fbpx


Brussel

Vrijzinnige De Smet opnieuw (nipt) voorzitter van DéFI

Kloof tussen FDF-militanten wordt groterFrançois De Smet is opnieuw verkozen tot voorzitter van DéFI. Dat komt omdat enkele partijkopstukken hadden opgeroepen om voor hem te stemmen. Maar De Smet haalde nog geen 60% van de stemmen. De basis stemde radicaal anders. Filosoof De Smet leidt sinds 2019 het rabiaat francofone DéFI (Démocrate fédéraliste Indépendant). Daar voegt hij nu een nieuwe termijn aan toe. Nipt. Zijn tegenstander Michaël Vossaert wist maar liefst 41% van de basismilitanten te overtuigen, zonder steun van grote partijkopstukken als Olivier…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


François De Smet is opnieuw verkozen tot voorzitter van DéFI. Dat komt omdat enkele partijkopstukken hadden opgeroepen om voor hem te stemmen. Maar De Smet haalde nog geen 60% van de stemmen. De basis stemde radicaal anders.

Filosoof De Smet leidt sinds 2019 het rabiaat francofone DéFI (Démocrate fédéraliste Indépendant). Daar voegt hij nu een nieuwe termijn aan toe. Nipt. Zijn tegenstander Michaël Vossaert wist maar liefst 41% van de basismilitanten te overtuigen, zonder steun van grote partijkopstukken als Olivier Maingain en Didier Gosuin. De Smet scoort daarmee slechter dan drie jaar geleden.

Zoals we vorige week schreven, zit de opvolger van het FDF vooral met een levensbeschouwelijk probleem. De Waalse voorzitterskandidaat Pascal Goergen gooide vorige week de handdoek in de ring. Hij vond de campagne tussen Brusselaars De Smet en Vossaert veel te veel gericht op het Hoofdstedelijke Gewest. Ook al woont in absolute cijfers het grootste deel van de DéFI-kiezer in Wallonië.

DéFI verenigt echter meer en meer twee verschillende Brusselse samenlevingen. Dat van De Smet is principieel, voornamelijk klassiek francofoon en militant vrijzinnig. Het steunt wetsvoorstellen om onverdoofd slachten in Brussel te verbieden. Het Brussel van De Smet is gemiddeld ouder.

Het DéFI van Molenbekenaar Michaël Vossaert is jonger, multicultureel en minder principieel. Het ent zich op een meer Angelsaksische lezing van de samenleving, waar neutraliteit eerder vertaald wordt als het feit dat de overheid niet mag interveniëren in iemands geloofsuiting. Het vindt dat onverdoofd slachten moet kunnen omdat het een godsdienstige vrijheid is. Dit DéFI opereert steeds onafhankelijker van het partijkader.

Bij heel wat Brusselse DéFI-tenoren was na de voorzittersverkiezing zondag opluchting te horen dat De Smet het gehaald had. Het was pas laat dat coryfee Olivier Maingain zijn steun had uitgesproken voor De Smet. Interessanter was echter de uitspraak van Brusselse DéFI-parlementslid Nicole Nketo Bomele in Le Soir: ‘Het was een beetje de rijke Brusselse gemeenten tegen de arme.’ Waarmee zij aangaf dat de armere gemeenten in het noordwesten van het Brussels gewest massaal voor Vossaert hebben gestemd.

Christophe Degreef