JavaScript is required for this website to work.
post

Vlaanderen zingt kerst

Doorbraak redactie29/11/2011Leestijd 3 minuten

Op 26 december kan je op een negentigtal plaatsen in Vlaanderen oude Vlaamse kerstliedjes zingen. Een organisatie van het Davidsfonds dat een kleinschalig initiatief zag uitgroeien tot een nationaal succes. Een aanzet om inhoud te geven aan het kerstfeest en het religieus-cultureel erfgoed niet verloren te laten gaan.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Kent u ze (nog)? Nu zijt wellekome, Maria die zoude naar Bethlehem gaan, Hoe leit dit kindeken en Susa Nina? Het zijn enkele kerstliederen die op het programma staan van ‘U zijt wellekome’. Een kerstsamenzang, begonnen als ‘Brugge zingt Kerst’, een initiatief van een plaatselijke afdeling en via een West-Vlaams tussenstation, voor het derde jaar op rij een nationaal evenement van het Davidsfonds. Vorig jaar op tachtig plaatsen in Vlaanderen, dit jaar op negentig, dus er zit ook nog groei in. Die groei is er ook in de publieke opkomst: in 2009 waren er zo’n tienduizend zangers, in 2010 zo’n vijftienduizend. Ook dit jaar wordt er op groei gerekend.

Familiaal evenement
Het evenement heette eerst ‘Vlaanderen zingt kerst’, naar het oorspronkelijke ‘Brugge zingt kerst’ maar al sinds vorig jaar werd gekozen voor de naam ‘U zijt wellekome’, een uitnodigende knipoog naar één van de oudste Vlaamse kerstliederen, Nu zijt wellekome. Zegt Bert De Smet, stafmedewerker bij Davidsfonds Evenementen en verantwoordelijk voor ‘U zijt wellekome’. ‘We willen met “U zijt wellekome” een tegengewicht bieden tegen het commerciële kerstgebeuren, maar op een leuke manier, met een familiaal evenement waar oude traditionele kerstliederen worden gezongen die stammen van de middeleeuwen tot de jaren 1970. De bedoeling van het evenement is samen zingen met familie of vrienden. Door het zingen van een twintigtal liederen willen we ook het kerstverhaal op een sfeervolle manier beleven.’

Op de webstek van het Davidsfonds wordt het evenement aangekondigd in het kolommetje ‘geschiedenis en erfgoed’. Er is dan ook een achterliggende, culturele reden om dit evenement te organiseren. Bert De Smet: ‘ We willen op een authentieke eigentijdse manier ons erfgoed beschermen. Vele van die kerstliederen komen uit de volkscultuur, het zijn volkse liederen, dat zie je ook vaak aan de inhoud. We willen met dit evenement dit immateriële erfgoed overdragen naar een volgende generatie.’ Volgens De Smet lukt dat ook want er zijn niet enkel oude mensen die uit nostalgie kerstliederen komen zingen: ‘Dit evenement slaat misschien meer aan bij de traditionele vleugel van het Davidsfonds. Het hangt een beetje van afdeling tot afdeling af, maar we zien een vrij goede mix van jong en oud in het publiek. Er zijn ook grootouders die met hun kleinkinderen komen, een echt familie-evenement dus.’

Kerstverhaal
Het Davidsfonds zingt niet zomaar wat. De artistieke leiding van het project is in handen van Ignace Thevelein, kapelmeester van de Brugse kathedraal, in samenwerking met koorfederatie Koor&Stem. Hij maakte een selectie uit de Vlaamse kerstliederen en programmeert ze zodanig dat ze, terwijl ze worden gezongen, het kerstverhaal vertellen. Plaatselijk wordt alles in goede banen geleid door een ervaren zangleider met een koor en/of muzikaal ensemble of orgel. Zo zijn er die dag in Vlaanderen wel enkele honderden zangers en muzikanten actief.

De Smet: ‘De basisidee is dat de mensen komen om zelf te zingen gesteund door een aanzingkoor, maar bepaalde afdelingen nodigen ook een plaatselijke jonge solist(e) uit voor een intermezzo. Elke afdeling kan zo ook een eigen accent plaatsen. Maar de kern ligt op het samen zingen, het is dus geen kerstconcert.’

En omdat het Kerstmis is, is het evenement ‘U zijt wellekome’ gratis, maar zoals dat in de kerstperiode wel vaker gebeurt, kan elke deelnemer een vrije bijdrage geven voor het goede doel. In 2009 werd 16 000 euro ingezameld voor Poverello. In 2010 ruim 20 000 euro voor Handicap International en CEDES. In 2011 is het goede doel Welzijnsschakels, een organisatie die groepen van vrijwilligers samenbrengt en mensen die worden uitgesloten meer kansen biedt. Welzijnsschakels doet dat via persoonlijke contacten en groepsactiviteiten, maar ook door samen te gaan praten met maatschappelijke diensten. In Vlaanderen zijn er meer dan 120 Welzijnsschakels.

Voor een ‘U zijt wellekome’ in uw buurt:
www.davidsfonds.be
www.welzijnsschakels.be

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties