fbpx


Niet gecategoriseerd
vergeten vragen

Vergeten vragen van de voorbije week (61)




Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Wat staat ons met Anuna De Wever te wachten vanaf 2 oktober?

(Aan onze journalisten – zowat de enige bevolkingsgroep die Anuna De Wever nog níet kotsbeu zijn. Op 2 oktober vertrekt Anuna Greta-gewijs  met een zeilschip naar Amerika. De vraag is niet óf onze media buitensporig veel aandacht gaan besteden aan deze stunt, maar in welke vorm? Een videodagboek op de site van de VRT? Een vervolgverhaal in De Standaard? Een vaste rubriek in Iedereen Beroemd?)

Waar kan ik klacht indienen tegen linkse haatpraat?

(Aan Unia, waar ze meer klachten krijgen over racisme sinds de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang. Dat treft, want sinds die verkiezingsoverwinning zijn ook alle remmen los ten aanzien van de rechtse Vlaming. Die wordt meer dan ooit versleten voor een racist en een fascist. Niet alleen door internettrollen, maar door zeer gerespecteerde commentatoren met vaste mediarubrieken. Welke rijkelijk gesubsidieerde vereniging staat er klaar om klachten daarover ernstig te nemen?)

Welke partij gaat het platteland het hardst raken?

(Aan de CD&V-burgemeesters uit de Westhoek, die jammeren dat sommige voorstellen de steden meer opleveren dan de kleine gemeenten. Ongeveer tegelijkertijd heeft CD&V de onzalige kilometerheffing opnieuw op de onderhandelingstafel gelegd: een platte belastingverhoging die vooral de mensen op het platteland hard raakt. De christendemocraten behartigen misschien de belangen van de plattelandsbesturen, maar ze geven blijkbaar veel minder om de plattelandsbewoners.)

Hoeveel kopstukken heeft Groen?

(Aan De Morgen, waar een lange analyse van Groen mede onderbouwd werd met anonieme bronnen: ‘Dit artikel kwam tot stand na gesprekken met 15 kopstukken van Groen. Laat ons eens proberen: Calvo, Almaci, Rzoska, Van Besien, Van den Brandt, Watteeuw, Vogels, Dua, Geysels…? Al moeilijk om aan tien te geraken, zelfs als je de oude coryfeeën meetelt. Zou het kunnen dat De Morgen de term ‘kopstuk’ nogal ruim interpreteert om meer gewicht te geven aan een schrijfsel? Een veel voorkomende kwaal. Een backbencher die zich belangrijk wil maken heet ook al snel ‘gezaghebbende bron’.)

Wie bepaalt de temperatuur van politieke beleidskeuzes?

(Aan socioloog Dirk Jacobs, een van de vele ‘onafhankelijke waarnemers’ die een N-VA-voorstel afserveert als ‘koud’. Toch vreemd dat alleen (centrum)rechtse voorstellen dat etiket ooit opgeplakt krijgen. Een plan dat pakweg werkgevers, automobilisten of verhuurders viseert, heet nooit ‘koud’ te zijn – ook al worden die groepen vaak koud gepakt.)

Welke critici heeft de Vlaamse Regering al drooggelegd?

(Aan alle aanstellers die N-VA totalitaire trekjes verwijten, nu Philippe Destatte in Knack het Waalse opinieklimaat beschrijft: ‘Je zegt in Wallonië niet ongestraft tegen verkozenen dat ze er niets van bakken. Het is enorm moeilijk voor Waalse onderzoekers om zich kritisch uit te spreken‘. Het Institut Destrée van Destatte kreeg al meermaals te horen dat het geen cent subsidie meer zou krijgen. Beslissingen over die subsidie worden pesterig lang uitgesteld. Vergelijk dat eens met Vlaanderen, waar de budgetten van linkse oppositiemachines alleen maar uitgebreid worden.)

Hoelang nog blijft de asielchaos de schuld van Theo Francken?

(Aan De Morgen-editorialiste Cathy Galle, die de nieuwe opvangcrisis in de schoenen van  Theo Francken schuift: ‘Het ziet er dus naar uit dat Maggie De Block gelijk had met dat departement in crisis. Diezelfde De Block is nu al negen maanden bevoegd: hoe lang nog vooraleer zij verantwoordelijk wordt gesteld?)

Hoe normaal vinden wij de hijab-politie?

(Aan de kranten die traag en zuinig reageren op de hijab-politie in de straten van Antwerpen. Op woensdag deelt Zelfa Madhloum op Twitter fotografisch bewijs van een campagne om jonge allochtone vrouwen aan te zetten om zich volledig te bedekken op straat. Op vrijdag verschijnt er een artikel over in de papieren Gazet van Antwerpen, op zaterdag volgt ook de papieren versie van Het Nieuwsblad. Veel verder gaat het niet. Terwijl we ons na Pukkelpop toch met z’n allen hadden voorgenomen om forser te reageren op mannelijk uitschot dat jonge vrouwen intimideert?)

Voor welke partij militeert u?

(Aan Robert Kaerts, de auteur van een druk gedeelde lezersbrief waarin Peter De Roover werd geviseerd. Kaerts is actief bij de Antwerpse sp.a, maar dat wordt er in De Standaard natuurlijk niet bij vermeld. Lezers moeten in Vlaanderen zelf gaan googlen, want kranten ‘vergeten’ wel vaker de politieke kleur van gastpennen te vermelden  . Tenzij de schrijver van rechtse signatuur is natuurlijk.)

Welke reacties mogen we verwachten als George Soros sterft?

(Aan de moedige moraalridders die staan te dansen op het graf van David Koch, een miljardair die een deel van zijn fortuin investeerde in maatschappelijke en politieke beïnvloeding. Je kan je niet voorstellen dat Hollywoodsterren gaan juichen als George Soros straks het loodje legt. Het probleem is dan ook niet dat Koch rijk was, of dat hij zijn geld investeerde in lobbying: hij had gewoon de ‘verkeerde’ politieke ideeën. Dan smelt al het fatsoen van de linkerzijde als sneeuw voor de zon.)

Wie stelt de Europese Commissie samen?

(Aan Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen, die van elke lidstaat 2 kandidaat-commissarissen vraagt: een man en een vrouw. Als een lidstaat zo stom is om hierop in te gaan, dan behoudt Von der Leyen zich het recht voor om zelf te kiezen welke kandidaat de job krijgt. Hier is opvallend weinig stennis over. Nochtans zou het een verdere inperking betekenen van de macht van de lidstaten.)

Waar hebben jullie de mosterd gehaald voor dat mopje?

(Aan Jong N-VA, dat Wallonië voor een appel en een ei te koop aanbood bij Donald Trump. Franstalige politici struikelden over elkaar heen om hun verontwaardiging kenbaar te maken. Die grol stond nochtans dagen eerder al in deze rubriek! Het is natuurlijk zeer pijnlijk dat onze Vergeten Vragen nog nooit de Waalse toorn hebben gewekt. Maar we blijven er verder aan werken, beloofd.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.