fbpx


Media

Vergeten vragen van de voorbije week (162)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Waar is uw onpartijdigheid gebleven?  (Aan De Ochtend-presentatrice Leen De Witte, die openhartig is in het december-nummer van het VVJ-blad 'De Journalist': 'Ik zou niet zo snel Zuhal Demir uitnodigen om de klimaattop van Glasgow te komen afkraken in de uitzending - er zijn…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Waar is uw onpartijdigheid gebleven? 

(Aan De Ochtend-presentatrice Leen De Witte, die openhartig is in het december-nummer van het VVJ-blad ‘De Journalist’: ‘Ik zou niet zo snel Zuhal Demir uitnodigen om de klimaattop van Glasgow te komen afkraken in de uitzending – er zijn mensen die een betere, constructieve analyse kunnen maken’. Misschien denkt De Witte dat De Journalist alleen gelezen wordt door mensen die er net zo over denken. De ‘constructieve journalistiek’ is in ieder geval nog niet dood bij de VRT.)

Wat hebben kinderen u eigenlijk misdaan?

(Aan Vooruit-senator Bert Anciaux, die in Knack een zondebok aanwijst: ‘De kinderen zullen de motor zijn van de verspreiding van omikron’. Ter herinnering: de Omikron-golf begon in putje Kerstvakantie, toen de basisscholen al meer dan 2 weken gesloten waren. De besmettingen waren al meer dan verdubbeld voor de eerste school weer open ging. Sterker: de cijfers stegen even sterk in Nederland, ondanks een lockdown. Nog sterker: corona sloeg ook toe in een poolbasis met strenge voorzorgsmaatregelen. Wanneer gaan we stoppen met de schuld aan kinderen te geven? Wanneer gaan we stoppen met überhaupt iemand de schuld te geven?)

Willen we kinderen echt straffen als ze niet geprikt zijn?

(Aan de beleidsmakers die kinderen straffen omdat hun ouders niet gevaccineerd zijn: ‘Kinderen die niet recent van covid-19 herstelden, volgen de regels voor hoogrisicocontacten volgens de vaccinatiestatus van de volwassenen waarbij ze wonen. Zodra een van de volwassenen niet gevaccineerd is, moet het de regels volgen die gelden voor ‘de minst gevaccineerde ouder’’. Ook minderjarige scholieren worden strenger behandeld wanneer ze niet gevaccineerd zijn. Een blinde ziet waar dit heen gaat. Hoe passeert dit zonder grote beroering in de media?)

Waar wonen de mensen met de laagste lonen? 

(Aan PS-voorzitter Paul Magnette, die een energiekorting wil geven aan iedereen met een loon lager dan 3.486 euro bruto. Dat is ongeveer 2.200 netto. Deze energiekortingen zouden veel meer uitgedeeld worden in Wallonië en in Brussel – veel minder in Vlaanderen. Weten journalisten dat niet, of vinden ze het gewoon niet het vermelden waard?)

Wanneer was China een Amerikaanse kolonie?  

(Aan PVDA-leider Raoul Hedebouw,  die aan historisch revisionisme doet: ‘Er zijn misdadige dingen gebeurd onder Mao, maar ook het Amerikaanse imperialisme is misdadig. China heeft daar serieus van afgezien’. Dit is een zeer valse gelijkwaardigheid en ook gewoon hersenspinsel. In hetzelfde interview herschrijft Hedebouw de geschiedenis ook door te beweren dat er onder het leiderschap van Ludo Martens (1979-2008) ‘debat gevoerd werd over een andere richting’. Journalisten stellen Hedebouw voor als een vlotte jongen, maar hij spartelt wanhopig zodra het over de geschiedenis van het communisme gaat.)

Hoe betalen jullie die buitenlandse expansie? 

(Aan krantenconcern Mediahuis, dat actief geworden is in Duitsland. In eigen land hebben de kranten zogezegd honderden miljoenen subsidies nodig om te kunnen overleven, maar ondertussen maken ze wel grote sier in het buitenland. DPG is het grootste mediabedrijf in Nederland, het Mediahuis heeft na acquisities in Nederland en Ierland nu ook een paar Duitse kranten opgekocht.)

