JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Voka via Doorbraak – 5 VOOR 12: versoepel en versnel vergunningsprocedures

Wannes Bok20/12/2023

foto © DB

Het wordt steeds moeilijker voor grote projecten in Vlaanderen om vergund te geraken. Daar moet verandering in komen, vindt Robin Verbeke, adviseur bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum.

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering komt het thema vergunningen aan bod. Aan het woord is Robin Verbeke, adviseur omgeving & ruimtelijke ordening bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum. 

Podcast 5’vr12: versoepel en versnel vergunningsprocedures

Het wordt steeds moeilijker voor grote projecten in Vlaanderen om vergund te geraken. Projectprocessen doorlopen talloze rondes om ieders mening te horen en moeten zelfs na goedkeuring nog vechten tegen de publieke opinie en burgers die in beroep gaan. Vergunningsprocedures moeten sneller en soepeler, en rechtszekerheid moet gegarandeerd worden.

We moeten de huidige praktijk van openbare onderzoeken herdenken. Burgers moeten natuurlijk in staat zijn om hun mening en bezorgdheden te delen, maar dat moet gebeuren op een eenmalige openbare raadpleging, niet laat in het proces. Zowel de aanvrager als de omwonenden moeten meteen zien hoe een vergunning eruit zal zien. Omwonenden die hun visie niet meteen delen in een openbare raadpleging, zien af van hun recht om verder te procederen.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Paul Claes is er opnieuw op fantastische wijze in geslaagd de schrijfsels van een klassiek auteur te vertalen. Ditmaal aan de beurt: de liefdesgedichten van de Romeinse dichter Sextus Propertius.