JavaScript is required for this website to work.
In Wallonië

Verkeersinstituut Vias over zone 30-controles: ‘Wallonië mag niet dezelfde fout maken als Vlaanderen’

68% van de snelheidsboetes is Vlaams

NieuwsChristophe Degreef21/8/2024Leestijd 2 minuten
Nogal wat gemeenten gebruiken geprivatiseerde flitspalen, in handen van
bedrijven dus.

Nogal wat gemeenten gebruiken geprivatiseerde flitspalen, in handen van bedrijven dus.

Vooral Vlaanderen flitst graag mensen die te snel rijden. Om de verkeerde redenen, zegt Vias.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Minder dan een derde van de boetes voor overdreven snelheid wordt in Wallonië uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het federale verkeersinstituut Vias. Opmerkelijk: VIAS zegt dat Wallonië niet dezelfde fout mag maken als (gemeentelijk) Vlaanderen. ‘Flitspalen zijn er niet om de staatskas te vullen.’

In 2023 zijn er in heel België 6,88 miljoen boetes voor overdreven snelheid uitgeschreven. 25% daarvan in Wallonië, 7% in Brussel en maar liefst 68% ervan in Vlaanderen. Daarover bericht de krant La Dernière Heure, op basis van cijfers van het federale instituut voor de verkeersveiligheid Vias (het voormalige BIVV, nvdr), en op basis van eigen onderzoek bij alle Belgische politiezones.

Vooral in de buurt van Antwerpen, op de E19, wordt het meest gecontroleerd op snelheid. In Wallonië daarentegen wordt er het meest geflitst op de E420, net boven Charleroi. Overdreven snelheid is de meest gemaakte verkeersovertreding in België, goed voor 80% van alle verkeersboetes. Tien jaar geleden was dat nog 69%.

Er wordt dus veel meer gecontroleerd, en meer beboet. Vooral in Vlaanderen.

Geprivatiseerd

‘Maar we mogen niet in bepaalde fouten vervallen, zoals Vlaanderen dat doet’, zegt Benoît Godart, de woordvoerder van Vias, in de Franstalige krant. Godart doelt daarbij vooral op systematische controles in zones 30.

‘In een flink aantal gemeenten in Vlaanderen wordt gebruik gemaakt van geprivatiseerde flitspalen. Ze zijn eigendom van bedrijven, die ze op verzoek van de gemeenten onderhouden en installeren. In ruil daarvoor krijgen zij een bepaald percentage van de boetes. Hoe meer boetes er zijn, hoe gelukkiger deze bedrijven en de gemeenten die er gebruik van maken, omdat ze meer financiële inkomsten betekenen.’

Goede flitspaal

‘Op deze manier blazen we de cijfers kunstmatig op,’ gaat Benoît Godart verder. ‘En daar moeten we helemaal niet heen. Een goede flitspaal is er eentje die niet meer flitst omdat automobilisten hun gedrag aanpassen. Een goede flitspaal moet het risico op ongelukken verkleinen, geen geld opleveren voor de staatskas. We moeten ons vooral richten op de plekken met de meeste ongevallen.’

De uitspraken van Vias doen denken aan de kritiek die Oostends kandidaat-burgemeester John Crombez (Vooruit) onlangs uitte. Ook Crombez zei toen dat zones 30 met trajectcontroles vooral dienen om geld in het laatje te brengen.

Christophe Degreef is journalist voor Doorbraak. Niet oud, maar wel een tikje old skool.

Commentaren en reacties