiq Khan achter zijn korpschef staan.
Geen vertrouwen meer
Zo kom je bij een ander probleem, blootgelegd in een peiling van YouGov: slechts 37 procent van de kiesgerechtigde Britten heeft nog vertrouwen in de politie. Dat is een ferme klap voor een land dat altijd zo fier was op zijn ‘police constables’.
Constable George Dixon uit de BBC-reeks Dixon of Dock Green, die van 1955 tot 1976 liep, was voor verschillende generaties de perfecte belichaming van de immer betrouwbare ‘bobby’ die gezapig wandelend door ‘zijn wijk’ de vrede van het koninkrijk bewaarde.
Vandaag blijkt meer dan de helft van de respondenten in die peiling de politie niet langer te vertrouwen in het aanpakken van misdaad, een derde van de respondenten vindt de politie zelfs onbekwaam in het bewaren van ‘the peace’.
Het rechtssysteem onder druk
Nochtans tonen cijfers aan dat er nu minder misdaad is in de Britse maatschappij dan in 1995. Dat jaar wordt beschouwd als het ‘topjaar’ van de criminaliteit op het eiland.
Dame Sara Thornton, de voormalige voorzitter van de National Police Chiefs’ Council, is in The Times desondanks bijzonder somber: ‘Het hele concept van ons rechtssysteem met vervolging en bestraffing valt uit elkaar.’ Een andere expert zet ook grote vraagtekens bij de rekrutering van de politieagenten. Hij vindt die niet kwalitatief genoeg.
Cijfers mogen dan wel vertellen dat het vandaag veiliger is in het Verenigd Koninkrijk dan dertig jaar geleden, het is een feit dat er minder wordt gehandeld na het melden van een misdrijf, vooral bij kleine vergrijpen. Dat creëert een gevoel van onbehagen bij de onschuldige onderdaan en wekt altijd onbehagen en wantrouwen op.
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
Hebben de Britten de rechtse golf ontweken of is premier Keir Starmer de Britse variant van Joe Biden en lopen zij één verkiezing achter op de VS?
Vandaag is het precies een kwarteeuw geleden dat Merkel in een historisch opiniestuk afrekende met Helmut Kohl en zo de macht binnen de CDU greep.