Waar zou u zijn zonder technowetenschappelijke benaderingen? 

(Aan demografe Soumaya Majdoub, die het ‘ecofeminisme’ belijdt: ‘Klimaatverandering en overconsumptie zijn het gevolg van masculiene ideolo­gieën. De oplossing zullen we niet vinden in een mannelijke, technowetenschappe­lijke benadering’. Onthou goed: dit is wat vandaag doorgaat voor ernstige, eerbare wetenschap.)

Wat mag je dan wél nog verwachten van volwassen mensen?

(Aan de Vlamingen die in HLN klagen over hun heel zwaar leven als dertiger: ‘Een huis, een job, kinderen… Plots wordt verwacht dat je álles hebt’. Iedereen is een slachtoffer, desnoods van de meest normale verwachtingen. Moeten we nu ook medelijden hebben met de dertigers?)

Hoe duur zijn windmolens en zonnepanelen? 

(Aan de commentator van Het Nieuwsblad, die in de peperdure energieprijzen het licht heeft gezien: ‘Zelfs de grootste klimaatontkenner zal met zicht op de factuur beseffen dat we zo snel mogelijk van ­fossiele brandstoffen af moeten’. De factuur wordt net opgedreven door de subsidiëring van windmolens en zonnepanelen – die op zich  nooit kunnen volstaan om te voorzien in al onze behoeften, zeker niet als we straks alleen nog maar elektrisch mogen rijden.)

Wanneer zijn de metingen begonnen? 

(Aan De Morgen (en alle anderen), die kopten: ‘Voorbije zeven jaren waren warmste ooit’. Correctie pas verderop in de tekst: ‘sinds het begin van de metingen’, een paar eeuwen geleden. Blijkbaar is ‘de warmste periode in 300 jaar’ niet spectaculair genoeg als kop. Een dag zonder rampspoed is een dag zonder krant. Je wordt toch geen ‘klimaatontkenner’ omdat je nuance aanbrengt over de start van de metingen of over de verspreiding en de verbetering van meetapparatuur?)

Wat is daar nu ‘behoorlijk uitdagend’ aan? 

(Aan Valerie Droeven van De Standaard, die zichzelf heel erg breeddenkend lijkt te vinden: ‘Iemand die racistische dingen zegt en denkt, kan ook een lieve, sympathieke kerel zijn. Dat is een behoorlijk uitdagend standpunt’. Op sommige redacties waren ze al even vergeten dat gedachten of meningen een mens niet compleet definiëren. Hoe ver ben je heen, als je zo’n banaal inzicht al een moedige analyse vindt?)

Waar moet het politieke hart kloppen?

(Aan puntdichter Stijn De Paepe, die het niet erg vindt dat Frank Vandenbroucke hem citeert: ‘Ik word liever gedeeld door politici met het hart op de juiste plaats dan door – hoe zal ik het beleefd zeggen – zwartzakken’. In de borstkast zit het hart centrumlinks – is dat politiek ook de enige juiste plaats?)

Wat is dit voor oplichterij? 

(Aan de initiatiefnemers van de nieuwe ’tovenaarsschool’ in Brugge, die onder meer mikt op ‘hoogsensitieve’ jongeren: ‘Wie zich wil inschrijven voor de school zal zeker 10.000 euro per kind per jaar betalen’. Sommige charlatans krijgen in sommige kranten altijd wel een open doekje om reclame te maken, zolang ze maar de juiste modewoorden gebruiken.)

Hoeveel TV-programma’s geven relatiegeschenken?  

(Aan de VRT, waar ze blijkbaar een nieuwjaarscadeau meegeven aan praatgasten van De Afspraak. Alsof zo’n Christophe Deborsu anders niet terug zou komen. Alsof een openbare omroep niet weet wat doen met al dat belastinggeld.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.