fbpx


Binnenland, Politiek

Schild en Matekes: het nieuwe powerkoppel

Komt Conner nu echt uit de kast?Ik had verwacht dat iemand als Tom Lanoye dit artikel zou schrijven. Maar het blijft zomer in Zuid-Afrika. Daarom zal ik zelf een poging wagen. Politieke koppelvorming In het verleden zagen we al vaker voorbeelden van politieke koppelvorming. Soms waren ze al latent aanwezig zoals bij Miet Smet en Wilfried Martens. En tevens inteelt binnen dezelfde partij, zie ook Koen Van den Heuvel en Katrien Partyka. Soms verrassend, denk maar terug aan Rik Daems (Open Vld) en Sophie Pécriaux (PS).…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ik had verwacht dat iemand als Tom Lanoye dit artikel zou schrijven. Maar het blijft zomer in Zuid-Afrika. Daarom zal ik zelf een poging wagen.

Politieke koppelvorming

In het verleden zagen we al vaker voorbeelden van politieke koppelvorming. Soms waren ze al latent aanwezig zoals bij Miet Smet en Wilfried Martens. En tevens inteelt binnen dezelfde partij, zie ook Koen Van den Heuvel en Katrien Partyka. Soms verrassend, denk maar terug aan Rik Daems (Open Vld) en Sophie Pécriaux (PS).

Dergelijke synergie kon tijdelijk vuurwerk geven met Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) en Freya Piryns (Groen), maar toch vaker met een sisser aflopen, zoals Liesbeth Homans (N-VA) bij Tom Meeuws (Vooruit).

Kruisbestuivingen

Eerlijkheidshalve moeten we wel toegeven dat deze kruisbestuivingen tot nu toe niet voor politieke aardverschuivingen noch voor een toename van de gebruikelijke belangenvermenging hebben gezorgd. Ook de nakomelingen zijn in het zelfde bedje ziek. Zo vormen zoon De Gucht en dochter Verhofstadt een koppel. Meestal dus weinig spek voor de bek van de politieke meerwaardezoeker.

In eigen huis, beide politici waren Doorbraak-medewerker, verwelkomen we het powerkoppel Els van Doesburg en Peter De Roover. Zij zorgen vast en zeker voor een nieuwe adem bij N-VA.

Resultaten zijn bedroevend

In het verre verleden werden dergelijke, al dan niet verstandshuwelijken bezegeld om strategische allianties te smeden, wapenstilstanden te bezegelen, territoria uit te breiden, … De resultaten tot op heden op dat vlak zijn eerder bedroevend. Het is wachten op een grote politieke vernieuwer. Het mateke dat de illustere meester Frank vanonder zijn steen is gaan peuteren misschien?

Het is een feit dat deze getalenteerde vrijgezel dringend opnieuw moet scoren wil hij Vooruit op het juiste spoor krijgen. Enerzijds wil hij de traditionele linkse achterban niet voor het hoofd stoten en voelt hij de hijgende adem van Vlaams Belang en PVDA in de nek.

Anderzijds moet hij wel de sociale zekerheid verdedigen en merkt hij in eigen kringen steeds meer weerstand tegen profitariaat, criminaliteit en ongebreidelde migratie. Hij droomt van een flinkser beleid op migratie naar Deens model. Het is echter niet sexy genoeg voor z’n matekes om zich hiervoor te gaan aanschurken tegen Louis Tobback. Verder heeft hij eigenlijk geen flinkser mateke meer. Joris Vandenbroucke is al uitgehuwelijkt en behoort bovendien tot het softe kamp van Bert Anciaux, die zijn genderfluïditeit ‘avant la lettre’ alvast afspoelde met tranen…

Schild en Vrienden

Wat nu wel opvalt is dat Conner met een nooit geziene verbetenheid de deelnemers aan de coronabetoging in Brussel ervan beschuldigde ‘Schild en Vrienden’ achterna te lopen. Meer nog, Dries Van Langenhove zou volgens Conner dé sterke man achter de betoging geweest zijn.

Dit gaat verder dan plagen. Mateke stelde zelfs: ‘Vlaams Belangers bekogelen de politie’. Is hij jaloers? Tegelijk konden we Conner in Het Huis aan het werk zien. Verwijfde foto’s uit z’n jeugd moffelde hij weg, in het zwembad gaf hij zeer non-binaire poses ten beste.

Een anekdote viel op. Na een zware werkdag reed hij honderd kilometer met een vriend om samen een hapje te gaan eten. Aangekomen werden ze om onduidelijke redenen de toegang geweigerd tot het niet nader genoemde restaurant. Het verhaal kan zowel verteld worden als: we wisten niet dat een partijvoorzitter ook moest reserveren, de homofobe uitbater vond dat we er te gay uitzagen, de uitbater was moslim en wou Dries niet binnen laten, de dresscode verdroeg geen basketsloefkes,… Of het was gewoon uit de duim gezogen.

Relatie met Dries Van Langenhove

Een andere roddel waar Conner wel garen zou bij spinnen, en daarmee springen we terug op ons initiële onderwerp, is net een relatie met Dries Van Langenhove. Het zou Matekes reputatie als marketeer opnieuw bevestigen en de aandacht afleiden van een aantal maatregelen om de koers van Vooruit opnieuw scherp te stellen.

Conner heeft al herhaaldelijk gezegd dat migranten die geen Nederlands willen leren, teruggestuurd moeten worden. Wanneer N-VA niet met Vlaams Belang wil samenwerken, zal iemand anders het moeten doen. Nu zal het Mateke Dries wel goed kunnen gebruiken als glijmiddel om deze positie in praktijk te brengen.

De mond van vol

Tegelijk kunnen ze Chris Janssens uit de wind zetten en de maatregelen van uitgerekend de socialisten in Denemarken overnemen: migranten laten werken voor hun kost en inwoon, voorkomen van gettovorming, primaire opvang in beveiligde kampen in Afrika,… Dat heeft alvast de verdienste om eindelijk het ontradende effect te bewerkstelligen waar Sammy Mahdi de mond van vol heeft. Enkel de mond weliswaar.

Dus alleen maar politieke voordelen en doorbreken van het cordon sanitaire met dit spectaculaire powerkoppel. Wie weet een kartel voor 2022: Vooruit Vlaams Belang (VVB)?

Nu alleen nog aan Eddy Demarez vragen wie het manneke en wie het vrouwtje zal zijn.

Ronny Vidts

Ronny Vidts (1972) is master in de rechten en internationaal actief als freelance consultant en manager voor innovatieve bedrijven.