fbpx


Media
imamopleiding

Vergeten vragen van de voorbije week (161)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Wie vindt België wél nog normaal? (Aan PS-voorzitter Paul Magnette, die zich in Knack laat ontvallen: 'De PS en de MR zouden in een normale democratie nooit samen in een regering hoeven te zitten'. We zijn het in België gewoon, dat zelfs de leiders van…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Wie vindt België wél nog normaal?

(Aan PS-voorzitter Paul Magnette, die zich in Knack laat ontvallen: ‘De PS en de MR zouden in een normale democratie nooit samen in een regering hoeven te zitten’. We zijn het in België gewoon, dat zelfs de leiders van staatsdragende partijen laatdunkend doen over die staat.)

Wanneer wordt pepperspray legaal? 

(Aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), als je leest dat een vrouwelijke treinbegeleider echt moet improviseren: ‘Mijn kniptang is mijn enige bescherming. Ik heb ook nog een busje haarlak dat ik kan bovenhalen. Het mag niet, maar als je er alleen voor staat…’. Ook op de trein stijgt de agressie tegen vrouwen – en ook op de trein moeten ze zichzelf maar zien te redden.)

Hoeveel zwarte punten zijn er nog in ons verkeer? 

(Aan Mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD), die geld vrijmaakt om in elke gemeente een regenboogzebrapad aan te leggen. Iets over kerntaken. En kinderen die sterven in het verkeer.)

Dat is het punt toch niet?

(Aan ethicus Bart Engelen, die de prik verplicht wil maken voor iedereen: ‘Een algemene vaccinatieplicht discrimineert niemand’. Daar is geen speld tussen te krijgen: het is inderdaad geen discriminatie. Maar je kan net zo goed zeggen: een meteoor is niet racistisch – raakt iedereen even hard. Leve de meteoor?)

Hoe lang voor deze waanzin werkelijkheid wordt? 

(Aan schrijver David Van Reybrouck, die pleit voor geïndividualiseerde emissierechten: een systeem waarbij de overheid bepaalt hoeveel ‘carbon credits’ elke burger heeft om fossiele brandstoffen te verbruiken. Individuele gedragsaanpassing ten dienste van het klimaat is op dit moment ’te vrijblijvend’ (sic!) volgens Van Reybrouck. Dus wil hij dat de staat uw persoonlijk consumptiepatroon aan banden legt. Natuurlijk krijgt hij nu nog weerwerk. Maar u gaat dit plan de komende jaren steeds vaker horen.)

Wie bepaalt in een democratie welke partij relevant is? 

(Aan VRT-baas Frederik Delaplace, die vindt dat Vlaams Belang-kiezers niet moeten klagen: ‘De aandacht die wij aan partijen besteden moet geen perfecte weerspiegeling zijn van de zetelverdeling in het parlement. Dat vind ik namelijk wél partijdig. Alle meningen die relevant zijn evenwichtig aan bod laten komen, dat is het doel’. Het VB is grotesk ondervertegenwoordigd op de VRT. Noem het VB zoals je wil, maar de grootste partij van het land is áltijd relevant.)

Wat gaan de gevolgen zijn voor onze samenleving?

(Aan de heren en dames politici, nu bijna de helft van alle baby’s buitenlandse roots heeft: ‘Niet-Belgen krijgen doorgaans heel wat meer kinderen dan Belgische vrouwen met enkel Belgische achtergrond. Niet-EU-nationaliteiten hebben een hogere vruchtbaarheid dan EU-nationaliteiten’. U weet dat u niet over ‘omvolking’ mag praten: demografie blijft het grote taboe.)

Wie gelooft er nog in toeval? 

(Aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die verschillende nieuwe vliegbelastingen wil invoeren: ‘De luchthaven in Charleroi zou de belastingen minder zwaar voelen dan Brussels Airport’. Er zijn mensen die nog altijd volhouden dat “een meerderheid in Vlaanderen” niet meer is dan een symbool, of zelfs een fetisj. En dan zijn er mensen die wél goed opletten.)

Hoeveel keer is de wereld al vergaan?  

(Aan Het Laatste Nieuws, waar ze koppen dat Mechelen straks  aan zee kan liggen, door toedoen van een smeltende ijsschots op Antarctica. Graag zagen wij naast elk van die doemprofetieën een lijstje van klimaatrampen die nooit hebben plaatsgevonden. Hoe lang horen we al niet dat er een nieuwe ijstijd komt, dat de Malediven in de Oceaan gaan verdwijnen, dat er een wereldwijde hongersnood komt, dat onze kinderen niet meer zullen weten hoe sneeuw er uit ziet, … We zullen hier niet beweren dat er geen klimaatverandering is, of dat het niet ernstig is. Maar: ze hebben er al vaak naast gezeten. En de media kicken iets te veel op rampscenario’s.)

Hoe gek mag woke worden?

(Aan schrijver Jeroen Olyslaegers, die de woke-beweging verdedigt: ‘Ik neem de excessen er graag bij. Er is geen enkele intellectuele, artistieke of socioculturele beweging geweest die géén excessen kende’. Wij geloven best dat Olyslaegers de excessen er gráág bijneemt. Het probleem is dat hij wil dat ú het er ook allemaal bijneemt.)

Waar komt zo’n vraag zelfs maar vandaan? 

(Aan Elmo Lê van van Focus Knack, die aan acteur Ward Kerremans vraagt: ‘Twijfel je als je gevraagd wordt om zo’n rechtse rakker te spelen?’. Kerremans speelt namelijk ‘een aanhanger van Dries Van Langenhove’ in een nieuwe VTM-reeks. Acteurs moeten zich (uiteraard) niet verantwoorden als ze een seriemoordenaar spelen, maar wacht tot ze een rechtse rotzak vertolken!)

Wie mag filmmakers intimideren? 

(Aan de makers van ‘Amira’, een film die onder druk van onder meer Hamas teruggetrokken werd uit de Oscarrace. In ‘Amira’ zijn de Israëli’s nog steeds de booswichten, maar een plotwending raakt aan Palestijnse gevoeligheden. Stel je even voor dat de Israëlische lobby zich zo zou moeien met de Oscarrace: allicht zou Hollywood de geviseerde film van de weeromstuit onder prijzen bedelven.)

Hoe dicht bij België komen die nieuwe kerncentrales? 

(Aan minister-president Mark Rutte, nu Nederland 2 nieuwe kerncentrales gaat bouwen. Traditioneel bouwen landen graag kerncentrales aan de grens met een ander land – kwestie van eventuele fallout wat te delen. Stel het je voor: België stapt in de gas, maar ziet aan de eigen grens twee kerncentrales verrijzen …)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk. 

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.