fbpx


Media

Vergeten vragen van de voorbije week (164)
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld - en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals: Welk diploma heeft Steven Van Gucht behaald? (Aan iedereen die Geert Vanden Bossche wil wegzetten als 'veearts', omdat hij tegen vaccins is. Dat is een beetje grappig, omdat knuffelviroloog Steven Van Gucht ook 'maar' doctor in  de Diergeneeskundige Wetenschappen is en gastprofessor aan de Faculteit Diergeneeskunde…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Welk diploma heeft Steven Van Gucht behaald?

(Aan iedereen die Geert Vanden Bossche wil wegzetten als ‘veearts’, omdat hij tegen vaccins is. Dat is een beetje grappig, omdat knuffelviroloog Steven Van Gucht ook ‘maar’ doctor in  de Diergeneeskundige Wetenschappen is en gastprofessor aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.)

Wat zegt dit over Open VLD?

(Aan Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD), die in De Standaard op het schild gehesen wordt: ‘Wie in de Gentse krabbenmand overleeft, moet wel talent hebben’. Kijk, dat is nu een nuttig zinnetje voor de historici die later de ondergang van de Vlaamse liberalen zullen reconstrueren.)

Hoeveel proffen archeologie zijn er aan de VUB?

(Aan De Morgen, die zogezegd enkel de initialen wil geven van een door de VUB ontslagen professor archeologie. Behalve die initialen D.T., het vakgebied en de betrokken universiteit geeft De Morgen ook een leeftijd, een omschrijving en de volledige naam van een ex-thesisstudente. Zo kost het minder dan een minuut googlen om te ontdekken dat de man Dries Tys heet. Hoe hypocriet is dat initialen-gedoe toch.)

Welk verschil is er nog tussen Open VLD en Groen? 

(Aan Freya Piryns (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), die in De Morgen een links-rechts-relatieverschil mogen verbeelden. Hetzelfde artikel voert ook Elisabeth Meuleman (Groen) en Jo De Ro (Open VLD) op. Men doet alsof er een grand canyon gaapt tussen Open VLD en Groen, maar het is hooguit een greppeltje. Wat onderscheidt een linksliberale bobo uit de stad nog van de gemiddelde geitenwollen sok? Maar nee, écht?)

Hoe rechtvaardigt u die absurde kostprijs?

(Aan ex-weervrouw Jill Peeters, die nu aan de KU Leuven een ‘sustainability leadership program‘ voor bedrijfsleiders begeleidt. Voor deze masterclass betaalt u dan wel 5.000 (vijfduizend) euro. Klimaatactivisme is veel, maar het is ook: een verdienmodel.)

Wat is het Mattheuseffect? 

(Aan Kris Peeters (CD&V), die een lening van 100 miljoen euro bezegelde met DPG Media. Een bedrijf als DPG kan perfect financiering vinden op de private markten, maar een lening van de Europese Investeringsbank is comfortabeler. En dan helpt het natuurlijk dat Christian Van Thillo en vicevoorzitter Kris Peeters elkaar kennen. Hoe gezond zijn dit soort toestanden?)

Waar kan dit soort normalisering toe leiden? 

(Aan seksuologe Chloé De Bie, die een van de laatste taboes wil doorbreken: ‘Pedofilie is als het ware een geaardheid waar je zelf niet voor kiest’. Als je een stoornis gaat verkopen als een geaardheid, dan bereid je de weg voor normalisering en zelfs aanvaarding. Pedofielen zijn niet gewoon ‘anders’ en ze zijn zeker geen slachtoffers die ons mededogen verdienen.)

Wat voor mannen terroriseren het openbaar vervoer?  

(Aan Groen en Ecolo, die vragen dat treinbegeleiders beter voorbereid worden op geweld omdat ze ‘in de frontlinie’ staan. Er was vorige week nog maar eens aandacht voor de intimidatie die kaartjesknippers en alle vrouwen ervaren in de trein of de bus. Nog maar eens werd gezwegen over het daderprofiel, over het soort mannen dat opvallend vaak terugkeert in de getuigenissen van onze dochters, zussen en nichten. Er zijn inderdaad ‘frontlinies’ in onze samenleving – maar wie blijft er nieuwe vijanden binnen laten?)

Welke godsdienst blijft hier onbenoemd?

(Aan Gazet van Antwerpen, dat een uitgebreid stuk brengt over het Versterkend Vrouwen Netwerk voor onderdrukte moeders van Marokkaanse origine. Het stuk telt bijna 2.000 woorden, maar ‘islam’ of ‘moslim’ zitten daar niet bij. Het gaat over ‘de Marokkaanse cultuur’ en ‘verstikkende familietradities’:  ‘En voor alle duidelijkheid: dat heeft niets met ons geloof te maken!’. Het zou bijna grappig zijn, als het niet zo gênant was.)

Wat denkt de islam over de gelijkheid van man en vrouw? 

(Aan actrice Sali Haidara, die haar geloof verdedigt: ‘De échte islam – niet die van op tv – promoot respect, communicatie en vooral liefde’. In hetzelfde interview vertelt Haidara hoe haar vader haar zus uitkaffert om een bagatel die hij ongemoeid laat bij haar broer – maar dát wijt de actrice dan weer aan ‘de Afrikaanse cultuur’.)

Hoeveel andere landen gaan zo om met hun iconen? 

(Aan het stadsbestuur van Amsterdam, dat in de Zeeheldenbuurt via QR-code podcasts aanbiedt om onder meer Michiel de Ruyter van “context” te voorzien. Dit soort historische zelfgeseling is een Westers dingetje. In de meeste andere landen houden ze helden zoals de Ruyter beter in ere.)

Wat heeft Boris jullie ooit misdaan? 

(Aan alle journalisten die dagenlang uitkeken naar de val van Boris Johnson. Je voelt in de berichtgeving over ‘Partygate’ gretigheid of zelfs bloeddorst die je nooit vindt in de meer beheerste berichtgeving over staatshoofden die wél op een goed blaadje staan. Om Joe Biden niet te noemen.)

Wie was er toen ook alweer burgemeester? 

(Aan Peter Holvoet-Hanssen, die als stadsdichter van Antwerpen wel eens botste met de Stad: ‘Ik protesteerde tegen de bomenkap op de De Keyserlei en tegen de sluiting van de kleine bibliotheken. Toen kreeg ik telefoon met de boodschap dat dat niet de bedoeling was van het stadsdichterschap’. Holvoet-Hanssen werkte voor Antwerpen tussen 2010 en 2012, onder Patrick Janssens.)

Wanneer werd ú de stem van de rede? 

(Aan modeontwerper Walter Van Beirendonck, die geen genderfluïde collectie wil: ‘Mannen mogen mannen blijven. De slinger van woke is doorgeslagen. Alles wat je zegt, kan fout geïnterpreteerd worden’. Van Beirendonck specialiseert zich al jaren in spuuglelijke kledij, maar misschien is hij toch niet hélemaal gek.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.